Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 15 mei

Dagcijfers 15 mei - 20056
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 15 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 15 mei

Leestijd: 2 minuten

De ziekenhuizen stromen leeg

De epidemie lijkt steeds sneller uit te doven. De bezetting van de verpleegafdelingen is met 30% afgenomen en die van de IC’s met 20% ten opzichte van de top. We zagen gisteren al dat de opnamecijfers bijna gehalveerd waren. Het zwarte scenario ligt inmiddels ver achter ons. De daling gaat zelfs iets sneller dan ons model voorspelt, maar daarbij moeten we ook aantekenen dat de cijfers voor de laatste twee dagen vertekend kunnen zijn. Voor de donderdag (Hemelvaartsdag) waren er aan het eind van vrijdag slechts 91 opnames en daar zijn er vandaag maar 3 aan toegevoegd. Vrijdag 110 gemeld door NICE vandaag om 16:00 uur, terwijl LCPS er maar liefst 220 heeft gemeld! Voor de zekerheid maar een bijplus gerekend van +60%. Mogelijk volgt er in de loop van de dagen nog een fikse administratieve achterstand achteraan. Dat gaan we zien!

Dagcijfers 15 mei - 20058Verder wordt het verhaal steeds saaier. Het lijkt er wel op dat het RIVM ze in een soort parallelle wereld leven, want Van Dissel liet via de NOS weten dat hun modellen zo fantastisch precies uit kwamen. Wij hebben alleen maar grafieken gezien met enorme hoge pieken, telkens 1,5 maand na de voorspelling gezien (zie de impressie hiernaast). Dus de vraag rijst meteen: welke voorspellingen zou hij bedoelen? De laatste was van 22 april en daarin voorspelde hij eerst nog een toename tot 3000 mensen in het ziekenhuis (de bruine lijn). Ook daar hebben we niets van gezien.

Onze eigen cijfers dan maar weer:

Dagcijfers 15 mei - 20061

Fraai te zien is dat de modellijn die het vervolg is van de lijn op 7 november (de groene bolletjes) en de trendlijn (blauwe bolletjes) samen beginnen te vallen met de ondergrens die hoort bij “gunstigste weer” (onderkant grijze gebied). En dat weer hebben we sinds Bevrijdingsdag met een luchtvochtigheid tussen de 5 en 10 g/kg.

En de R-waarde zakt heel langzaam verder en staat nu op 0,87:

Dagcijfers 15 mei - 20057

De GGD-cijfers van donderdag waren extra laag. Op Hemelsvaartdag kwamen naar schatting 10.000 mensen minder bij de GGD-teststraat dan als het een normale donderdag was geweest. Met als gevolg nog 1000 minder positieve testen dan de trend nu aangeeft. Daardoor waren er 2000 minder positieve testen dan de donderdag ervoor, een daling van 30%!

Dat het percentage positieven relatief hoog is, komt dus vooral doordat er minder mensen komen, die niet positief zouden testen. Hetzij door de sneltesten (waardoor men weet dat men negatief is en de mensen die positief zijn getest komen voor een deel alsnog) of door het feit dat er minder mensen in dit deel van het jaar verkouden zijn en dus minder klachten vertonen, die wellicht op Covid-19 wijzen.

De  grafiek met alle cijfers bij elkaar laat dit positieve beeld zien.

Dagcijfers 15 mei - 20071

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 176 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 99 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,87 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205