Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Premier Rutte moet beter naar van Dissel luisteren

Premier Rutte moet beter naar van Dissel luisteren - 9756
Samenvatting van het artikel

Ook bij de personferentie van 18 september spraken Rutte en De Jonge niet over ventilatie. Terwijl bij clusters dat doorgaans het grote probleem is geweest. In een interview in 2018 meldde Van Dissel dat ventilatie het grote probleem is op scholen bij het verspreiden van griep en verkoudheid.

Lees volledig artikel: Premier Rutte moet beter naar van Dissel luisteren

Leestijd: 5 minuten

Wederom lijkt zowel premier Rutte, minister De Jonge als het OMT niet door te hebben hoe het overgrote deel van de besmettingen echt verloopt. Of ze zijn misschien niet bereid het te erkennen. Want de ontwikkeling heeft hetzelfde patroon als in februari/maart: het grootste deel van de besmettingen vindt plaats in clusters!

Alleen is het aantal besmettelijken nu nog maar 1/16e van het hoogtepunt in maart  en niet 1/4e wat het RIVM en de regering pretenderen, zoals ik hier aangaf.

Locaties coronaclusters

We zien het ook al steeds meer gebeuren in zorginstellingen, zoals deze in Leerdam. Dertien medewerkers en twaalf bewoners zijn daar besmet geraakt. Ook zien we dat als jongeren besmet zijn geraakt dat het vaak grotere aantallen betreft. We zagen het direct na het Offerfeest gebeuren in de eerste week van augustus.

En nu de onderwijsinstellingen de deuren hebben geopend, zien we in veel studentensteden clusters van besmettingen. Bij hen gebeurt het niet zozeer op de onderwijsinstelling zelf, maar op plekken waar ze bij elkaar komen (kroegen)  en waar ze wonen (studentenhuisvesting). Maar ook op andere plekken (feesten, bruiloften, begrafenissen, op kantoren) worden clusters gemeld.

Sleutelrol aerosolen

Als je mijn blogs niet goed onderbouwd vindt, dan raad ik je aan nog even goed dit artikel in de New York Times te lezen van twee professoren uit Hong Kong. Zij hebben vastgesteld dat 10 procent van de besmettelijke personen voor 80 procent van de nieuwe besmettingen zorgt, 20 procent voor nog eens 20 procent. En de resterende 70 procent besmet niemand.

Als er meerdere mensen (zeg drie of meer) min of meer tegelijk worden besmet dan is de kans veel groter dat het via de lucht (aerosolen) is gebeurd dan via grotere druppels die je in je neus of mond hebt gekregen. Tegen die vorm van besmetting biedt het houden van 1,5 meter afstand tot een ander of je handen stuk wassen geen bescherming.

Dat aerosolen een sleutelrol spelen bij de verspreiding is inmiddels in zowel Duitsland als de VS volmondig erkend. Maar bij ons gebeurt dat nog steeds niet. In het advies van het OMT en tijdens de persconferentie is weer niet expliciet gewaarschuwd voor het gevaar van aerosolen en ze hebben ook niet uitgelegd welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen. Noch het woord ventilatie, noch het woord aerosolen werd tijdens de persconferentie genoemd.

Forse stijgingen

De gebeurtenissen van de komende weken kan ik nu al uittekenen. Door de mooie nazomer nu zullen de cijfers wellicht even minder sterk stijgen. Maar rond 30 september stijgen ze weer fors. Een gevolg van het weer dat vanaf aanstaande woensdag slechter wordt (een dag of 6 à 7 na woensdag is het eind september).

En wie krijgt de schuld? De jongeren die geen 1,5 meter afstand houden. De maatregelen worden steviger. Weliswaar per regio, maar de effecten zullen weer groot zijn. Want er gaat ook een sterk psychologisch effect uit van de persconferenties en de maatregelen. Veel gedrag wordt ingegeven door angst met (wederom) grote gevolgen voor economie en maatschappij.

Waarom wordt ventilatie vergeten?

De aerosolen dienen bestreden te worden met sterke ventilatie. Al dan niet gecombineerd met filters of luchtreinigers die het virus (ten dele) uit de lucht kunnen halen. Dan is de kans dat je in zo’n ruimte besmet wordt beduidend kleiner. (En als je wel besmet raakt dan is er ook een grotere kans dat het geen of geen ernstige besmetting oplevert.)

Ik krijg met grote regelmaat mails van mensen met ervaringen in openbare ruimtes (openbaar vervoer, zorginstellingen, kantoren, scholen, ziekenhuizen), waar men allerlei voorzieningen heeft getroffen om de 1,5 meter afstand goed te kunnen houden. Inclusief desinfectie van de handen. Maar aan ventilatie wordt niet gedacht. En als die schrijver van de mail vraagt of men toch ook voor goede ventilatie wil zorgen is de reactie dat men zich volledig toch echt houdt aan de protocollen van het RIVM.

Het is een gemiste kans dat we niet hebben geprobeerd om zoveel mogelijk binnenruimtes coronaproof te maken. (Inclusief een officiële sticker op de deur).  Zodat het voor de aanwezigen wel veilig zou zijn. (En men dan wel langer kon blijven en met meer dan 50 mensen). Met als bijkomend voordeel dat het dan voor iedereen meteen duidelijk zou zijn geweest waar het wel veilig is en waar niet.

Zwijgen

Maar dat betekent niet dat het OMT, premier Rutte, minister De Jonge en de burgemeesters dus maar moeten zwijgen over ventilatie en aerosolen. Als ze dit onderwerp namelijk wel zouden behandelen – met hetzelfde enthousiasme waarmee premier Rutte het heeft over 1,5 meter en minister De Jonge over het vaccin – dan komt er wel bewustwording bij alle Nederlanders ten aanzien van dit belangrijke thema.

En zal er meer aandacht worden geschonken aan ventilatie in binnenruimtes. (En ja, als er besloten ruimtes zijn, die men op deze manier niet coronaproof kan krijgen, en het is toch nodig dat mensen daar verblijven, dan moeten ze, buiten de groene gebieden, mondbescherming dragen. Net zoals in het openbaar vervoer).

De overheid moet zich daarbij maximaal inspannen om te zorgen dat die ruimtes wel veilig worden. (Met een plan à la Duitsland,. Waarbij de kosten voor de aanpassingen aan die ruimtes gedeeltelijk door de overheid worden betaald.)

Hoewel we qua ziekenhuisopnames en sterftecijfers bij lange na niet in de buurt zullen komen van de situatie eind maart/begin april, voorzie ik dat we qua maatregelen toch langzamerhand in een zelfde scenario worden gedreven als eind maart/begin april. Met alle gevolgen van dien.

U leest het goed: dit zei Van Dissel

Misschien wordt het tijd voor premier Rutte om naar Jaap van Dissel te luisteren……

U zult wel denken dat ik van mijn geloof ben gevallen. Maar een tipgever attendeerde mij op een interview uit 2018 van Frank Beijen, eindredacteur van Quest, met Van Dissel. Het ging over griep en dit is wat Van Dissel  toen zei:

Maar dat lage luchtvochtigheid en temperatuur voor winterse griepgolven zorgen, staat ook voor Van Dissel als een paal boven water. Hij noemt nog een andere oorzaak. Namelijk in de winter zit je de hele dag binnen met de ramen dicht en bovenop elkaar. Dat klinkt misschien raar, want in veel kantoorgebouwen kunnen ramen ook in de zomer niet open. Toch komen we vooral in de winter frisse lucht tekort. ‘Scholen zijn de grootste hotspot voor griepoverdracht’, zegt Van Dissel. ‘Vooral als in de winter weinig geventileerd wordt, raken de kinderen besmet. En zij steken hun ouders weer aan.’

U leest het goed: ruim twee jaar geleden wist Van Dissel zeker dat lage luchtvochtigheid en temperatuur voor griepgolven zorgen. En dat we bij slecht weer in scholen en kantoorgebouwen frisse lucht tekortkomen. “Scholen zijn de grootste hotspot voor griepoverdracht, vooral als er weinig geventileerd wordt”.

Influenza

Nu zou u kunnen denken: maar influenza is COVID-19 niet.  Maar dat betreft dan het verloop van deze infectieziekte. Het is wel net als griep een aandoening van de ademhalingsorganen. En er is geen reden om aan te nemen dat de verspreidingsstrategie van COVID-19 anders is dan die van griep.

Misschien kan premier Rutte eens goed naar de woorden van Van Dissel uit 2018 luisteren. En vanaf nu in plaats van te spreken over het stuk wassen van handen, iedereen wijzen op het grote belang van ventilatie. En misschien kan professor Van Dissel dat ook eens doen. Eens een keer goed teruglezen van wat hij zelf in 2018 zei en minder luisteren naar de dogmatici bij de WHO.

U heeft zojuist gelezen: Premier Rutte moet beter naar van Dissel luisteren.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963