Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De afwijkende peilingen van de VVD bij 1Vandaag

De afwijkende peilingen van de VVD bij 1Vandaag - 70074
Samenvatting van het artikel

De Ipsos-1Vandaag peiling laat al lang bij de VVD een hogere uitslag zien dan die van Peil.nl en I&O. Omdat deze maand naast Peil.nl morgen alleen nog die van 1Vandaag zal komen kan een verkeerd beeld gegeven worden van de echte electorale positie van de VVD.

Lees volledig artikel: De afwijkende peilingen van de VVD bij 1Vandaag

Leestijd: 3 minuten

Update:  De 1Vandaag Peiling is net gepubliceerd. De VVD is in die peiling gestegen van 18 naar 19 zetels. Laatste deel van dit artikel is aangepast.

Drie peilingen

In de afgelopen twee jaar zijn er drie zetelpeilingen geweest, die met enige regelmaat met hun uitslagen kwamen: De Ipsos-1Vandaag peiling (die ik verder als 1Vandaag zal noemen), I&O zetelpeiling en Peil.nl. De eerste twee peilingen werden opgenomen in de Peilingwijzer, omdat Peil.nl daaraan niet wilde meewerken.

De uitslagen van Peilingwijzer werden door de NOS en kranten als De Volkskrant en NRC doorgaans als enige gebruikt om de ontwikkelingen in Nederland weer te geven. Alleen bij hoge uitzondering werd daarvan afgeweken, zoals toen de zaterdag voor de verkiezingen Peil.nl met een uitslag kwam waarbij PVV abrupt 5 zetels was gestegen en zich voegde bij de koplopers.

Begin dit jaar zijn Ipsos en I&O gefuseerd. Het is onduidelijk of er nog aparte peilingen komen van Ipsos en I&O of slechts nog maar één.

Deze maand was er geen I&O zetelpeiling en voor 30 januari is al wel een 1Vandaag peiling aangekondigd.

Zeker gezien het feit dat de VVD sinds de verkiezingen fors is gedaald wil ik inzoomen op de relatief hoge scores van de VVD bij de 1Vandaag peilingen. Want besef dat de scores van de VVD bij 1Vandaag tussen tot half 2023 gemiddeld meer dan 3% (5 zetels!) hoger was dan bij I&O. Sinds half 2023 is het verschil minder, nu ruim 1% (2 zetels).

Plus Peil.nl

De uitslagen van Peil.nl in die periode lagen in de buurt van die van I&O. Dit is grafisch weergegeven op deze grafiek van Peilingwijzer, waaraan ik scores van Peil.nl heb toegevoegd en alle peilingen, die gehouden zijn na 22 november 2023. Plus de uitslag van de VVD bij de Provinciale Statenverkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen uit 2023.

De afwijkende peilingen van de VVD bij 1Vandaag - 70072

Goed is te zien dat de scores van I&O en Peil.nl t.a.v. de VVD behoorlijk gelijk oplopen. Aanvankelijk ligt Peil.nl iets lager dan I&O, maar sinds september 2023 zijn de scores vrijwel gelijk.

Ook is te zien dat de uitslagen van 1Vandaag fors hoger lagen dan die van de andere twee en ook dat die peilingen beduidend meer verschilden van de uitslag van de VVD bij de verkiezingen dan de andere 2 peilingen.

Dat hangt samen met een andere manier van meten door Ipsos, waarbij de kiezers meerdere stemmen kunnen verdelen over de partijen.

VVD na de verkiezingen

Begin december kwam Peil.nl met een peiling waar de VVD onder de 11% was gedaald. Een week later kwam I&O ook met vrijwel dezelfde score.

In de tweede helft van december kwam Peil.nl met een verdere daling van de VVD tot onder de 9%. Maar de peiling van Ipsos, die ongeveer op hetzelfde moment gehouden werd, was ruim 11%. Dus ruim 2% (4 zetels) hoger dan Peil.nl. I&O is niet meer met een zetelpeiling gekomen,

De peiling van Peil.nl liet op 20 januari jl. nog een daling van ruim een half procent zien naar een score van 8%.

1Vandaag peiling 30-1

De 1Vandaag peiling is inmiddels gepubliceerd. De VVD is gestegen van 18 naar 19 zetels.  Dat is een andere trend dan die bij Peil.nl, die van de score van 13 zetels van 21 december naar 12 zetels op 20 januari.  Deze nieuwe peiling is op de grafiek gezet.

De afwijkende peilingen van de VVD bij 1Vandaag - 70081

PVV en BBB zijn ieder 2 zetels gedaald in die peiling van 1Vandaag sinds vorige maand en NSC 1 zetel. Aan de andere kant is PvdA/GroenLinks 3 zetels gestegen (naar 25) en D66 2 naar 11. Een stijging, die door Peil.nl niet in deze periode is vastgesteld.

Gemeld is dat vooralsnog ook I&O met een eigen zetelpeiling zal komen. Wanneer de volgende komt en via welk kanaal is nu nog niet duidelijk.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.