Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 22 mei

Dagcijfers 21 mei - 20286
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 22 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 22 mei

Leestijd: 2 minuten

Ook besmettingscijfers kelderen

We hadden aan het begin van de daling van de cijfers, dus zeg maar rond Koningsdag en de dag dat de avondklok en een aantal andere maatregelen opgeheven werden, nog te maken met aarzelend afnemende “besmettingscijfers”. In de week na Koningsdag bliezen de MSM nog de scheepshoorn dat er op Koningsdag zoveel extra besmettingen waren geweest, wij zagen het niet in de cijfers. Integendeel, ze daalden licht maar nog niet zo snel als de opnamecijfers. Dat ligt dus inmiddels al heel anders. Ook de PCR-positieve uitslagen dalen aan alle kanten: niet alleen het absolute aantal, maar ook het percentage daalt nu steeds sneller. Gisteren zagen we al dat er eigenlijk geen nieuws was en dat is eigenlijk nog steeds zo.

Wel zouden we verwachten dat met rond de 150.000 prikken per dag ook de R met 1% per dag zou gaan afnemen, bovenop de natuurlijke opbouw van de immuniteit (die wel kleiner is). Maar het bevreemdt ons dat de R nu al 2 weken rond de 0,9 blijft steken (van 0,92 gedaald naar 0,88 in 14 dagen). Natuurlijke immuniteit ontwikkelt zich op dit moment met 130.000 personen per 10 dagen en dat is dus ongeveer 0,8% van een R0=3,5 en dat is ongeveer 0,08 R-punt per maand. De daling van 0,04 in 14 dagen is daarmee gelijk aan de natuurlijke ontwikkeling van immuniteit, als we er van uitgaan dat de informatie van het Corona Dashboard nog steeds correct is. Maar we denken dat die 130.000 personen per 10 dagen een duidelijke overschatting is.

Het plaatje van de opname cijfers geeft hiermee vrijwel hetzelfde beeld als gisteren: een recht dalende lijn die voor afgelopen dinsdag 18 mei een 7-daags gemiddelde oplevert van 138 opnames/dag:

Dagcijfers 22 mei - 20292

In het plaatje voor de R-waarde maar weer eens de Belgische cijfers en de R berekend op basis van de PCR-testen, die allemaal weer dezelfde kant op wijzen, stabilisatie rondom R=0,9:

Dagcijfers 22 mei - 20291

De GGD-teststraten van afgelopen donderdag laten een uitslag zien t.o.v. de vorige week donderdag, die lijkt op de cijfers van de afgelopen dagen. Het aantal mensen dat zich laat testen is ongeveer gelijk aan die van de vorige week, maar het aantal positief getesten is met 22% gedaald. Het percentage positieven daalt van 12,9% naar 10,1%. Verwacht kan worden dat dit percentage de komende tijd nog verder duidelijk zal dalen.

De grafiek ziet er nog steeds het volgende uit. Aan de rechterkant zien we alle cijfers in ongeveer gelijke mate dalen.

Dagcijfers 22 mei - 20297

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 131 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 128 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,88 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205