Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Een overzichtsgesprek over de Covid data-ellende

Een overzichtsgesprek over de Covid data-ellende - 26361
Samenvatting van het artikel

Sinds vaccinaties beschikbaar zijn gekomen is de data-ellende alleen maar toegenomen. Over hoe data gebruikt wordt als propagandamiddel in plaats van een middel om te leren en bij te sturen had Maurice een gesprek bij De Nieuwe Wereld.

Lees volledig artikel: Een overzichtsgesprek over de Covid data-ellende

Leestijd: 2 minuten

Waar op deze site met grote regelmaat over wordt geschreven, het misbruik van cijfers, kwam uitgebreid aan de orde in een nieuw gesprek met Ad Verbrugge voor “In de Nieuwe Wereld”, over de Covid data-ellende.

Hoe de cijfers niet worden gebruikt om beleid op te baseren, maar gebruikt worden om het gevoerde/gewenste beleid te onderbouwen. En dat is alleen maar erger geworden, sinds alles er alleen maar is op gericht om iedereen gevaccineerd te krijgen. En dan mogen de cijfers die men presenteert absoluut geen twijfel laten ontstaan over het effect van het vaccineren. Noch over de mogelijke bijwerkingen.

Het probleem is – juist omdat we data hebben van een jaar geleden toen nog niemand was gevaccineerd – dat het steeds meer begint te wringen. Als de oversterfte op dit moment vrijwel volledig aan Covid-19 zou liggen, hoe is dat dan te rijmen met het feit dat eind 2020 de oversterfte ongeveer net zo hoog is als nu? Want in 2020 was niemand nog gevaccineerd en inmiddels is dat rond de 85%. Plus dat het aandeel van de bevolking dat geïnfecteerd is geweest nu een stuk groter is dan een jaar geleden.

Oversterfte

Als het vaccin nog steeds heel goed werkt tegen ziekenhuisopnames/ernstige ziekte met Covid-19, dan zou het ook effect moeten hebben op de sterfte. In dat geval zou de oversterfte vooral aan andere zaken liggen. En als het tóch door Covid-19 komt, dan werkt het vaccin toch niet zo goed (meer) tegen het ernstig ziek worden met Covid-19.

En als je gewoon naar de cijfers kijkt van het aandeel gevaccineerden onder de positief getesten, dan besef je meteen dat een 3G of 2G aanpak, een (steeds grotere) mate van schijnveiligheid geeft.

Maar de data worden door het RIVM en de regering niet gebruikt om een zo goed mogelijk beeld van de situatie te geven. Maar juist om bij de bevolking het gewenste beeld te scheppen. Het beeld dat iedereen gevaccineerd moet zijn en dan is het probleem vrijwel over. Deze is ook standaard: houd je aan de maatregelen die we hebben afgekondigd, dan gaat het probleem over. En helaas gaan de meeste media, daar kritiekloos in mee. Of zorgen met specifieke voorbeelden zelfs nog voor een soort overbieden.

Data misbruikt

Steeds meer voorbeelden zijn te zien van hoe data worden misbruikt of genegeerd om het gewenste beeld te geven. Wat niet alleen heeft geleid tot een meerderheid in de Nederlandse bevolking die voor een vaccinatieplicht is, en voor de invoering van 2G. Maar je ziet ook steeds meer mensen die vinden dat het vaccineren van 5 tot 11-jarigen een goed plan is.

Met de ontwikkelingen rondom de opkomst en verspreiding van Omicron zien we dat nu ook al gebeuren. Dat het zich gemakkelijker verspreid dan de vorige varianten lijkt wel duidelijk. Maar we weten nog niet of deze variant leidt tot ernstiger ziektepatronen. En vooral in welke mate eerdere infecties en vaccinatie bescherming bieden.

Maar dat alles hindert de overheid niet om nu weer te zeggen dat alleen via het vaccineren (met de 3e en zelfs al een gerichte 4e prik) de dreiging kan worden afgewend.

In de komende dagen zal ik daar dieper op ingaan.

Voor nu hoop ik dat u het interview in De Nieuwe Wereld zou willen bekijken.

 Steun onze site met af en toe een (kleine) donatie. Klik hier

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.