Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Zwarte dag op Koninginnedag

Samenvatting van het artikel

Zwarte dag op Koninginnedag Of je nu koningsgezind bent of niet, Koninginnedag heeft altijd een heel speciale sfeer. Ook gisterochtend voelde ik dat weer toen ik met mijn familie in de omgeving van het Museumplein in Amsterdam was. Tot iets over 12 uur en we via onze telefoon begrepen wat er in Apeldoorn was gebeurd. […]

Lees volledig artikel: Zwarte dag op Koninginnedag

Leestijd: 2 minuten

Zwarte dag op Koninginnedag

Zwarte dag op Koninginnedag - 923

Of je nu koningsgezind bent of niet, Koninginnedag heeft altijd een heel speciale sfeer. Ook gisterochtend voelde ik dat weer toen ik met mijn familie in de omgeving van het Museumplein in Amsterdam was. Tot iets over 12 uur en we via onze telefoon begrepen wat er in Apeldoorn was gebeurd.

Dat iemand zo in de knoop zit dat hij een eind aan zijn leven wil maken kan ik me iets bij voorstellen. Maar wat moet er in je hoofd omgaan om te doen wat die Karst T. gisteren heeft gedaan?
Met je auto hard tegen de bus van de Koninklijke familie aanrijden en tegelijkertijd willekeurige burgers doden en zwaar verwonden. Hoezeer moet het dan verkeerd zitten in je hoofd.

Natuurlijk zal er onderzoek plaatsvinden of deze aanslag niet te verhinderen was. En ook kan je tegen elkaar zeggen, “had men niet dit of dat moeten doen”…. Maar de geschiedenis leert dat vaak de veiligheid die gesuggereerd wordt, op allerlei terreinen, niet echt bestaat. En vooral afhankelijk is van het feit dat niemand die veiligheid echt op de proef stelt.

Hoewel ik denk dat de veiligheidsmaatregelen bij de volgende Koninginnedagen beduidend strenger zullen zijn, en inderdaad een aantal karakteristieke elementen van het bezoek van de Koninklijke familie aan een plaats in Nederland in de toekomst zal verdwijnen, hoop en verwacht ik niet dat de sfeer op straat zoals ik die gistermorgen nog heb ervaren, ook zal verdwijnen.

Er zijn zoveel mensen die van zo’n dag elk jaar weer -althans in Amsterdam, waar ik woon- een unieke happening maken. Een straatfeest waarbij het lijkt of iedereen vrolijk is. Een sfeer die ik alleen ook voelde toen ik bij belangrijke voetbalwedstrijden van Oranje bij WK of EK in het buitenland was.

De compleet doorgedraaid gek is er gisteren wel in geslaagd dood en verderf te zaaien en voor vrijwel iedereen Koninginnedag 2009 compleet te verpesten. Maar het zou teveel “eer” voor hem zijn als hij er ook in zou slagen enig negatief effect te hebben op de Koninginnedagen van de toekomst.

Zeker vlak voor het moment dat je zelf weer een kind krijgt voel je misschien nog meer de pijn die de ouders moeten voelen van de kinderen die gisteren gedood of verwond zijn. En word je nog meer met de neus op de feiten gedrukt hoe kwetsbaar jezelf en je naasten eigenlijk zijn, terwijl je toch zou zeggen dat ik dat, gezien wat er in mijn leven in mijn omgeving gebeurd is, al zou moeten beseffen.

Mijn methode om daarmee om te gaan was en is altijd me op de positieve elementen te concentreren en daarvan proberen te genieten. En -op mijn manier- te blijven werken aan een betere wereld. Die positieve elementen betreffen met name datgene wat er gebeurt bij de leden van mijn familie, maar zeker ook de mensen die mij op diverse manieren helpen of steunen. Zowel in woorden als in daden.

Van hen krijg ik ook regelmatig de vraag hoe het met mijn zwangere vrouw gaat. Gelukkig verloopt de zwangerschap heel voorspoedig. Nog maar een paar weken. Toevallig is gisteren tegelijk met de vernieuwde site ook een aantal foto’s van haar geplaatst op de website van een fotografe die zich specialiseert in het fotograferen van zwangere vrouwen. Hier kan je die foto’s vinden.

U heeft zojuist gelezen: Zwarte dag op Koninginnedag.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Terug naar de homepage

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205