Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 7 december

Covid Dagcijfers 7 december - 26508
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 7 december 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 7 december

Leestijd: 3 minuten

Nederland-België nek-aan-nek

Gisteren gaf Ernst Kuipers tijdens een persconferentie aan dat de cijfers de goede kant opgaan: Daarmee lijkt het gevaar van de gevreesde code zwart in de ziekenhuizen voorlopig afgewend. Ook gaf hij aan dat het waarschijnlijk het gevolg was van de maatregelen een paar weken geleden. Maar die maatregelen waren volgens de regering zelf op 26 november blijkbaar te licht, want die moesten veranderd worden in een avondlockdown.

Normaal gesproken zijn de effecten van een maatregel pas na twee weken zichtbaar, maar bij het afkondigen van deze maatregelen op 26 november werd al voorspeld dat het dit keer eerder te zien zou zijn. En dat laatste klopt helemaal, want de effecten waren al zichtbaar op 8 november, bijna drie weken voordat de avondlockdown inging (op 6 november werden de mondkapjes al verplicht). Of eigenlijk zelfs al rond 10 oktober, toen de R-waarde op basis van de ziekenhuisopnames al begon te dalen vanaf een waarde van rond de 1,3 met 0,1 punt per maand.

Covid Dagcijfers 7 december - 26504

Afgezien van de daling van het reproductiegetal vanaf 10 oktober met horten en stoten, zien we vanaf 8 november een stevige daling. Wel lijkt er op de dag van de avondlockdown een kentering in opwaartse richting te zien. Of we die stagnatie ook gaan zien in de opnamecijfers is even de vraag. Voorlopig houden we het bij het “Madrid effect” dat Maurice in maart van dit jaar beschreef.

Opvallend is dat de cijfers van België vrijwel exact hetzelfde verloop vertonen. Uiteraard zijn de weersomstandigheden in België vergelijkbaar met die in Nederland. En ook is daar het vaccinatie tempo vergelijkbaar. Maar de maatregelen daar zijn licht vergeleken met Nederland. De horeca hoeft pas om 22:00 uur dicht en je mag met 6 personen aan één tafel zitten. Ook is buitensport daar gewoon mogelijk. Dus we zijn erg nieuwsgierig wat we nu als extra zouden moeten zien aan de cijfers in Nederland.

Voorlopig is het een nek-aan-nek race, waarbij we nog een beetje voorsprong over hebben door het voordeel van de Bonusbult, die ze in België niet hadden. We kunnen dit nog beter zien aan de opnamecijfers van NICE:

Covid Dagcijfers 7 december - 26505

De cijfers van beide landen lopen akelig synchroon, alsof het zo afgesproken is. En toch is er een niet afgesproken groot verschil in maatregelen, waarvan iedereen in en om Den Haag zal zeggen dat het juist dat verschil is dat het verschil maakt.

Opvallend is overigens dat in het laatste OMT advies wordt vermeld dat het aantal mensen dat door de vaccins nog beschermd is tegen verspreiding aan het afnemen is, waardoor de groep onbeschermden toeneemt:

De orde van grootte van het aantal mensen dat niet beschermd is tegen infectie en dat een zeker risico loopt op ziekenhuisopname (uitgaande van de leeftijdsverdeling van mensen met een doorgemaakte infectie volgens de Pienter-Corona studie en een geleidelijke afname van bescherming tegen infectie na vaccinatie) is geschat op 1,6 miljoen mensen van 12 jaar en ouder in december 2021.

En laat dat nu precies de basis vormen voor de oranje streeplijn in deze grafiek.

Het beeld wordt steeds duidelijker dat de covid pandemie inmiddels een epidemie is die de slachtoffers onder de ouderen maakt. Dit plaatje hebben we gemaakt om het inzichtelijk te maken:

Covid Dagcijfers 7 december - 26511

Het gaat hier om de gegevens die verzameld zijn in de week van 22 november door RIVM. We zien hier horizontaal uitgezet de tien leeftijdsgroepen en verticaal het aantal positieve tests dat voor die leeftijdsgroep is gevonden. De grootte van de groene cirkel geeft vervolgens het aantal ziekenhuisopnames per week weer en de rode cirkel het aantal overlijdens. (De gemelde overlijdens door het RIVM hoeven dus geen mensen te betreffen die in het ziekenhuis zijn overleden. Plus dat de ziekenhuisopnames en de overlijdensgevallen doorgaans mensen betreffen, die in de voorgaande weken positief zijn getest).

Twee dingen vallen meteen op:

  1. Onder de 50 jaar is het aantal ziekenhuisopnames beduidend minder, ondanks het hogere aantal positieve testen, dat ook past bij het hogere aantal inwoners voor die groep.
  2. Onder de 50 jaar is er niemand overleden in die week. 

Het is dus inmiddels een epidemie onder ouderen geworden, waarbij de gemiddelde leeftijd van overlijden vrijwel gelijk is aan de levensverwachting.

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 315 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 221 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 0,97 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 7 december 2021. Nederland-België nek aan nek.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.