Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 19 mei

Dagcijfers 18 mei - 20182
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 19 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 19 mei

Leestijd: 2 minuten

Niets te melden?

Het zou eerst een kop zonder vraagteken worden, maar toch even een vraagteken, want vers van de pers is er opeens wel iets te melden! Het RIVM is er achter gekomen dat de aerosolen toch een rol spelen bij de verspreiding van het covid-19 virus, aldus meldt Trouw in dit artikel: Spelen aerosolen nou een rol bij besmetting? Toch wel, erkent het RIVM nu. Het heeft lang geduurd, maar de erkenning is er nu dus toch gekomen, hoewel nog wel met mitsen en maren.

Aan de cijfers is niets veranderd ten opzichte van gisteren. De cijfers dalen nog steeds in een tempo van 25% per week. Zowel het aantal opnames (Nederland en België), het aantal ziekenhuisopnames volgens de GGD, overlijdens en inmiddels ook de PCR cijfers:

Dagcijfers 19 mei - 20188

De R staat daardoor tamelijk stabiel op 0,87 en dus zoals verwacht het plaatje met het reproductiegetal:

Dagcijfers 19 mei - 20183

De R daalt heel langzaam, ook precies volgens de lijn die we een half jaar geleden moesten verlaten, bij het aanbreken van het droge weer. De luchtvochtigheid staat nu alweer sinds 8 mei 11 dagen ruim boven de 6 g/kg en dat zal waarschijnlijk zo blijven tot de herfst. Maar dan is het aantal besmettingen waarschijnlijk vrijwel nihil geworden.

De GGD-cijfers van maandag waren heel gunstig. We zien nu dat de daling met name ook komt doordat het percentage positieven aan het afnemen is.  9% minder getesten en 25% minder positief. Het kan nu heel snel gaan met de dalingen.

Dit is de totaal grafiek

Dagcijfers 19 mei - 20193

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 150 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 177 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,87 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.