Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Een aantal interessante Covid studies

Een aantal interessante Covid studies - 22369
Samenvatting van het artikel

Met grote regelmaat komt ik interessante studies tegen. Vaak net niet groot/belangrijk genoeg om er een heel artikel aan te besteden. Dus wil ik af en toe aandacht aan een artikel besteden, waarin een aantal studies kort worden beschreven. Long Covid onder kinderen In Engeland is een studie uitgekomen over het onderwerp Long Covid onder […]

Lees volledig artikel: Een aantal interessante Covid studies

Leestijd: 3 minuten

Met grote regelmaat komt ik interessante studies tegen. Vaak net niet groot/belangrijk genoeg om er een heel artikel aan te besteden. Dus wil ik af en toe aandacht aan een artikel besteden, waarin een aantal studies kort worden beschreven.

Long Covid onder kinderen

In Engeland is een studie uitgekomen over het onderwerp Long Covid onder kinderen tussen 5 en 17 jaar.

Long Covid betekent dat personen die met Covid geïnfecteerd zijn geweest nog lang last ervan houden. Het wordt vaak gebruikt om te wijzen hoe erg het is om met Covid-19 geïnfecteerd te worden. Bij de discussie over het al dan niet vaccineren van jongeren wordt Long Covid ook vaak als extra argument gebruikt om ook jongeren te vaccineren.

Uit diverse studies is al gebleken hoe lastig het is om Long Covid in kaart te brengen. Het is namelijk moeilijk om dit objectief vast te stellen. Nogal wat onderzoeken zijn tot nu toe gebaseerd op het invullen van een vragenlijst. Daarbij bleek dat als je die vragenlijst liet invullen door iemand die geen Covid-19 had gehad, er ook een deel van de vragenlijst-invullers Covid-klachten melden!

Deze Engelse studie is uitgevoerd door ouders te ondervragen via de ZOE app die in Engeland gebruikt wordt om de ontwikkeling van Covid-19 te volgen. 4,6 miljoen Engelsen werken aan die app mee. Over 250.000 kinderen tussen 5 en 17 jaar werden gerapporteerd, waarvan bijna 2000 positief waren getest.

BBC

Het resultaat van het onderzoek werd bij de BBC als volgt gecommuniceerd:

Een aantal interessante Covid studies - 22277

Uit het onderzoek blijkt al dat een heel klein deel van de kinderen dat positief is getest en symptomen had, na 2 maanden nog resterende symptomen had. Daarbij is het ook nog van belang te beseffen dat een groot deel van de geïnfecteerde kinderen geen symptomen ontwikkelen. Omdat dit onderzoek alleen de kinderen betrof met symptomen dan is het eindpercentage Long Covid onder kinderen dus nog beduidend kleiner dan de gerapporteerde cijfers.

Grote uitbraak onder mijnwerkers in Guyana

Een uitgebreide studie onder een groep mijnwerkers in Guyana geeft op diverse manieren boeiende informatie. Hoewel het niet veel personen betrof (44) die onderzocht werden, was het onderzoek wel zeer intensief. Het geeft daarom interessante aanwijzingen. Het betrof een uitbraak met een nieuwe variant (Gamma) eind mei onder een groep mijnwerkers, die vrijwel allemaal waren gevaccineerd. De Gamma variant is in dat land dominant en had het hoogtepunt eind mei en is daarna weer gaan dalen.

Men was gevaccineerd met Pfizer en ruim de helft kreeg toch een positieve test. De meesten hadden wel symptomen, maar niet ernstig. Niemand hoefde in het ziekenhuis opgenomen te worden. Wat ik wederom het meest interessant vond, was – terwijl onder de hele groep meer dan de helft positief was getest – dat cijfer bij de 6 personen die eerder Covid-19 hadden gehad nul. Ik had al aangegeven dat het hele onderzoek kleine aantallen betrof. Maar het lijkt een verdere ondersteuning te geven van het feit dat het doormaken van Covid-19 een betere bescherming biedt dan gevaccineerd zijn. En dat dit ook (en sterker) lijkt te gelden voor nieuwe varianten.

Deltavariant geeft uitstoot van vier keer zoveel virusdeeltjes

In deze studie vanuit Maastricht wordt vastgesteld dat de Deltavariant vier zoveel uitstoot van virusdeeltjes geeft dan de virusvariant die in maart 2020 in Nederland dominant was. In dit artikel worden de resultaten weergegeven.  Eerder werd gesteld dat het wel 1000 keer zoveel zo zijn als vorige versies. Maar dat blijkt dus niet waar te zijn.

Dat zal de verklaring zijn voor de duidelijk hogere reproductiefactor van de Deltavariant. Als er gekeken wordt naar de ziekenhuisopnames en sterftecijfers in landen als het VK terwijl de Deltavariant dominant was, dan zien we duidelijk lagere cijfers dan vorig jaar. Veelal wordt geclaimd dat dit door de vaccinaties komt.

Over het – relevante – onderwerp, in welke mate de Deltavariant zelf minder ziekmakend of dodelijk is, zijn wij nog geen harde studies tegengekomen. Want ook dat wordt van verschillende kanten geclaimd. (En is een relevant onderwerp omdat het van belang is om “het gevaar” van nieuwe varianten in de toekomst te kunnen inschatten).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.