Anton Theunissen (van Virusvaria) schreef dit artikel over weer een nieuwe alarmbel die geluid wordt, terwijl de onderliggende data het niet ondersteunt.
Lees volledig artikel: Alarmisme als Cover-up
Alarmisme
Mensen met overgewicht lopen meer kans op een hartinfarct of beroerte. Dat is altijd al zo geweest en dat weten we ook al heel erg lang. Toch wordt in De Telegraaf de indruk gewekt dat we binnen acht jaar met een sterftegolf te maken krijgen. Het lijkt voorsorteren op een te verwachten sterftegolf aan cardiovasculaire aandoeningen, inclusief herseninfarcten. De afnemende groei van mensen met overgewicht geeft hiertoe echter geen enkele aanleiding.
“Honderdduizenden Nederlanders met pre-diabetes krijgen binnen acht jaar een hartinfarct of beroerte. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van MUMC+. Doordat zij kampen met te hoge bloedsuikerwaarden kunnen slagaders dichtslibben. Het gevolg is dat er dan geen bloed meer stroomt naar een deel van de hersenen of het hart” zo lezen we in De Telegraaf. En: “Nu al kampt ongeveer de helft van alle volwassen Nederlanders met overgewicht, een belangrijke risicofactor voor (pre)diabetes. Dit aantal zal de komende jaren naar verwachting alleen maar stijgen. En daarover maakt Halbertsma zich zorgen. „Als we niet oppassen, komt er straks een enorme diabetesgolf op ons af.”
In dezelfde krant op dezelfde dag, staat in een ander artikel (nogmaals) dat honderdduizenden Nederlanders binnen acht jaar een hartinfarct of beroerte zullen krijgen: “Overgewicht is de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2”. Die mensen lopen met een tijdbom rond. Nogmaals: dit is al vele decennia zo. Waarom nu dit nieuws?
Wordt het echt ineens zoveel erger?
Het RIVM schreef in 2023 nog dat Nederlanders steeds gezonder gingen eten. Dat zou dan ook minder diabeten moeten opleveren. Dus hoe zit dat nou? Waarom die noodklok? Moeten we komende 5 jaar een enorme oversterfte tegemoet zien? Welnee!
Kijk eens naar de langjarige trend van de belangrijkste risicofactor voor diabetes, leidend tot hersen- en hartinfarcten: de Body Mass Index. We kijken vanaf 1990, Vanaf dat jaar zien we een duidelijke lijn. Het dikker worden stagneert: eigenlijk juist GOED nieuws!
Natuurlijk moet het doel zijn dat die lijn weer terug naar beneden gaat buigen. Maar een plotselinge golf van cardiovasculaire overlijdens is totaal niet te verwachten. Werkt angst aanjagen echt zoveel beter dan laten zien dat we met zijn allen op de goede weg zijn!? (Media, ik word er echt gek van. Ze creëren een waanwereld voor de gemiddelde consument.)
De paarse lijn hierboven is op te delen in matig en ernstig overgewicht. Dan zie je dat het ‘matig overgewicht’ (BMI tussen 25 en 30) zowaar de top al bereikt heeft! Gefeliciteerd, zou ik zeggen! Nu de obesen ook! Kom op jongens en meisjes, kijk naar Jan Bonte! Zwemmen moet je!
Nieuwe subsidieslurpende sector ng
De follow-up in de krant, een dag na de twee bovengenoemde artikelen, meldt een panel-onderzoek dat controleert of de ophef wel is overgekomen. Dat is goed gelukt: een enkeling zegt „We weten door jarenlange voorlichting echt wel wat overgewicht, te weinig bewegen en evt. roken met je lichaam doet. We zijn zelf verantwoordelijk” maar 79% vindt bewustwording van pre-diabetes belangrijk. Daarvoor zijn gezondheidsexperts, lifestylecoaches, diëtisten en artsen nodig.
Professor Scherder wil vast ook wel. En die moeten unisono prominent in de steunpilarenmedia. Wie houdt daar de regie op? Het gaat immers over volksgezondheid. Waar zit die expertise? Precies: een uitgelezen klus voor de NAVO! Kan Fleur Agema misschien een belletje doen die kant op?
Als de oversterfte aanhoudt is dit zeker niet de reden
Die ‘enkeling’ heeft gelijk. De belangrijkste bevindingen van het in De Telegraaf genoemde, langlopende onderzoek zijn al beschreven in 2016. Wat zou de reden zijn om uitgerekend nu breed uit te meten dat we de komende jaren voorbereid moeten zijn op een sterftegolf met hartaanvallen en herseninfarcten? Iemand een idee?
Waar zijn die journalisten toch mee bezig?
Misschien moet ik de substack van Cees van den Bos er nog maar eens op naslaan. Of dat artikel over context.