Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De vaccinatietweesprong – Kentering aan de horizon

De vaccinatietweesprong – Kentering aan de horizon - 22770
Samenvatting van het artikel

Er is een duidelijke kentering in zicht. Door de ontwikkelingen in Israël en een recente Oxford studie begint het besef door te dringen dat we ons niet uit deze situatie kunnen prikken. En steeds meer landen zullen andere keuzes (moeten) gaan maken.

Lees volledig artikel: De vaccinatietweesprong – Kentering aan de horizon

Leestijd: 3 minuten

Als je goed kijkt, dan dient zich een interessante kentering aan t.a.v. het beleid in veel landen m.b.t. Covid-19 en de rol van vaccinatie erbij.

Vorige week beschreef ik dat de aanpak die door Rutte en De Jonge verkondigd werd in hun persconferentie niet realistisch was, gezien de lessen die je kon trekken uit de ontwikkelingen in met name Israël. Ook als hun doel gerealiseerd zou worden dat voor 20 september vrijwel iedereen gevaccineerd zou zijn, dan nog zouden er Covid-19 patiënten in ziekenhuizen terecht komen.

Een meerderheid van de ernstig zieken in Israël in de ziekenhuizen waren tenslotte dubbel gevaccineerd. En dat aantal ernstig zieken is met 645 inmiddels meer dan de helft van de aantallen, die er lagen tijdens het hoogtepunt van de vorige golf in januari.

De weg naar normaal beschreef ik in het andere stuk. Hierin je moet gaan accepteren dat Covid-19 er is en zal blijven. Maar dat de gezondheidseffecten op de samenleving beduidend minder zijn dan in het begin.

Dus:

  • accepteren dat niet-kwetsbaren besmet kunnen raken
  • uitbreiding (nood-)zorg capaciteit
  • directe bescherming kwetsbaren
  • veel meer aandacht voor medicijnen om – als je geïnfecteerd bent – dat goed te kunnen doorstaan
  • veel meer aandacht voor het veilig maken van ruimtes, zodat daar het virus niet lang kan blijven hangen
  • opheffen van alle maatregelen

De nieuwe Oxford-studie

Door een gebeurtenis de afgelopen week lijkt deze aanpak nu nog meer als een noodzakelijke te worden onderkend. Er kwam een grote studie uit in Engeland, die in dit artikel goed wordt beschreven. De twee belangrijkste bevindingen waren:

  • In de tijd gezien neemt de effectiviteit van een vaccin af
  • Degenen die gevaccineerd waren, konden niet alleen zelf nog besmet raken, maar ook anderen besmetten

Plus dat er ook uit bleek dat de effectiviteit anders lijkt te zijn bij de Delta variant dan bij de vorige.

En dat betekent voor ons allen een grote streep door de rekening. Want los van wat je denkt over de mogelijke risico’s op langere termijn van het vaccineren en los van wat je denkt over het al dan niet vaccineren van jongeren, als inderdaad de gevaccineerden vrijwel niet meer in ziekenhuizen terecht zouden komen en anderen niet meer zouden kunnen besmetten, dan hadden het OMT/de regering wel besloten om alles terug te brengen naar normaal. (Zoiets als in Isräel in mei was gebeurd).

De vaccinatietweesprong – Kentering aan de horizon - 22764

Maar nu zal men dus onder ogen moeten gaan zien dat die belangrijke pijler van het beleid is weggeslagen. Dit leidde o.a. tot de volgende twee artikelen. Op de BBC-website stond een belangwekkend stuk, waarvan we op onze site een vertaling hebben geplaatst. 

En in De Volkskrant beschreef Maarten Keulemans ook de gevolgen van deze studie uit Oxford.

De vaccinatietweesprong – Kentering aan de horizon - 22772

Want dat is de echte vaccinatietweesprong waarvoor men staat:

Blijven we inzetten op iedereen vaccineren, zodat we wellicht vervolgens booster op booster op booster moeten blijven geven. Of volgen we de strategie die we ook met griep doen: vertrouwen op het immuunsysteem en alleen de kwetsbaren zoveel mogelijk beschermen en accepteren dat het één van de manieren is waarop (vooral ouderen) kunnen overlijden?

Er zijn al landen die deze tweede strategie volgen. Maar heel veel landen (nog) niet. Er zijn veel factoren, waardoor die landen, hun huidig beleid blijven voortzetten en louter de weg in zullen gaan van boostervaccinaties. Eerst voor de kwetsbaren, maar daarna voor vrijwel iedereen (zoals nu in Israël al de leeftijdsgrens naar 40 jaar is verlaagd).

Maar ergens onderweg zullen zij zich realiseren (en hopelijk door de goede voorbeelden van landen, die deze weg niet zijn ingeslagen), dat het niet de juiste aanpak was/is. Dat we inderdaad moeten leren leven met het virus, omdat we anders veel meer schade (blijven) aanrichten dan er schade wordt voorkomen.

Hoe eerder die bewustwording in Nederland komt, hoe beter het is.

Onverminderd gaan we door om relevante informatie te verstrekken via maurice.nl. Dat kunnen we alleen maar doen met uw (financiële) steun. Help ons om objectieve, actuele en wetenschappelijke onderbouwde informatie te blijven brengen. Klik hier voor een (kleine) donatie.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205