Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De spookpatronen van prof. Wallinga (RIVM)

About aerosols, masks and RIVM - 9364
Samenvatting van het artikel

Een prachtig voorbeeld van hoe de data wordt misbruikt om een alarmistisch beeld te schetsen. Wallinga waarschuwt dat de reproductiefactor weer boven de 1 is uitgekomen, maar als je de data goed bekijkt, besef je dat er simpelweg sprake is van een wekelijkse fluctuatie waarbij op maandag meer mensen worden opgenomen dan op zaterdag of zondag.

Lees volledig artikel: De spookpatronen van prof. Wallinga (RIVM)

Leestijd: 2 minuten

De spookpatronen van prof. Wallinga (RIVM)

In het dagrapport van het RIVM van vandaag stond dit overzicht over de R0 (reproductiefactor).

De spookpatronen van prof. Wallinga (RIVM) - 7147

Als je goed kijkt zie je vanaf 26 maart per week kleine golfbewegingen. Op 18 mei zien we eentje, die net boven de 1 uitkomt.

Wat is daar nu aan de hand? Gaat het toch de verkeerde kant op (zoals prof. Wallinga impliceerde toen hij vrijdag in Trouw een interview gaf).

Als je naar de onderliggende data kijkt zie je wat er echt aan de hand is, en dan zakt de moed je verder in de schoenen ten aanzien van de wijze waarop het RIVM en prof. Walling met data omgaan.

Deze grafiek staat ook in het rapport. Dat zijn de cijfers die gebruikt worden voor de berekening van de R0.

De spookpatronen van prof. Wallinga (RIVM) - 7148

Besef dat de RO per dag wordt berekend door de ziekenhuisopnames per dag te delen door die van 4 dagen eerder. De rode lijn betreft de eerste ziektedag van de mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Als je goed kijkt naar die data, dan zie je met een bepaalde regelmaat een piekje. Kijk nog maar even naar 1 april. Maar ieder van die piekjes wordt voorafgegaan door een dipje. Dat komt omdat het piekje een maandag betreft en het dipje de zaterdag en de zondag.

In het overzicht van het RIVM van de ruwe data zien we op een maandag in april 90 ziekenhuisopnames. Op de vrijdag ervoor waren het er 122. Maar in de dagen ertussen 71 en 60. Eind mei zien we op een maandag 14 ziekenhuisopnames. Op de vrijdag ervoor waren het er 9. Maar op de zaterdag en zondag waren het er 3 en 4. Dus de reeks was 9 – 3 – 4 – 14.

Maar als we die 14 van de maandag gelijkelijk verdeeld hadden over de zaterdag, zondag en maandag, dan was de reeks geweest: 9 – 8 – 8 – 5.

Origineel: 9 – 3 – 4 – 14

Correctie: 9 – 8 – 8 –  5

Dat maakt nogal wat uit: 14 op maandag of 5.  Zeker als je weet dat 4 dagen ervoor (op donderdag) het aantal 7 was.  De 14 ten opzichte van die 7 zou een duidelijke stijging  betekenen, maar die 5 ten opzichte van die 7 een duidelijke daling.

En daarmee hebben we direct de verklaring voor de golfbeweging van R0. We zien vooral het feit terug dat mensen meer op maandag in het ziekenhuis worden opgenomen dan op zaterdag of zondag.

Dat in het overzicht van het RIVM op 18 mei (een maandag!) een waarde te zien is van boven de 1 is volledig toe te schrijven aan de specifieke weekendpatronen en heeft NIETS te maken met een reproductiefactor, die echt weer aan het stijgen is. Vanaf 15 maart blijft de R0 stabiel op ongeveer hetzelfde niveau staan. De schommelingen hebben vrijwel alleen te maken met het feit dat in het weekend minder mensen worden opgenomen dan op maandag. Dat zijn de spookpatronen van prof. Wallinga.

Die vervolgens het volgende durft te zeggen bij een interview in Trouw. Kan het schaamtelozer?

De spookpatronen van prof. Wallinga (RIVM) - 7149

U heeft zojuist gelezen: De spookpatronen van prof. Wallinga (RIVM).

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963