Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 27 juli

Dagcijfers 27 juli - 22006
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 27 juli 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 27 juli

Leestijd: 3 minuten

Nu nog de bocht om

Het beeld is duidelijk, de PCR cijfers dalen precies volgens prognose en de voorspelling voor de ziekenhuisopnamecijfers kunnen we hier uit afleiden. Het is nu nog niet precies te zien, maar we zitten nu precies op de voorspelde top van 80 opnames per dag, dus nu de bocht naar beneden om. Omdat het cijfers in de marge zijn, zetten we weer het vergrootglas er op, zodat we het beter kunnen bekijken:

Dagcijfers 27 juli - 22024

Om alles nog beter te kunnen begrijpen, hebben we ook de Belgische cijfers er maar weer eens bij gehaald. Goed te zien is dat daar waar er in Nederland een bescheiden explosie is van het aantal opnames, in België de cijfers wel iets stegen, maar lang niet zo veel als in Nederland. Tot 26 juni bleven de cijfers wel vrijwel perfect gelijklopen, daarna uiteindelijk 10 extra ziekenhuisopnames per dag. De verklaring moet echt gezocht worden in het verschil in gedrag/maatregelen tussen Nederland en België. We hebben eigenlijk al lang geconcludeerd dat het openstellen van de uitgaanscentra de verklaring moest zijn en prof. Van Ranst bevestigde dit ook in een uitzending van Op1: in België zijn de discotheken nog steeds gesloten. Dus blijven daar de kleinschalige feestjes over en dat leidde inderdaad tot slechts een zeer bescheiden stijging vergeleken met Nederland.

Ook vergelijken we meteen maar de R-waarden in de volgende grafiek:

Dagcijfers 27 juli - 22008

Ook hier zien we hetzelfde beeld. De blauwe lijn is de R berekend op basis van de PCR testen. We zien dat deze inmiddels de 0,75 grens weer is gepasseerd en de R op basis van de ziekenhuisopnames zal dit over een week ook gaan volgen. De huidige waarde (berekend voor 16 juli) is 1,31 en daalt momenteel met 0,1 punt per dag.

TvT-Internationaal

Wat we nu zagen, was een explosie van “besmettingen”, op een moment dat er rond de 200 besmettelijke personen waren, die uiteindelijk enkele honderdduizenden feestgangers hebben besmet. Het TvT heeft dit niet tegen kunnen gaan. Deze honderdduizenden personen die een positieve test hebben gehad, hebben uiteindelijk geleid tot een kortdurende golf (de Bonusbult) met een maximum van 80 opnames per dag.

Maar wat zou nu het effect zijn van terugkerende vakantiegangers? Deze gaan alleen naar landen die code groen of geel hebben, terwijl Nederland nog steeds code dieprood heeft. Je mag er van uitgaan dat er niet meer besmettelijken uit het vliegtuig stappen dan er in gaan. Maar laten we nu eens van een zwart scenario uitgaan, waarbij toch 0,1% van de vakantiegangers besmettelijk blijkt te zijn (dus meer dan we op 26 juni hadden) en dat 5 miljoen mensen het vliegtuig pakken. Dan komen er dus 5.000 besmettelijken terug, gespreid over twee maanden, terwijl op dat moment de R allang weer 0,75 is. Dat is maar een fractie van het aantal besmettingen dat we zagen tijdens de Bonusbult, we zullen er dus niets van merken. TvT-Internationaal (Testen voor Terugkeer) zal er niets toe bijdragen, net zo min als TvT-nationaal de besmettingen in de hand heeft weten te houden.

En wie beweert dat het vorige zomer ook verkeerd ging, heeft nog steeds niet begrepen dat vorige zomer de R was aangeland op een waarde van rond de 1,5 en dat hij inmiddels door immuniteit (natuurlijk plus vaccinatie) is gedaald tot 0,75, dus alleen dalende cijfers. Uiteraard onder de aanname dat uitgaanscentra pas heropend worden, als er vastgesteld is dat er voldoende ventilatie is.

De PCR cijfers

Kijkend naar de PCR cijfers, zien we het beeld van een normaal weekend, iets minder testen dan doordeweeks, morgen dus waarschijnlijk weer iets meer:

Dagcijfers 27 juli - 22009

En de dagcijfers zijn:

    • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 104 *
    • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 76 *
    • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,31 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205