Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 15 juni

Dagcijfers 15 juni - 20994
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 15 juni 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 15 juni

Leestijd: 2 minuten

Leve de zomer!

Voor de cijferaars begint de lol er nu af te raken, alles gaat gewoon naar 0 en daar kunnen we geen statistiek meer op bedrijven, leve de zomer dus die dit mede mogelijk heeft gemaakt! Maar ook tijd voor evaluatie. We hebben een begin gemaakt door eerst eens te kijken naar de werkzaamheid van de maatregelen. We schreven hierover een blog met de titel De paradox van de maatregelen, waarin onze bevindingen overeenkomen wat internationaal al is vastgesteld: maatregelen dragen niet bij aan het beheersen van de epidemie. Maar lees vooral het verhaal zelf!

De R-waarden waren aan het eind van de winter, nog net voor het aanbreken van de het echte voorjaarsweer al gedaald tot vlak boven de 1 en met de door ons voorspelde 30% daling door de hogere luchtvochtigheid en zonnekracht nu uitgekomen op 0,75. Dat betekent dat we nog steeds precies de dalende curve volgen die we sinds begin mei in onze grafieken opgenomen hebben:

Dagcijfers 15 juni - 21004

Wat nu op begint te vallen, is dat de PCR cijfers langzaam achter gaan lopen bij de opnamecijfers. Het lijkt te bevestigen dat we inderdaad te maken hebben met een deel vals positief. Zodra de cijfers nog verder zijn gedaald de komende dagen, kunnen we daar met meer zekerheid wat over zeggen. Wel lijkt het aantal overlijdens sneller te dalen dan het aantal ziekenhuisopnames, maar dat is ook wat je zou verwachten als vaccinatie succesvol is.

En de grafiek voor de R-waarde laat prachtig zien hoe op 8 mei de temperatuur opeens 10 graden steeg en een flinke daling van de R het gevolg was. Helaas daarna weer een paar koele weken met lagere luchtvochtigheid en de daling van de R stagneerde en steeg zelfs weer iets. In de eerste week van juni (de meteorologische zomer!) stegen de temperaturen weer snel en daalde de R ook weer als reactie. Mooi te zien in dit plaatje:

Dagcijfers 15 juni - 20995

Bij de GGD-cijfers van afgelopen zondag zien we precies wat we al gisteren voorspeld hadden. Nog maar 802 positieve getesten. 5% van de uitgevoerde testen. 39% minder dan de week ervoor. De analyse naar leeftijd, zoals in dit artikel, laat zien dat die dalingen met name komen door het weer en vaccinatie daar een kleinere rol bij speelt.

En onze totale grafiek ziet er dan als volgt uit.

Dagcijfers 15 juni - 21008

En de dagcijfers zijn:

    • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 34 *
    • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 21 *
    • Actuele geschatte R-waarde: 0,75 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019