Hoewel een groot deel van de Nederlanders een negatief oordeel hebben over het niet zetten van de "lintjeshandtekening" van Marjolein Faber is het effect op de electorale verhoudingen gering. Alleen de VVD liep - tijdelijk- wat schade op. Maar wel is de PVV voor het eerst sinds de verkiezingen ingehaald.
Lees volledig artikel: Weinig effect op zetelpeiling van “lintjesdebatten”
De “lintjesdebatten”
Rondom het niet tekenen van het verstrekken van lintjes aan vijf COA-vrijwillegers was de afgelopen week veel ophef. Twee dagen duurden de debatten met aan het eind een motie van wantrouwen tegen Marjolein Faber, die geen meerderheid kreeg. In dit onderzoeksverslag gaan we meer op dit debat in, maar eerst de zetelpeiling.
Terwijl de afgelopen zes weken de PVV langzaam wegzakte, is dat de afgelopen week niet gebeurd.
- De stijging van GroenLinks/PvdA zette zich met 1 zetel verder door. Daardoor staat deze partij nu gelijk met de PVV.
- Dat is ook gebeurd bij het CDA, die nu op 19 zetels staat.
- Terwijl de VVD ook een stijging doormaakt in de afgelopen weken, was dat de afgelopen week niet het geval. De VVD daalde 1 zetels en staat nu 4 zetels van de kop
Per saldo dus weinig verschuivingen in de politieke voorkeuren in deze ene week, maar wel een bijzondere situatie sinds de verkiezingen. De eerste keer dat er een partij de PVV heeft ingehaald. Dat is een groot verschil met een jaar geleden toen de PVV bijna dubbel zo groot was dan nummer 2.
De afgelopen zes weken zien we per saldo wel grote verschuivingen. Die komen met name door de sterke toename van het onveiligheidsgevoel.
Het “lintjesdebat”
Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de Nederlanders negatief is over het niet tekenen van het voorstel om 5 vrijwilligers van het COA een lintje toe te kennen. 22% was daar positief over. Van de PVV-kiezers was 70% positief en 11% negatief. Ook de FVD-kiezers waren er positief over. Bij de andere partijen waren de kiezers er voor het overgrote deel (heel) negatief over.
Terwijl er weinig verschuivingen zijn in het vertrouwen in de verschillende ministers en fractievoorzitters zien we wel dat het vertrouwen in Minister Faber duidelijk verder aan het dalen. Gemiddeld is de score nu 3.5. Alleen onder de kiezers van PVV en FVD scoort ze een voldoende (ruim 7).
Op de vraag wat de reactie is op de tijd die er in de Tweede Kamer aan dit onderwerp is besteed geeft een kwart aan dat het onderwerp belangrijk genoeg was om er zoveel tijd aan te besteden. Een kwart vindt het goed dat er over gesproken werd, maar vond het teveel tijd. Bijna een kwart vindt dat men er niet over had moeten spreken en ruim een kwart vindt dat ze er kort over hadden moeten spreken.
Alles overziend lijkt het erop dat dit wel een onderwerp was met uitgesproken – en gepolariseerde – meningen onder de bevolking, maar dat het weinig effect heeft op dit moment op de ontwikkeling van de electorale voorkeur.