Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

BBC-artikel: Is besmet raken beter dan meer vaccineren?

BBC-artikel: Is besmet raken beter dan meer vaccineren? - 22764
Samenvatting van het artikel

Een interessant artikel op de BBC-site over de keuze tussen geïnfecteerd worden of een (extra) vaccinatie te nemen

Lees volledig artikel: BBC-artikel: Is besmet raken beter dan meer vaccineren?

Leestijd: 5 minuten

Het is opmerkelijk dat dit soort artikelen nu ook bij media als de BBC in Engeland verschijnt. Dat lijkt wel te wijzen op een kentering in het denken, die we ook elders zien. Daarom dit artikel voor onze site vertaald.

Vertaald artikel van de BBC  geschreven door James Callagher

Er zijn duidelijke verschillen in uw immuunsysteem na een natuurlijke infectie met coronavirus en na vaccinatie. Wat is beter?

Krankzinnig, onrechtvaardig en dom

Zelfs het stellen van de vraag grensde een jaar geleden aan ketterij, toen het voor de eerste keer krijgen van Covid dodelijk kon zijn, vooral voor ouderen of mensen die al in slechte gezondheid verkeren. Nu beginnen we niet langer met nul-immuniteit, aangezien de overgrote meerderheid van de mensen is ingeënt of het virus al heeft opgelopen.

Het is nu een serieuze vraag die implicaties heeft voor de vraag of kinderen ooit moeten worden gevaccineerd. En of we nu het virus of boostershots gebruiken om de immuniteit bij volwassenen aan te vullen. Beide zijn controversiële kwesties geworden. “We zouden onszelf heel lang in een gat kunnen graven, waar we denken dat we Covid alleen kunnen weghouden door elk jaar een boost te geven”, vertelde prof. Eleanor Riley, een immunoloog van de Universiteit van Edinburgh, me.

Prof Adam Finn, een vaccinadviseur van de overheid, zei dat het overvaccineren van mensen, terwijl andere delen van de wereld er geen hadden, “een beetje krankzinnig was, het is niet alleen onrechtvaardig, het is dom”.

De anatomie van immuniteit

We moeten een beetje begrijpen van de belangrijkste bouwstenen van zowel ons immuunsysteem als het virus dat het aanvalt.

Het krachtkoppel van het immuunsysteem dat het lichaam van infectie opruimt, zijn antilichamen en T-cellen. Antilichamen kleven aan het oppervlak van het virus en markeren het voor vernietiging. T-cellen kunnen zien welke van onze eigen cellen door het virus zijn gekaapt en vernietigen.

Ondanks alle problemen die het virus heeft veroorzaakt, is het spectaculair eenvoudig. Het heeft het beroemde spike-eiwit, de sleutel die het gebruikt om de deur naar onze lichaamscellen te openen. En 28 andere eiwitten die het nodig heeft om onze cellen te kapen en duizenden kopieën van zichzelf te maken. (Ter vergelijking: er zijn ongeveer 20.000 eiwitten nodig om het menselijk lichaam te laten draaien).

Er zijn vier belangrijke gebieden om vaccin en natuurlijke infectie met het virus te vergelijken.

1 – Breedte

Hoeveel van het virus leert het immuunsysteem aanvallen? Je krijgt een bredere immuunrespons na besmetting met het virus dan vaccinatie. Of je nu Moderna of Pfizer of Oxford-AstraZeneca hebt gehad, je lichaam leert maar één ding te herkennen: het spike-eiwit. Dit is het kritieke onderdeel van het virus om antilichamen tegen te maken. En de resultaten – door de meeste uit het ziekenhuis te houden – waren spectaculair. Maar als we de andere 28 eiwitten ook zouden kunnen targeten, zouden T-cellen veel meer te bieden hebben. “Dat betekent dat als je een sterk merkbare infectie hebt gehad,  je misschien een betere immuniteit hebt tegen nieuwe varianten die opduiken, omdat je immuniteit hebt voor meer dan alleen een piek,” zei Prof Riley.

2 – Kracht

Hoe goed het infectie stopt of ernstige ziekte voorkomt? We weten dat er gevallen zijn geweest waarin mensen het virus tweemaal hebben opgelopen (herinfectie). En dat ze zijn gevaccineerd en Covid hebben opgelopen (bekend als doorbraakinfectie). “Geen van beide geeft je volledige bescherming tegen infectie. Maar de immuniteit die je krijgt van één van beide lijkt je redelijk goed te beschermen tegen een ernstige ziekte”, zegt Prof Finn van de Universiteit van Bristol.

Antilichaamniveaus zijn gemiddeld ongeveer een maand na vaccinatie hoger dan bij een infectie. Er is echter een enorme kloof in antilichamen tussen degenen die asymptomatisch zijn (die niet veel maken) en degenen die een ernstige aanval van Covid krijgen. De grootste immuunrespons komt van mensen die Covid hebben opgelopen en vervolgens zijn gevaccineerd. We wachten nog steeds op gegevens over wat er andersom gebeurt.

3 – Looptijd

Hoe lang duurt de bescherming? Het is aangetoond dat antilichaamspiegels in de loop van de tijd afnemen. Alhoewel dit mogelijk niet belangrijk is voor het voorkomen van ernstige ziekten. Het immuunsysteem onthoudt virussen en vaccins, zodat het snel kan reageren op een infectie. Er zijn “geheugen-T-cellen” die in het lichaam blijven hangen, en B-cellen blijven klaar om op verzoek een nieuwe stroom antilichamen te produceren. Er zijn aanwijzingen voor immuunresponsen meer dan een jaar na infectie en vaccinonderzoeken hebben ook blijvend voordeel aangetoond. “In termen van hoe lang het duur, dat weten we nog steeds niet”, zegt Prof. Peter Openshaw van Imperial College London.

4 – Plaats

Waar in het lichaam is de immuniteit? Dit is van belang. Er is een heel andere reeks antilichamen (bekend als immunoglobuline As) in de neus en longen, vergeleken met die (immunoglobuline Gs) die we in het bloed meten.

De eerste is belangrijker als een barrière voor infectie. Natuurlijke infectie, omdat het in de neus zit in plaats van een prik in de arm, kan een betere route zijn naar die antilichamen. Nasale vaccins worden ook onderzocht. Prof. Paul Klenerman, die onderzoek doet naar T-cellen aan de Universiteit van Oxford, zei: “De locatie van een infectie maakt een verschil. Zelfs als het hetzelfde virus is, dus we zouden belangrijke verschillen verwachten tussen natuurlijke infectie en vaccins.”

Wat betekent dit voor de balans tussen meer vaccinatie en het virus?

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat volwassenen die geen vaccindosis hebben gehad, een sterkere immuunafweer zullen hebben als ze worden gevaccineerd, zelfs als ze eerder Covid hebben opgelopen.

Maar er zijn twee grote vragen:

  • moeten gevaccineerde volwassenen een boost krijgen of is blootstelling aan het virus voldoende?
  • moeten kinderen überhaupt gevaccineerd worden, of bouwt een leven lang ontmoetingen een goede afweer op?

Het idee om de immuniteit gedurende het hele leven regelmatig aan te vullen is niet radicaal bij andere infecties, zoals RSV (respiratoir syncytieel virus) of de vier andere coronavirussen die mensen infecteren en verkoudheidsverschijnselen veroorzaken.

Elke keer dat je wordt blootgesteld, wordt het immuunsysteem een ​​beetje sterker, en dit gaat door tot op hoge leeftijd, wanneer het immuunsysteem begint te falen en de infecties weer een probleem worden. “Dit is niet bewezen, maar het zou een stuk goedkoper en eenvoudiger kunnen zijn om dat te laten gebeuren dan de hele tijd mensen te immuniseren”, zei prof. Finn, die waarschuwt dat we “opgesloten kunnen raken in een cyclus van stimuleren” zonder te zien of het was nodig.

Hij zei echter dat het argument bij kinderen “al was gewonnen”, aangezien “40-50% al is geïnfecteerd en de meesten niet ziek of bijzonder ziek waren”.

Tegenargumenten

Er zijn tegenargumenten. Prof. Riley wijst op langdurige Covid bij kinderen en Prof Openshaw op nervositeit rond de langetermijneffecten van een virus dat veel van de organen van het lichaam kan aantasten. Maar Prof. Riley zei dat er potentieel was in het gebruik van vaccins om de harde kantjes van Covid te doen verminderen om de immuunrespons te verbreden.

Ze zei: “We moeten echt nadenken of we mensen alleen maar angst aanjagen in plaats van ze het vertrouwen te geven om verder te gaan met hun leven? We zijn nu vooral mensen bang aan het maken.”

Natuurlijk, met het door blijven krijgen van de positieve gevallen, is er misschien niet veel keuze. “Ik vraag me af of het onvermijdelijk is”, zei professor Klenerman, als het virus zich blijft verspreiden, “om steeds boosters te geven”.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205