Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

2025 een keerpunt?

2025 een keerpunt? - 105421
Samenvatting van het artikel

Op veel manieren lijkt 2025 een cruciaal jaar te worden in de geschiedenis. De kans is groot dat het tot meer spanning en geweld zal lijden, en verdere destabilisatie in Europa. Maar er zijn ook lichtpuntjes, die tot een ommekeer zou kunnen leiden. Daarbij is het belangrijk stevig je eigen koers te blijven varen

Lees volledig artikel: 2025 een keerpunt?

Leestijd: 4 minuten

Overpeinzingen

Eind van het jaar is de tijd om niet alleen te overdenken wat er allemaal het afgelopen jaar is gebeurd, maar ook wat je zelf gedaan hebt en volgend jaar wilt en kunt gaan doen.

Als ik de balans opmaak over de ontwikkelingen in de wereld dan kan ik daar alleen maar somber en verdrietig over worden. Zoveel pijn en lijden, waarbij de hoofdrolspelers zich alleen maar harder lijken op te stellen. Met risico’s voor een verdere internationale escalatie.

Ook de ontwikkelingen in Nederland stemmen niet tot een positief gevoel. De sterke polarisatie, de verschraling van het midden, en het vaak losgezongen zijn van de werkelijkheid, zorgen voor steeds grotere problemen, die steeds minder makkelijk opgelost lijken te kunnen worden.

Als dat ook nog gepaard gaat met complexe uitdagingen in de privé-sfeer, maakt dat het niet makkelijk om nog echte lichtpunten te zien.

Gelukkig zijn die er wel, zowel privé als er buiten, en die zorgen wel voor de energie om hard te blijven werken in het verlengde van de lijn die ik al heel lang volg. Mede doordat ik met grote regelmaat uw positieve reacties en steun ontvang op zowel mijn activiteiten in het verleden als nu.

Plus dat je je beter kunt bezig houden met de zaken waar je nog enige invloed op hebt dan met zaken waar je dat niet op hebt.

Daarom zal ik die lijn doorzetten, waarbij ik graag uw input heb via een ingevulde vragenlijst, zoals u hier kunt lezen.  

Dat doe ik vanuit twee invalshoeken, die ik graag met u deel.

Wie bang is…

Het motto van mijn vader, die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dat motto vele mensen het leven heeft gered, was “Wie bang is krijgt ook klappen”. Dat motto volg ik ook en ik heb mijn autobiografie ook die titel gegeven. 

In mijn recente gesprek bij “In de Nieuwe Wereld” heb ik daarover uitgebreid gesproken.

Kritisch blijven denken

In de afgelopen jaren heb ik o.a. het optreden en de denkbeelden van Robert Kennedy goed gevolgd. Wat me daarbij opviel was hoezeer in de Nederlandse media een vals beeld werd gegeven van wat hij deed en vond. Misschien wel het best geïllustreerd met hoe een aantal weken geleden bij Eva door een verkeerde/valse ondertiteling een heel ander beeld werd gegeven van wat hij in het Engels zei. Het was het lot van iedereen die de moed had om iets anders te zeggen dan het dominante verhaal rondom Corona. (Zoals ik zelf ook aan den lijve heb mogen ondervinden).

Nu hij dreigt Minister van gezondheid te worden in de VS , neemt dit in alle hevigheid toe, met nog zelfs de kans dat hij uiteindelijk door de Senaat wordt afgewezen als minister.

In dat kader werd ik attent gemaakt op zijn interview medio 2023 met Newsweek, waar ik een uitspraak van hem ben tegengekomen waar menige wetenschapper en wetenschapsjournalist een puntje aan kan zuigen. En die perfect verwoordde hoe ik er ook in zat en zit:

Op de vraag waarom hij bleef doorgaan met het verspreiden van complottheorieën antwoordde hij:

“Mijn vader vertelde me toen ik een kleine jongen was dat mensen in een machtspositie liegen, en dat het onze taak in een democratie is om sceptisch te blijven. Sinds mijn jeugd baseer ik me op wetenschap. Laat me het bewijs zien, en ik zal je geloven, maar ik ga niet zomaar de officiële verhalen voor waar aannemen.”

“Onderzoek doen betekent niet dat je autoritaire figuren vraagt wat zij denken. Experts blind vertrouwen is geen kenmerk van wetenschap, en ook niet van democratie. Het is een kenmerk van religie en totalitarisme.”

Het was een schok van herkenning. Beter dan zo heb ik mijn eigen wijze van optreden niet horen verwoorden: Als men het bewijs kan leveren zal ik het geloven. Maar vaak bleek dat bewijs boterzacht te zijn of nog erger of vertelde men verhalen die haaks stonden op het bewijs waarover ik wel beschikte.

Logisch dat mensen als Kennedy worden gezien als een bedreiging van mensen met macht, experts, die ook maar verhaaltjes vertelden en journalisten die hen kritiekloos na hebben gesproken. Dus moet hij (en anderen) zwart gemaakt worden en valse verhalen in omloop worden gebracht. (Ondertussen ook nog roepen dat “fake news”  bestreden moest worden).

Een geweldige analyse over deze ontwikkelingen en nog veel breder getrokken dan Corona en Kennedy (zoals de oorlog in Oekraïne) hoorde ik van Ewald Engelen. In de podcast met Wierd Duk. Ik raad u aan naar zijn analyse te luisteren omdat het de geest scherpt en er veel rake dingen worden gezegd. En tegelijk te beseffen hoe erg het is dat dit geluid van hem amper nog buiten de alternatieve media te horen is.

Verwachting

Ik denk dat 2025 een cruciaal jaar zal worden in de wereldgeschiedenis. Niet alleen omdat Trump de macht heeft gekregen in de VS, wat zowel grote nationale als internationale repercussies zal hebben. Het zal ingrijpende gevolgen gaan hebben voor zowel de oorlog in Oekraïne en het Midden Oosten, maar ook de machtsverhoudingen in Oost-Azië beïnvloeden.

Dit alles zal gepaard gaan met een steeds grotere destablisering in Europa. Frankrijk waar geen stabiele regering meer zit na de ingelaste verkiezingen een half jaar geleden. Duitsland waar op 23 februari verkiezingen zijn en de situatie ook nog verder lijkt te destabiliseren. En ook in Nederland is weinig hoop op een slagvaardige aanpak van de problemen die er liggen.

Eén van de grote problemen daarbij is dat de wijze waarop onze democratische politieke stelsels zijn georganiseerd (ontwikkeld in de 19e eeuw) niet meer past bij de samenleving van vandaag. En daardoor mede zorgt voor verkiezingsuitslagen waarbij men zich afzet tegen de zittende macht.

En dat achterhaalde geldt ook voor veel instituties. Kijk maar eens naar de verschuivingen op het vlak van media. Waarbij de zittende macht krampachtig probeert een vorm van zeggenschap te krijgen, maar dat faalt hopeloos.

Daar doorheen lopen ook nog de peilsnelle ontwikkelingen op het vlak van AI, die al op korte termijn een gigantische impact zullen hebben op de wijze waarop we werken en leven. Een impact die nog veel groter zal zijn dan die van internet vanaf 1995.

Dat alles gaat tot verdere onrust en spanningen leiden, waarbij je alleen maar kan hopen dat op de cruciale momenten de juiste beslissingen worden genomen.

Ik hoop dat ik u, via mijn uitingen via deze site en andere media, van mijn bevindingen en analyses kan blijven voorzien. Om zo enerzijds de ontwikkelingen beter te kunnen plaatsen, maar ook om zo een vorm te vinden om die ontwikkelingen op de één of andere manier bij te sturen. En vooral om onder die omstandigheden zelf de beste keuzes te maken. Noch op basis van angst, noch op basis van adviezen van belanghebbenden/experts met hun eigen agenda’s.

Ik wens ons allen toe dat 2025 een keerpunt ten goede zal zijn. En blijf vooral je eigen koers varen!

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
2025 een keerpunt? - 105421

2025 een keerpunt?

Persoonlijk | 28 december 2024

Het electorale krachtenveld over rechts en links - 105345