Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Wat in Nieuwspoort gebeurt, het incident met Hero Brinkman

Samenvatting van het artikel

Wat in Nieuwspoort gebeurt, het incident met Hero Brinkman “What happens in Las Vegas, stays in Las Vegas” is een gevleugelde Amerikaanse uitspraak. Maar zo een plek was tot nu toe altijd ook in Nederland. En op de plek waar het juist niet zou behoren te zijn….. Dinsdagavond is er blijkbaar een incident geweest in Nieuwspoort rondom […]

Lees volledig artikel: Wat in Nieuwspoort gebeurt, het incident met Hero Brinkman

Leestijd: 3 minuten

Wat in Nieuwspoort gebeurt, het incident met Hero Brinkman

“What happens in Las Vegas, stays in Las Vegas” is een gevleugelde Amerikaanse uitspraak. Maar zo een plek was tot nu toe altijd ook in Nederland. En op de plek waar het juist niet zou behoren te zijn…..

Dinsdagavond is er blijkbaar een incident geweest in Nieuwspoort rondom Hero Brinkman. Hij zou teveel gedronken hebben en toen hij niet meer bediend werd zou er een opstootje zijn ontstaan. Naar aanleiding van de publiciteit die is ontstaan heeft Brinkman een verklaring doen uitgaan en erkend dat hij drankproblemen heeft.

Laat ik eerst stellen dat ik zelf geen/amper alcohol drink, laat staan dat ik ooit dronken ben geweest. Ik ontzeg niemand zijn pleziertjes en als iemand wel denkt/vindt dat hij veel alcohol moet drinken mag/kan hij/zij dat voor mij doen, maar dan wel op een manier dat anderen daar geen last van hebben.

Maar zodra je een openbare functie vervult, bestuurder bent of volksvertegenwoordiger, dan dien je erg voorzichtig te zijn  met het tot je nemen van alcohol. Dan mag dat op geen enkele manier je opereren als bestuurder of volksvertegenwoordiger in de weg zitten.  En dat houdt dan niet alleen in dat je tijdens je werkuren zeer terughoudend met alcohol moet zijn, maar in feite altijd (en zeker op de momenten dat je buiten je woning of familiekring bent) die terughoudendheid moet vertonen. Je hebt namelijk een belangrijke voorbeeldfunctie.

Stel je bent minister. En je bent dat van een ministerie waardoor het kan zijn dat je om 3 uur ’s nachts uit je bed gebeld wordt omdat er een crisis is. Dan kan het niet zijn dat je dan net dronken je bed in bent getold. Dat geldt natuurlijk ook voor een burgemeester.

Maar ook een volksvertegenwoordiger kan/mag om meerdere redenen ook buiten de zittingen van het vertegenwoordigend orgaan waarin hij zit zich niet aan alcohol te buiten gaan. Niet als hij met burgers op bijeeenkomsten is, niet als hij met andere volksvertegenwoordigers een studiereis maakt, en ook/zeker niet als hij met journalisten samen ergens zit.

En over dat laatste gaat het nu net. Zowel van journalisten als volksvertegenwoordigers begrijp ik dat de bar in Nieuwspoort een plek is waar men elkaar niet alleen informeel ontmoet, maar sommigen (van beide kanten) zich nogal te buiten gaan aan het drinken van veel alcohol.

Toen ik vroeg waarom daarover nooit iets werd gepubliceerd was het antwoord dat er een soort Nieuwspoortcode is waardoor journalisten hier niet over schrijven en politici dat ook weten. Men is blijkbaar bang dat anders (bijna letterlijk gesproken) een mogelijke bron opdroogt. Alcohol maakt immers de tong los. “Wat in Nieuwspoort gebeurt, blijft in Nieuwspoort”.

Ik vond en vind een dergelijke code verfoeilijk. Als je als journalist vaststelt in Nieuwspoort dat een functionaris op een belangrijke plek te diep in het glaasje kijkt (en dan niet een keer, maar meerdere keren) dan stel je in feite ter plekke vast dat hij ongeschikt is voor zijn positie. Maar omdat het Nieuwspoort betreft zou je er dan niet over mogen en kunnen publiceren??  Kom nou.

Als Hero Brinkman zich ten gevolge van het teveel drinken van alcohol dinsdagavond in Nieuwspoort heet misdragen dan is het prima dat dit openbaar wordt en dat hij -blijkbaar daardoor- wordt gedwongen dat alcoholprobleem onder ogen te zien en er wat aan te doen.

Maar dat hij de enige  was die de afgelopen jaren (veel) teveel alcohol in Nieuwspoort heeft gedronken lijkt me uitermate onwaarschijnlijk. Maar dat is niet naar buiten gekomen.

Misschien zou in de publiciteit, die nu bezig is, men de problemen rondom dit onderwerp niet beperken tot Hero Brinkman, maar uitbreiden tot dit probleem in en rond het Binnenhof, en de onhoudbaarheid van de onderlinge afspraken tussen journalisten en politici, zodat alles wat binnen Nieuwspoort gebeurt binnen Nieuwspoort blijft.

P.S.  Zojuist is de Politieke Barometer met haar peiling uitgekomen. CDA is 3 zetels gedaald naar 34. Dat zijn er 12 meer dan TNS Nipo dinsdag heeft gemeld. Zondag zal ik op dit belachelijke verschil dieper ingaan.

U heeft zojuist gelezen: Wat in Nieuwspoort gebeurt, het incident met Hero Brinkman.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Terug naar de homepage

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665