Vanaf het hoogtepunt in februari 2024 is de PVV wat aan het wegzakken. Dat komt vooral door een afname van toeloop van VVD-kiezers en aarzelingen bij degenen die niet gestemd hadden, en na de verkiezingen wel een voorkeur voor de PVV laten zien. De uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen zal sterk afhangen van de ontwikkelingen bij de formatie in de komende weken.
Lees volledig artikel: Winst PVV neemt iets af
Winst PVV neemt iets af
Peiling Tweede Kamer
De peiling voor de zetelverdeling van de Tweede Kamer laat een wat minder sterke stijging zien van de PVV ten opzichte van de uitslag van november jl. De maximale winst was tot nu toe 15 zetels, begin februari toen de formatiebesprekingen werden afgebroken, omdat Pieter Omtzigt de besprekingen verliet. Twee weken geleden was dat nog 50 zetels, maar nu 46. Dat is nog altijd 9 meer dan bij de verkiezingen.
De daling komt met name omdat degenen die niet gestemd hebben op 22-11-23 nu duidelijk minder PVV noemen dan in februari en de overgangen vanaf de VVD richting PVV ook afgenomen zijn.
VVD stijgt t.o.v. de vorige peiling 2 zetels, BBB stijgt er 1 en FVD 1.
De PVV is nog wel duidelijk groter dan de partijen op de tweede en derde plaats samen.
Nu de huidige fase van de formatie over 10 dagen afgerond zou moeten zijn, kan verwacht worden dat wat het resultaat ook zal zijn er een impact gaat komen op de electorale verhoudingen. Een impact die vooral de formerende partijen zal betreffen.
Peiling Europese Parlementsverkiezingen
Over 1 maand zijn de Europese Parlementsverkiezingen. De laatste keer was de opkomst 40%, de helft van die bij de recente Tweede Kamerverkiezingen.
De ontwikkelingen in de formatie in de komende maand zullen een grote impact kunnen hebben op de opkomst en de uitslag. De peiling, die nu is gehouden, kan dus niet als een voorspelling gezien worden, maar meer als het startpunt van dit moment.
Het aantal zetels dat Nederland zal kunnen verdelen bij die verkiezingen is 31. In 2019 waren er 26 zetels te verdelen. Sindsdien kwamen er nog 3 zetels bij op basis van de uitslag van 2019. In het overzicht gebruiken we die verdeling van 26+3=29 zetels als referentie.
De kiesdeler is 3.22%. Dat houdt in dat een partij geen zetels krijgt als dat percentage niet minimaal wordt gehaald. 3.22% zou 5 zetels betekenen bij de Tweede Kamerverkiezingen.
Kans van 0 naar 1 zetel
De PVV haalt bij deze peiling net zoveel zetels als PvdA/GroenLinks. Voor de PVV zou dat 8 zetels winst betekenen en voor PvdA/GroenLinks 2 zetels verlies. (PvdA haalde met Timmermans een heel goed resultaat – 19% – vergeleken met dat bij de Provinciale Statenverkiezingen – 9% -).
Deze peiling laat zien dat 4 partijen een kans hebben op het behalen van 1 zetel, terwijl ze er nu 0 hebben (NSC, BBB, SP en Volt). En drie partijen lopen een grote kans hun ene zetel te verliezen, ChristenUnie en SGP die de vorige keer samen werkten en toen 2 zetels haalden. Nu lopen ze los van elkaar een grote kans om niet de kiesdeler te halen. 50PLUS lijkt ook kansloos te zijn om de ene zetel te kunnen behouden.
De ontwikkelingen rond de formatie zullen, zeker bij de grootste partijen, nog een fors effect kunnen hebben. Hetzij via andere keuzes van de partij van voorkeur of door een duidelijke toename of afname van de opkomst. De sleutelvraag zal vooral zijn in hoeverre de komende weken de potentiële PVV-kiezers achter die partij blijven staan en in hoeverre ze bereid zijn op te komen op 6 juni a.s.
Afhankelijk wat dan gebeurt kan de PVV ook nog naar 11 zetels gaan (bij hoge opkomst) of maar 5 zetels behalen (bij lage opkomst).
U heeft zojuist gelezen: Winst PVV neemt iets af
Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube
Blijf onbeperkt toegang houden tot alles wat Maurice.nl te bieden heeft. Klik hier om lid, abonnee, vriend en bondgenoot te worden.