Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 23 juli

Dagcijfers 23 juli - 21922
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 23 juli 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 23 juli

Leestijd: 3 minuten

Het beeld wordt weer scherper

Nadat de PCR cijfers vanaf eind juni explosief begonnen te stijgen, gingen alle alarmbellen af bij de overheid. Onmiddellijk stond Nederland internationaal in de schijnwerpers en was binnen korte tijd de alarmfase dieprood bereikt. De grote vraag was waar dit zou eindigen en zijn de maatregelen niet te vroeg versoepeld, zeker met de Delta variant die ons land aan het overspoelen was.

Al snel werd duidelijk dat de uitbraak voor 90% toe te schrijven was aan de de leeftijdsgroep tot 30 jaar en werd ook direct gerelateerd aan het Dansen met Jansen, dat te optimistisch geschetst was, om een maximale vaccinatiebereidheid uit te lokken.

De werkelijkheid is dat er in de honderden uitgaansgelegenheden evenzovele superspread gelegenheden ontstonden, waardoor in zeer korte tijd enkele honderden bezoekers tenminste 150.000 positieve PCR tests hebben veroorzaakt (het grootste deel zal zich niet hebben laten testen!). Vertaald binnen deze leeftijdsgroep zou dat omgerekend gedurende deze dikke week een R-waarde van ongeveer 10 hebben gegeven. Dit is de grafiek waarin duidelijk het gevolg hiervan is te zien:

Dagcijfers 23 juli - 21923

Tien dagen na 26 juni zien we de cijfers op 6 juli voor de 0-29 jaar groep plotseling stijgen en na het weer sluiten van deze feestgelegenheden dalen de cijfers weer en lopen vervolgens weer gelijk op met de andere leeftijden. De andere leeftijdsgroepen stijgen pas een week later, omdat deze groepen besmet worden vanuit de jongere groep, die op en kort na 26 juni besmet waren.

De klassieke grafiek laat het totale plaatje zien, maar dan inmiddels met een voorspelling van het verdere verloop. Het beeld wordt scherper en we kunnen inmiddels redelijk goed voorspellen hoe het verder gaat:

Dagcijfers 23 juli - 21925

De trend die weergegeven wordt staat nog even op het verkeerde been, omdat er bij de laatst berekende punten nog sprake is van overdracht van de jongeren naar de ouderen. De gele lijn geeft het verwachte verloop aan op basis van de geanalyseerde data. Binnenkort gaan we daar een apart blog aan wijden, dus nu laten we het hier even bij.

De grafiek voor de R-waarde is ook nog even wat het is. De absolute waarden hebben nu geen enkele betekenis. Alleen is het belangrijk om te zien dat de R berekend op basis van de PCR waarden inmiddels ruim onder de 1 is gedaald, omdat de PCR cijfers al ruim een week aan het dalen zijn: gehalveerd ten opzichte van de top en dat betekent dat de besmettingen van de 30+ groep door de 10-29 groep zullen stoppen.

Dagcijfers 23 juli - 21926

De GGD-cijfers per dag laten goed de ontwikkelingen zien van de afgelopen tijd. Afgelopen woensdag ongeveer de helft van het aantal positieve testen van de week ervoor.

Dagcijfers 23 juli - 21935

De verwachting is dat na het passeren van de top over enkele dagen, de daling van het aantal ziekenhuisopnames weer verder zal gaan met een R-waarde die weer ligt rondom de 0,75.

En alles nog even relativerend: we zitten wat betreft het aantal ziekenhuisopnames nu weer op het niveau van begin juni en daar waren we heel tevreden mee! Met het vooruitzicht dat er aan deze bonusbult snel een einde komt, kunnen we ons gewone leven weer gerustgesteld oppakken. We moeten alleen ons lesje geleerd hebben, dat ventilatie nog veel belangrijker is dan een kwartiertje de ramen op zetten zoals Rutte heeft aanbevolen. Met name in de grote zalen zal er echt iets aan de ventilatie of anders de luchtreiniging gedaan moeten worden, voordat we deze weer veilig kunnen openen! Buiten activiteiten in de openlucht kunnen uiteraard wel gewoon doorgaan als het Green Team het voor het zeggen zou hebben.

En de dagcijfers zijn:

    • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 71 *
    • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 63 *
    • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,68 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.