Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

“In Engeland merk je in het algemeen niets meer van Corona”

“In Engeland merk je in het algemeen niets meer van Corona” - 25062
Samenvatting van het artikel

Een bijzonder artikel uit De Volkskrant over Engeland waar het leven sinds half juli gewoon weer hervat is.

Lees volledig artikel: “In Engeland merk je in het algemeen niets meer van Corona”

Leestijd: 3 minuten

Gisterochtend werd op de website van De Volkskrant een artikel geplaatst van een gesprek met de correspondent van die krant in Engeland. Het was het meest gelezen artikel van de site.

In de digitale editie van De Volkskrant van vanmorgen staat het artikel niet. Of het in de papieren krant staat van vandaag, kan ik niet vaststellen.

Gezien de inhoud lijkt het mij een artikel dat ook in de dagelijkse krant niet zou misstaan. Waarbij de lezers zich vooral zouden kunnen afvragen, hoe het in Engeland nu zo anders gaat dan in Nederland.

Daarom publiceer ik dit gesprek ook op deze site. (In de digitale krant van vandaag bij de column van Martin Sommer  staat trouwens mijn foto met als ondertitel “Maurice de Hond met zijn vervelende aerosolen”. Uit de inhoud van het artikel blijkt dat deze omschrijving goed bedoeld is. Het lijkt me wel een goede ruil dat zij mijn foto zo gebruiken en ik hun artikel doorplaats). 

Dit is het artikel van Peter Giessen:

“De besmettingscijfers in het Verenigd Koninkrijk zijn aanzienlijk hoger dan in Nederland: 408 tegen 334 per 100 duizend inwoners, over de laatste zeven dagen. Maar in Engeland is alles open, hoeft niemand zijn coronapas te laten zien en worden mondkapjes nauwelijks gedragen. Hoe komt dat, vragen we correspondent Patrick van IJzendoorn.

Ha Patrick, je was donderdagavond bij de voetbalwedstrijd Tottenham Hotspur-Vitesse. Moest je je coronapas laten zien bij de ingang?

‘Nee, er werd niets gecontroleerd. Bij de receptie moest je een mondkapje dragen, maar in de kantine weer niet. Dat is geen maatregel van de overheid, maar een huisregel van de club. Iedereen mag zijn eigen regels maken, dat is soms redelijk willekeurig. Bij Chelsea moest ik laatst wel een vaccinatiebewijs of negatieve test laten zien.

‘Maar over het algemeen merk je niks van corona hier. In de ondergrondse moet je eigenlijk een mondkapje dragen, maar dat gebeurt nauwelijks. Laatst pakte ik de metro, toen ik terugkwam van de klimaatconferentie in Glasgow. Ik schat dat op de Northern Line één op de drie reizigers een mondkapje droeg, op de Jubilee Line misschien één op de tien. Dat is wel een groot verschil met Schotland, waar je veel mondkapjes ziet. Schotland is veel strenger, net als Wales.’

Zijn de besmettingen daar ook lager?

‘Ja, maar je kunt het niet helemaal vergelijken, want Schotland en Wales zijn veel dunner bevolkt dan Engeland.’

Waarom is de sfeer in Engeland schijnbaar zorgeloos?

‘Het aantal besmettingen is aan het dalen. Dat komt waarschijnlijk door de herfstvakantie. Veel infecties komen van jongeren die op school besmet raken. Maar corona is hier uit het nieuws, het is misschien het tiende onderwerp. Het gaat nu allemaal over het klimaat, met de COP26 in Glasgow. De regering zegt bewust ook niets over corona. In de zomer werd gezegd: we moeten met corona leren leven. We beschouwen het als een griep. Dat resoneert onder de bevolking.’

“In Engeland merk je in het algemeen niets meer van Corona” - 25060
 

Protesteren medici daar niet tegen?

‘Er is wel een lid van het Britse OMT opgestapt. Die vond het beleid veel te laks. Maar daar blijft het bij. Je hoort ook niks over een tekort aan ic-bedden. Het is wel druk in de ziekenhuizen, mede door de uitgestelde zorg. En er wordt verwacht dat het deze winter chaotisch zal worden door corona en de gewone griep.’

Volgens cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is het aantal ic-bedden in Engeland wel hoger dan in Nederland: 10,5 per 100 duizend inwoners tegen 6,7. Maar de National Health Service heeft geen geweldige reputatie. Zijn de Britten niet bang dat de zorg zal bezwijken?

‘Nee, dat verbaast me ook wel een beetje. Er is ook een redelijk tekort aan verpleegkundigen. Misschien speelt mee dat het elke winter crisis is in de Britse ziekenhuizen. Vier jaar geleden lagen de patiënten ook massaal op stretchers in de gangen door een griepepidemie.’

Wordt er niet met een scheef oog naar de ongevaccineerden gekeken?

‘Nee, in Nederland heb je daar een tamelijk giftige discussie over, in Engeland zijn daar niet zo veel zorgen over. De vaccinatiegraad is ook tamelijk hoog. Negen miljoen mensen hebben al een derde prik gekregen. Ik kreeg gisteren ook een uitnodiging daarvoor.’

Denk je dat Engeland deze houding kan volhouden?

‘Ik ben daar wel benieuwd naar. Voorlopig is Boris Johnson nog even druk met de klimaattop in Glasgow.’

Tot zover het artikel van De Volkskrant.

Zolang dit soort artikelen niet dagelijks in de Nederlandse media verschijnen, is het werk van onze site nog noodzakelijk. Steun ons af en toe met een (kleine) donatie. Klik hier.

U heeft zojuist gelezen: “In Engeland merk je in het algemeen niets meer van Corona”.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.