Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Desinformatie over Desinformatie-aanpak

Desinformatie over Desinformatie-aanpak - 62852
Samenvatting van het artikel

Eindelijk duikt de WOB-informatie van de "Desinformatie- Werkgroep" op in traditionele media. Daardoor wordt het nog duidelijker hoezeer de regering op dit punt de Kamer verkeerd heeft voorgelicht.

Lees volledig artikel: Desinformatie over Desinformatie-aanpak

Leestijd: 2 minuten

Desinformatie over Desinformatie-aanpak

Nu pas

Al in 2020 was het duidelijk dat er een vorm van georganiseerd optreden was achter de schermen waarbij de overheid en andere officiële instanties met sociale media samenwerkten om door hen ongewenste informatie te (laten) verwijderen. Ook werden berichten van bepaalde accounts met onwelgevallige informatie op de sociale media minder getoond of accounts tijdelijk/definitief verwijderd.

Dat was mij ook in augustus 2020 bij LinkedIn overkomen. Ik had de euvele moed gehad mijn verbazing uit te spreken over de eerste persconferentie van Mark Rutte na de vakantie, waarbij hij weer niets zei over het belang van ventilatie. Ik meldde in mijn post dat ik dat onjuist vond, omdat een groot deel van de besmettingen via de lucht plaats vond.

Kort erna was mijn account op LinkedIn verwijderd, want ik zou gezondigd hebben tegen de regels van LinkedIn. Namelijk dat ik me niet conformeerde aan de lijnen die door de nationale gezondheidsautoriteiten waren uitgezet, waarbij het virus zich niet door de lucht zou verspreiden. Enkele weken later werd na uitgebreide communicatie met de top van LinkedIn, mijn account hersteld.

Monopolie

Anderhalf jaar later gebeurt weer zoiets, nadat ik had geschreven dat bescherming via het doormaken van Covid-19 minstens dezelfde bescherming bood als een vaccinatie.

Maar wat met mij gebeurde was klein bier vergeleken met wat veel anderen gebeurde op de diverse sociale media. Gerenommeerde wetenschappers, die als belangrijkste zonde hadden dat ze niet meegingen in het verhaal van WHO, RIVM en OMT, en langer (of tot en met vandaag) geen toegang hadden tot sociale media, die een soort monopolie hebben.

Door de inspanningen van een kleine groep hardnekkige burgers kon je al veel lezen over wat hun WOB/WOO verzoeken hadden opgeleverd rondom het Corona-dossier. Dit zijn artikelen die ik aan hun geweldige werk heb besteed.

Het meest dat eigenlijk opviel was de grote stilte over wat er uit die WOB verzoeken terechtkwam in de traditionele media. Terwijl hetgeen onthuld werd, ondanks het vele zwart maken van de tekst, schokkend was.

Maar dinsdag was een bijzondere dag op dat punt. NRC plaatste een kritisch stuk op basis van de WOB-documenten hoe er achter de schermen door de Denktank Desinformatie was gewerkt en welke rol VWS erbij speelde. Een samenwerking tussen VWS, Inspectie Volksgezondheid, diverse medici en de verschillende sociale media om onwelgevallige informatie weg te krijgen. Ik raad u aan het artikel te lezen. 

Desinformatie in het kwadraat!

Dit onderwerp wordt nog schokkender door de informatie die Pieter Omtzigt gisteren plaatste. Hij laat daarbij zien hoe over dit onderwerp door hem destijds Kamervragen zijn gesteld en welke antwoorden er toen werden gegeven. Antwoorden die haaks staan op dat wat de WOB-verzoeken al lieten zien en wat nu ook opgedoken is in NRC: desinformatie in het kwadraat.

De grote vraag is welke opvolging dit krijgt en welke andere WOB-informatie, die al naar buiten is gekomen, nu ook in traditionele media verschijnt.

Dit is het overzicht van Pieter Omtzigt van hoe destijds de regering reageerde op zijn vragen.

https://www.maurice.nl/wp-content/uploads/2023/04/Omtzigt-over-desinformatie.pdf

U heeft zojuist gelezen: Desinformatie over Desinformatie-aanpak

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205