Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De e-mail van 2 april die ik helaas nog eens moet versturen

Onthullend GGD-rapport over Maassluis, waar is de logica? - 9220
Samenvatting van het artikel

Een video van de voorzitter van de Japanse federatie voor infectieziekten waarin hij liet zien hoelang aerosolen blijven hangen zorgde bij mij al op 1 april voor een eureka moment. Omdat er nog steeds niks met die informatie gebeurt, voel ik mij genoodzaakt om de mail die ik toen naar een twintigtal politici stuurde nu als open brief te plaatsen.

Lees volledig artikel: De e-mail van 2 april die ik helaas nog eens moet versturen

Leestijd: 5 minuten

De mail van 2 april die ik helaas nog eens moet versturen

Mijn Eureka-moment

Eind maart was ik ruim een maand met analyses en lezen van onderzoeken bezig.  Ik ben toen begonnen met er blogs over te schrijven op deze site. Als u naar mijn inhoudsopgave gaat kunt u ze makkelijk terugvinden.

Mijn manier van werken was enerzijds het uitvoeren van data-analyses over de verspreiding van het virus (met daarbij de opvallende ontwikkelingen toen van regio’s in landen waar het wel en niet uitgebroken was). Anderzijds probeerde ik via het lezen van artikelen en studies, zowel over COVID-19 (ja, toen waren ze er al), influenza en SARS (uit 2003) verklaringen te vinden voor die opmerkelijke patronen.

Nogmaals: als u de eerste 6 artikelen van maart terugleest, dan ziet u wat ik tot dat moment gevonden had.

Het grote Eureka-moment kwam rond 1 april. Het kwam allereerst door de beschrijving van de uitbraak van het koor, dat zo goed was beschreven in de L.A. Times van 29 maart. Er waren wat reacties van wetenschappers in de VS op Twitter (niet de virologen, maar een aantal van degenen die onlangs de brief aan de WHO hebben gestuurd). Die gaven aan dat zoiets als bij het koor in Seattle kwam door aerosolen. Ik las vervolgens al hun artikelen en studies. Daarbij bleek dat ook bij SARS en Influenza vaak op de belangrijke invloed werd gewezen van aerosolen. Dus waarom dan niet bij COVID-19 werd er gesteld.

Japanse Professor

De doorslag gaf de video die ik zag van een Japanse professor. Hij is voorzitter van de Japanse federatie voor infectieziektes. En dat was een video waarin hij proefondervindelijk liet zien hoe lang aerosolen blijven hangen en hoe belangrijk ventilatie daarbij is om dat te voorkomen.

Die video kun je hier zien.

Dat gaf voor mij de doorslag en ik schreef mijn blog, die ik op 2 april plaatste met de titel “Eureka! Dit zijn de verspreidingsversnellers: de microdruppels”

In het licht van wat er sindsdien met het onderwerp aerosolen en het RIVM is gebeurd (namelijk vrijwel niets) is dit wel het meest opmerkelijke: ik ontving de link naar deze overtuigende video van die Japanse professor over aersolen van iemand, die werkt voor het RIVM. 

Ja, lees die zin nog maar een keer terug. Van iemand, die werkt voor het RIVM. Je denkt misschien dat het vooral een wetenschappelijk instituut is, maar ik kan je verzekeren dat de besluitvorming daar niet bepaald wordt door de wetenschap, maar door macht. Het is een compleet verpolitiseerde ambtelijke instelling, waar ook nogal wat wetenschappers tussenlopen die daarover gefrustreerd zijn (maar het helaas alleen achter de schermen vertellen).

Verstuurde een e-mail op 2 april

Omdat ik me bij het schrijven van dat blog realiseerde hoeveel deze bevindingen zouden kunnen betekenen voor de aanpak in Nederland van COVID-19, en dan ook met name voor zorginstellingen en de plekken waar veel mensen bij elkaar waren in openbare ruimtes heb ik op 2 april een mail gestuurd. Die stuurde ik naar een twintigtal politici (veel fractievoorzitters en ook Mark Rutte) en adviseurs van politici. Plus nog eens 30 mensen werkzaam in oude en nieuwe media en 20 influentials (uit de analoge wereld).

Wat gebeurde er met die mail?

Vrijwel niets. Uiteindelijk leidde het op 19 april tot een uitnodiging om bij Op1 te komen. Maar de opvolging daarvan in de oude media was nul, behalve twee vernietigende tv-kritieken in het AD (van Angela de Jong) en in De Volkskrant.

Alleen kon ik via een aantal kanalen op internet mijn verhaal wel kwijt. Dat zijn de plekken waar velen werkzaam in de oude media (plus degenen die daar wel regelmatig mogen opdraven of hun columns hebben) hun neus voor ophalen: Harry Mens (die me als eerste de ruimte al gaf in maart), Cafe Weltschmerz (waarvan het eerste interview met Pim van Galen meer dan 550.000 keer is bekeken), de nieuwe wereld en het kanaal van Vincent Everts. Je ziet een opgave ervan hier op mijn site.

Opmerkelijk is dat ik zowel bij YouTube, Google, Facebook en LinkedIn een duidelijke vorm van censuur heb ervaren. Minimaal werden uitingen van mij daar veel moeilijker vindbaar gemaakt of begeleid met een waarschuwing dat het fake nieuws was. Als je me dat in februari had verteld dat dit zou kunnen gebeuren, dan had ik je voor gek verklaard.

Hoewel mijn geluid indirect nu wel op steeds meer plekken doorklinkt is het bij veel van die oude media blijkbaar nog heel moeilijk om te onderkennen, dat ik al in een vroeg stadium de juiste inhoudelijke lijn te pakken had.

Nog steeds is de boodschap niet aangekomen

Dat de regering (en het RIVM) die lijn nog steeds niet te pakken hebben, bleek wel bij de tragische persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge van afgelopen donderdag. Het was 1,5 meter, 1,5 meter, 1,5 meter wat de klok sloeg. Een betere illustratie van dit blog kon er niet gegeven worden.

De kernzin van dat blog was “als je enige gereedschap een hamer is, dan ziet ieder probleem eruit als een spijker”.  Dat inmiddels ook mainstream (eindelijk) steeds meer duidelijk wordt wat een belangrijke rol aerosolen spelen bij het verspreiden van het COVID-19 virus en hoe belangrijk dus goede ventilatie is, blijken Rutte en De Jonge (in navolging van het RIVM) nog steeds niet te onderkennen.

Hun enige gereedschap is “1,5 meter”, dus problemen worden veroorzaakt door het niet houden aan die 1,5 meter en de enige oplossing is om te zorgen dat mensen zich aan die 1,5 meter houden.  (Bijzonder is dat gisteren bij Nieuwsuur Coutinho, voormalig directeur van het RIVM, erkende dat er geen wetenschappelijk bewijs was voor die 1,5 meter).

Daarom stuur ik de mail die ik op 2 april stuurde nog een keer. Maar niet via e-mail, maar gewoon hier als een soort open brief.

Nogmaals: die Japanse professor waar naar verwezen wordt is niet zomaar iemand, maar gewoon de voorzitter van de Japanse organisatie voor infectieziektes. Plus dat ik attent werd gemaakt op die video door iemand die werkzaam is voor het RIVM!

Mijn e-mail, nu als open brief

“Onderwerp: Nieuwe wetenschappelijke inzichten vanuit Japan en Korea reiken de sleutel aan voor de oplossing!

Wellicht heb je -een deel van – deze mails van mij in relatie tot de Corona-crisis niet gelezen. Begrijp ik goed gezien wat zich allemaal aan het afspelen is.

Maar dit blog naar aanleiding van nieuwe wetenschappelijke inzichten vanuit Japan en Korea reikt de sleutel aan hoe we snel uit deze crisis kunnen komen. Dus ik verzoek je vriendelijk doch dringend, lees het blog en kijk naar de video van de Japanse voorzitter van de organisatie van infectieziekten.

Hij biedt de missende schakel in de puzzel die ik ook heb proberen op te lossen. En daaruit volgt ook duidelijk welke maatregelen we (nog) wel en niet moeten nemen.

Mind you: In Japan zijn er tot dusverre 66 doden op een bevolking van 124 miljoen. In Korea is er wel een eerdere uitbraak geweest, maar bij een bevolking van 50 miljoen hebben ze nu 100 nieuwe gevallen per dag en minder dan 200 doden. Wij hebben dus per capita minstens 100 maal meer doden (en counting).

Wat de Japanners en Koreanen stellen is, dat het virus zich niet alleen verspreidt door dicht bij elkaar te zijn, maar er komen ook via  microdruppels (aerosolen) naar buiten en die blijven heel lang in de lucht. Daarbij zijn er bewijzen uit onderzoek in de VS dat bij hogere luchtvochtigheid die microdruppels niet in de lucht blijven, (Dus de monddoekjes zijn niet om je te beschermen, maar om anderen te beschermen!)

Dat verklaart dus waarom in gebieden met lage luchtvochtigheid die verspreiding zo snel is gegaan, en in gebieden met hogere luchtvochtigheid vele malen langzamer.

En ook waarom in een kerkgebouw bij Seattle op 10 maart, terwijl de 60 aanwezigen zich aan alle voorschriften hielden, toch 45 besmet werden.

Maar ook leert het ons wat we wel en niet nog kunnen doen ten aanzien van de te nemen maatregelen.

Lees het blog voor die conclusies. Op die manier kunnen we op een veel intelligentere manier het virus bestrijden en de economie en de samenleving in stand houden.

Het is in- en intriest dat ruim 4 maanden na het versturen van deze mail, ik die nu nog een keer hier moet plaatsen.

Blijf gezond.

Maurice de Hond

U heeft zojuist gelezen: De e-mail van 2 april die ik helaas nog eens moet versturen.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963