Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 1 juni

Dagcijfers 1 juni - 20614
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 1 juni 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 1 juni

Leestijd: 2 minuten

Pinksteren achter de rug

Het was gisteren precies een week geleden dat we de Pinksterdagen hadden. De maandag is normaal de drukste dag wat betreft het aantal opnames, dat was vorige week dus de dinsdag. Daar ontstaat er nu weer even een hobbeltje in de cijfers, maar we maken ons er niet meer druk om.

Het gelijk van het met een lagere frequentie rapporteren van de Dagcijfers begint zichzelf te bewijzen, want de grafieken zijn vrijwel ongewijzigd gebleven ten opzichte van die van vrijdag. De voorspelde lijnen worden zeer precies gevolgd. Dit is dus de grafiek voor vandaag:

Dagcijfers 1 juni - 20645

Het 7-daagse gemiddelde daalt snel en staat inmiddels op 80. De laatste keer dat het zo laag was, dat was op 22 september. De maatregelen die toen golden (dus met de hele tweede golf nog voor de boeg!) waren (bron: Wikipedia):

Op vrijdag 18 september werden de volgende maatregelen aangekondigd voor de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden, omdat daar het aantal besmettingen het hardst toenam. De maatregelen gaan in vanaf zondag 20 september, 18:00 uur.

  • De horeca mag vanaf 00:00 geen gasten meer binnenlaten en moet dan de muziek uitzetten. Om 01:00 moet alle horeca dicht.
  • Afhaalrestaurants mogen vanaf 01:00 geen alcohol meer schenken en moeten vanaf 02:00 dicht.
  • Zowel binnen als buiten mogen geen onnodige bijeenkomsten van meer dan 50 personen zijn.
  • Overige bijeenkomsten van meer dan 50 personen moeten gemeld worden. Uitgezonderd de horeca, supermarkten, winkels, bibliotheken, religieuze bijeenkomsten en culturele instellingen.

We vragen ons af wat er nodig is om bij deze dalende cijfers de situatie gunstiger in te schatten dan een half jaar geleden, toe we 80% van de epidemie nog voor ons hadden.

En ook de grafiek voor de R-waarde is vrijwel identiek aan die van vrijdag:

Dagcijfers 1 juni - 20646

Een kleine stijging van de R-waarde nu, maar wellicht is dat toe te schrijven aan het Pinksterweekend, waardoor er nu twee drukke dagen in deze week vallen en die van de week ervoor juist 0. Niets om ons zorgen over te maken in elk geval.

De GGD-cijfers van zondag waren gunstiger dan die van zaterdag. Iets meer mensen hebben zich laten testen, maar het aantal positieve testen name met 10% af. Ten opzichte van de week ervoor (Pinksterzondag) was de daling bijna 300.  (Morgen komt de maandag, waarbij die van vorige week extra laag was door Pinksteren. We schatten dat er dan circa 2500 positieve testen zullen zijn bij de GGD, terwijl de week ervoor er 1500 waren, naar schatting bijna 2000 minder dan als het geen Paasmaandag was geweest.)

De totaalgrafiek ziet er ook vrijwel hetzelfde uit als de laatste paar dagen.

Dagcijfers 1 juni - 20649

En de dagcijfers zijn:

    • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 91 *
    • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 54 *
    • Actuele geschatte R-waarde: 0,80 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205