Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 9 februari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 9 februari 2022.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 9 februari 2022

Leestijd: 2 minuten

Covid-19 dagcijfers 9 februari 2022

Gisteren was er dus een inhaalslag van 390.000 positieve testen door het RIVM. Dat was het inlopen van een grote achterstand in registraties met ongeveer 310.000. Die dus nog circa 120.000 hoger was dan het RIVM had aangegeven de dag ervoor. Dat getal is goed voor ruim 2% van de Nederlandse bevolking en die cijfers zijn dus ook zo in de internationale overzichten terecht gekomen. Kijk maar even in de grafiek van OurWorldinData.

Covid Dagcijfers 9 februari 2022 - 34776

Weer een Gouden medaille voor Nederland!

En ook op het Coronadashboard hebben ze die cijfers gewoon meegenomen in plaats van een aanpassing gedaan met terugwerkende kracht. Daardoor is het 7 daags voortschrijden gemiddelde met ongeveer 44.000 onnodig verhoogd. En dat blijft nog de volgende zes dagen het geval. Als tenminste niemand aan de kant van het RIVM vaststelt dat dit toch een beetje te gek voor woorden is.

Covid Dagcijfers 9 februari 2022 - 34777

Maandag waren de cijfers bij de GGD 2% lager dan de week ervoor. Maandag is altijd hoger dan de twee dagen ervoor. Dan maken minder mensen afspraken. Maar gezien de trend van dit moment, denk ik dat de komende dagen de GGD cijfers rond de 10% lager zullen zijn dan de week ervoor. Morgen maken we een analyse op basis van de cijfers die we inmiddels naar leeftijd per regio hebben.

Covid Dagcijfers 9 februari 2022 - 34780

De ziekenhuiscijfers waren vandaag qua opnames op een min of meer normaal niveau. 

De bezetting neemt wel weer af, waarbij die op de IC’s het laagste is sinds maanden.

Dit is die bezetting vergeleken met de prognose van nog geen wier weken geleden. De rode lijn was de lijn als we de lockdown zouden hebben gehandhaafd en zelfs dan is de score een stuk lager. 

Covid Dagcijfers 9 februari 2022 - 34781

Als men zegt dat die cijfers zo laag zijn dankzij de lockdown en andere maatregelen dan is het goed om deze grafiek te laten zien. Dit is de prognose geweest in Engeland van een prominente Universiteit als er geen maatregelen zouden genomen worden. Ondanks de druk op Johnson nam hij niet de voorgestelde maatregelen. Desondanks zijn de sterftecijfers niet gesten en zijn ze nu een factor 10 zo klein dan in dat model geprognotiseerd. Dus zonder maatregelen is dat gebeurd.

Covid Dagcijfers 9 februari 2022 - 34783

Morgenochtend komt een speciaal artikel over de ontwikkelingen per regio naar leeftijd. 

In de komende dagen zullen we bezien of we de frequentie van de dagcijfers terug gaan brengen naar 2 keer per week en als er iets bijzonders aan de hand is.

U heeft gelezen: Dagcijfers 9 februari 2022

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205