Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 18 juni 2021

Covid Dagcijfers 18 juni 2021 - 21049
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 18 juni 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 18 juni 2021

Leestijd: 3 minuten

Covid Dagcijfers 18 juni 2021

Het is klaar!

Vanaf september 2020 publiceert het Green Team hier dagelijks de cijfers rondom de Covid-19 epidemie. Vanaf de stijging in december tot vandaag. Afgezien van de seizoeneffecten, dat tot november 2020 niet bekend was en ons heeft verleid tot een voorspelling die daardoor niet uit kon komen, hebben we altijd vrij precieze voorspellingen gedaan, omkaderd door een onzekerheidsgebied, waar we ook altijd binnen bleven.

Zo is ook de daling, die we vanaf mei zien, door ons voorspeld, alleen was de ingangsdatum nog nader in te vullen. Die hing af van de komst van het lenteweer met hogere luchtvochtigheid. Inmiddels dalen de cijfers zo snel, dat ze onbetrouwbaar worden door de lage aantallen, maar de grote lijn zal zeker gevolgd blijven worden.

Rest eigenlijk als afsluiting nog een vraag die bij velen zal rijzen: hoe gaat het verder, zijn we echt klaar nu? Ter illustratie laten wij dit plaatje zien, dat eigenlijk alles vertelt:

Covid Dagcijfers 18 juni 2021 - 21050

In deze grafiek staat het verloop afgebeeld van het aantal ziekenhuisopnames van april tot september in 2020 en 2021. In 2020 (oranje) zien we een steile daling, doordat we vanaf half maart massaal binnen bleven en daardoor anderen niet konden besmetten. En in juli was daardoor nog maar ca. 15% van de bevolking in aanraking geweest met het virus, waardoor al in juli de cijfers stiekem weer begonnen te stijgen, zoals we ook in deze grafiek kunnen zien.

2021

In 2021 (blauw) is het beeld heel anders. Doordat in maart ongeveer 70% van de bevolking in aanraking is geweest met het virus, is er voldoende immuniteit opgebouwd om de R rond de 1 te houden. Zodra het voorjaar zich echt liet zien rond 18 april, begonnen de cijfers steeds sneller te dalen. Het aantal mensen dat nog niet immuun is, is daardoor onvoldoende om de komende winter de epidemie nog aan te wakkeren.

In Den Haag zouden ze natuurlijk kunnen besluiten dat dat niet zo is, maar dat is aan de wijsheid van de politici om daar iets van te gaan vinden. Wat ons betreft is het nu klaar. We houden de cijfers nog wel in de gaten en als er zich aanleiding voordoet, dan zullen we er zeker ook aandacht aan gaan besteden, maar het is klaar!

Het komende jaar zullen er ongetwijfeld nog uitgebreide analyses gaan volgen en wij zullen daar als Green Team ook zeker aan gaan bijdragen. Op deze plek zal Maurice de dagcijfers blijven presenteren. En als er echt redenen zijn om als Green Team met nieuwe week- of daganalyses komen dan gaat dat gebeuren/

De laatste

Rest ons nog de grafiek met de laatste stand van zaken:

Covid Dagcijfers 18 juni 2021 - 21055

Wel een heel bijzondere afsluiting voor wat betreft het aantal overlijdens zoals dat (via allecijfers.nl) wordt gerapporteerd door de GGD. Dat staat voor vandaag op -2 (negatief dus)!! Bizar, maar het illustreert tevens dat we aangeland zijn in de zone van onbetrouwbare dagcijfers. Ook lijken de PCR cijfers nu steeds meer af te gaan wijken van de opnamecijfers, waarschijnlijk zien we hier het aandeel vals-positieven dat de overhand gaat krijgen.

Ook de R-waarde zakt steeds dieper weg:

Covid Dagcijfers 18 juni 2021 - 21051

De laatst berekende waarde is voor 7 juni en die staat nu op 0,70, dat is meer dan een halvering per week. En we moeten ons echt realiseren dat een jaar geleden de R op 18 juni alweer was gestegen tot 0,95 en op 1 juli de 1,00 grens passeerde, terwijl we nu te maken hebben met een R die 0,70 en dalende is!

De GGD-dagcijfers van afgelopen woensdag zijn 32% lager dan de week ervoor. Bijna 20% zijn er minder gekomen om zich te laten testen en het percentage positief getesten is 4,4%. Dat was vorige week 5,3%. Het totaalplaatje verandert amper. Wel is het zo dat als de cijfers echt in de richting van nul gaan er grote schommelingen per dag zullen gaan komen en zal er ook een afvlakking ontstaan. Mede door het effect van de “false positives”.

Het totaalplaatje ziet er nu als volgt uit:

Covid Dagcijfers 18 juni 2021 - 21061

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 23 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 20 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,70 **

We gaan het weer zien! Tot ziens!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 18 juni 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205