Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 11 mei

Dagcijfers 11 mei - 19917
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 11 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 11 mei

Leestijd: 2 minuten

We zijn er bijna!

Nog 7 dagen voordat we de invloed van de echt hogere luchtvochtigheid in de cijfers gaan zien. Sinds afgelopen zondag zit deze tussen de 8 en 10 g/kg en dat is meer dan voldoende om het virus sterk terug te dringen. Sinds 27 april moeten we het doen met enigszins verhoogde waarden van de luchtvochtigheid vergeleken met afgelopen winter (rond de 5 g/kg). Daardoor hebben we inmiddels een voorproefje gehad met R-waarden van onder de 0,9. Inmiddels is deze weer iets gestegen, omdat er op dinsdag altijd flink wordt bijgeplust voor de afgelopen week, zo ook vandaag, dus de R is daardoor iets gestegen tot 0,91.

Een heel kleine stagnatie dus, die zowel in Nederlandse als Belgische cijfers is te zien. Wel dalende cijfers, maar iets minder steil. Het 7-daagse gemiddelde zit onder de 200:

Dagcijfers 11 mei - 19928

De PCR cijfers lijken inmiddels het verloop van de opnames beter te gaan volgen. Dat gaan we zien!

Er liggen inmiddels ongeveer 1700 patiënten op de verpleegafdelingen, 300 minder dan op de top. Ook de bezetting van de IC’s (die altijd achterloopt op de verpleegafdelingen) is zichtbaar aan het dalen. Van 858 op de top naar 749 vandaag (wordt nog aangevuld).

En de grafiek voor de R-waarde laat nog steeds de daling zien ten opzichte van nog geen week geleden:

Dagcijfers 11 mei - 19918

Afgelopen zondag zijn er maar 35.000 mensen naar de GGD zijn geweest om zich te laten testen, een nieuw laagterecord: 11.000 minder dan vorige week zondag. Het aantal positieve testen is in die week gezakt van 5800 naar 4700. Het percentage is nu wel 13,8%, maar dat zien we de laatste tijd steeds. Dalende opkomst, stijgende percentages (volgens ons vooral veroorzaakt door de sneltesten, waardoor minder mensen zich laten testen).

Dagcijfers 11 mei - 19920

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 252 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 164 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,91 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205