Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Deel 2. Nivelrapport: Coronavaccin als levenselixer

Deel 2. Nivelrapport: Coronavaccin als levenselixer - 99672
Samenvatting van het artikel

Uitgaande van de eindcijfers van deel 1, en na aftrek van de Covid-sterfte blijft de sterfte over door andere oorzaken. En dan zien we een bijna 3 keer zo hoge waarde onder de ongevaccineerden. Ook dat is een bewijs van hoeveel overlijdensgevallen onterecht in de categorie "ongevaccineerd" is geplaatst. Met deze fouten kan het niet anders zijn dan dat het rapport teruggetrokken moet worden.

Lees volledig artikel: Deel 2. Nivelrapport: Coronavaccin als levenselixer

Leestijd: 3 minuten

Zonder de Covid-19 sterfte

In het Nivel-rapport staat vermeld hoeveel Covid-19 sterftegevallen er zijn per leeftijdsgroep uitgesplitst naar gevaccineerd en ongevaccineerd (tabel 4.6, blz. 34). Het betreft de overlijdensgevallen in een periode van 12 maanden. Het betreft 0,2% van alle personen boven de 60 jaar. En ruim 7% van alle sterfgevallen van die groep in 12 maanden.

Omdat ongeveer 25%  van de ongevaccineerden eigenlijk in de groep gevaccineerd zou moeten zitten corrigeren we de gemelde Covid-19 sterfte met de identieke ratio’s per leeftijdsgroep.

  • 81+:  261 gevaccineerd en 94 gevaccineerd
  • 76-80: 89 gevaccineerd en 35 ongevaccineerd
  • 61-75: 130 gevaccineerd en 69 ongevaccineerd

Dit is dan wat we overhouden aan overlijdensgevallen in dezelfde groepen.

Deel 2. Nivelrapport: Coronavaccin als levenselixer - 99655

Hier zien we dus dat het overlijden aan andere oorzaken dan Covid-19 in iedere van de drie leeftijdsgroepen bijna 3 keer zo groot is bij de gevaccineerden als bij de ongevaccineerden.

Als we kijken naar de doodsoorzaken bij deze twee groepen dan zijn de verschillen vrijwel nihil. De percentages voor kanker (rond de 35%), hart/vaatstelsel (24%) en ademhalingsstelsel (8%) verschillen amper tussen de gevaccineerden en de ongevaccineerden.

Maar waarom zou dat dan zijn? Waarom zouden de ongevaccineerden zoveel meer overlijden aan die andere oorzaken en dan ook nog een vrijwel vergelijkbaar patroon laten zien aan oorzaken dan de gevaccineerden?

De enige verklaring ook hier is dat er een fors aantal van de overlijdensgevallen, die onder de “ongevaccineerden” staan, eigenlijk bij de gevaccineerden zouden horen te staan.

Overzetten

In het rapport van het Nivel is voor de gevaccineerden en ongevaccineerden een verschil in sterftekans bepaald op de persoonlijke kenmerken en daar wordt de sterfte dan tegen afgezet. Maar die berekening is onbruikbaar geworden als een groot deel van de ongevaccineerden eigenlijk in de groep gevaccineerden zouden horen te staan.

Daarom volsta ik met de berekening van hoeveel van de ongevaccineerden eigenlijk bij de groep “gevaccineerden” zouden moeten staan om bij beide groepen een vergelijkbare kans te berekenen voor de sterfte aan andere oorzaken. Dat zou dan de maximale waarde zijn van het aantal overgangen.

  • 80+: 338 personen
  • 76 t/m 80: 153 personen
  • 61 t/m 75: 396 personen

In totaal is dat een verschuiving van 887 personen van de resterende 1168  ongevaccineerde overlijdensgevallen. Dit is wel de maximale verschuiving. Het kan zijn dat na herberekeningen van de verwachte sterftecijfers van de gevaccineerden en ongevaccineerden het minder personen betreft. 

Maar uitgaande van die 887 zien de sterftepercentages in de verschillende groepen er als volgt uit:

Deel 2. Nivelrapport: Coronavaccin als levenselixer - 99665

Dit is dus wel de sterfte zonder Covid.

Als die sterfte er weer bij geteld zou worden dan krijgen we de volgende sterfte cijfers:

  • 81+: 7.69%
  • 76 t/m 80: 3.25%
  • 61 t/m 75: 1.25%

Alle cijfers liggen dan iets boven de sterftepercentages van de referentiejaren.

De smoking gun

En het bijzondere van dit alles is dat de Smoking Gun op bladzijde 37 van het rapport te vinden is. Dit is het citaat.Deel 2. Nivelrapport: Coronavaccin als levenselixer - 99689

Laten we nu eens een rekensom toepassen op de groep 76-80 jaar. In het rapport staat dat ongeveer 40.000 personen hoorden tot de groep gevaccineerden en 2500 tot de groep ongevaccineerden.

  • 3% van de gevaccineerden zijn als ongevaccineerden aangemerkt, omdat ze niet wilden dat hun naam werd doorgegeven en ze ook niet door de huisarts waren gevaccineerd. Dat zijn dus 1200 personen.
  • De groep ongevaccineerden, dus degenen waarvan de naam niet in het bestand van gevaccineerden was, is 2500 groot.
  • Dus 1200 van deze 2500 is in werkelijkheid wel gevaccineerd, maar is in het onderzoek aangemerkt als ongevaccineerd.

Zowel de groep 80+, als 76-80 jaar kent in dit onderzoek 5% ongevaccineerden. (Waarvan, zoals hierboven is berekend bijna de helft wel gevaccineerd was, terwijl de als ongevaccineerd zijn geteld.).

De groep 61-75 kende 7.5% gevaccineerden. En als ook daar 3% onterecht als ongevaccineerd werd geregistreerd dan is het 37% van die groep.

Het absolute bewijs dat de groep van ongevaccineerden sterk is bevuild door de groep van gevaccineerden en de getrokken conclusies nergens op slaan.

Op zichzelf zit er veel waardevolle informatie in het Nivel-rapport, maar doordat er zoveel ongevaccineerden in de verkeerde categorie terecht zijn gekomen zou het rapport opnieuw gemaakt dienen te worden, nadat de overlijdensgevallen wel in de juiste groep terecht gekomen zijn.

Maar als dit rapport niet expliciet teruggetrokken wordt en herschreven, dan is het een schande voor de betrokkenen, de begeleidingsgroep en ZonMW.  En juist omdat de begeleidingsgroep afkomstig is van een groot aantal Nederlandse wetenschappelijke instituten en het RIVM zou het niet terugtrekken ook een schande zijn voor die instituten in het bijzonder, maar ook voor de wetenschap in Nederland in het algemeen.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Deel 2. Nivelrapport: Coronavaccin als levenselixer - 99672
Onderbouwing Nivel: Na Coronavaccinatie wordt 4 x 3 =17 - 99636