Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Zorgreservisten, de flexibele schil voor de zorg

Zorgreservisten, de flexibele schil voor de zorg - 12012
Samenvatting van het artikel

De eerste en tweede Corona golf hebben (wederom) pijnlijk duidelijk gemaakt dat de huidige inrichting van de zorg te weinig flexibiliteit heeft om pieken op te vangen. De zorgmedewerkers moeten regelmatig gevraagd worden om extra uren te draaien. De zorgmedewerkers zijn zeer gedreven mensen en doen dat met alle liefde. Applaus voor hun extra inzet […]

Lees volledig artikel: Zorgreservisten, de flexibele schil voor de zorg

Leestijd: 2 minuten

De eerste en tweede Corona golf hebben (wederom) pijnlijk duidelijk gemaakt dat de huidige inrichting van de zorg te weinig flexibiliteit heeft om pieken op te vangen. De zorgmedewerkers moeten regelmatig gevraagd worden om extra uren te draaien. De zorgmedewerkers zijn zeer gedreven mensen en doen dat met alle liefde. Applaus voor hun extra inzet tijdens en na de eerste Corona golf was dan ook meer dan terecht.

Na de eerste golf werd het al duidelijk dat de veerkracht van de zorgmedewerkers om een tweede golf op te gaan vangen, niet oneindig is. Ook zorgmedewerkers moeten op tijd hun rust kunnen nemen om weer op krachten te komen. Ook hun gezondheid is belangrijk!

Meer capaciteit aan het bed wordt meestal alleen ingevuld door het aannemen van extra in vaste dienst zijnde zorgmedewerkers. Dit met hoge extra kosten tot gevolg. Het inzetten van “uitzendkrachten” als flexibele schil is alleen mogelijk voor functies waarvoor het opleidingstraject kort is. Voor de meer gespecialiseerde zorg, moeten mensen meer opleidingen volgen, meer praktijkervaring hebben en vooral ook onderhouden.

Militairen

Een bekend en mooi voorbeeld van het inzetten van een effectieve flexibele schil zijn de militairen. Militairen zijn na hun actieve dienstverband (vaak) beschikbaar als reservist. Zij hebben een goede opleiding genoten, praktijk ervaring opgedaan en zijn zeer gemotiveerd. Als reservist worden ze regelmatig opgeroepen om te oefenen en hun kennis bij te spijkeren. Hierdoor heeft het leger een flexibele schil die snel inzetbaar is als dat nodig is.

Hoe mooi zou het zijn als we dat ook voor de zorg kunnen regelen. In de afgelopen maanden hebben meerdere mensen die niet (meer) in de zorg actief waren zich aangemeld om te komen helpen. Een aanbod dat het verdient om een structureel karakter te krijgen.

De overheid wordt gevraagd om de budgetten, faciliteiten en ondersteuning voor deze zorgreservisten te regelen. Een zorgreservist moet wellicht opgeleid worden, of opgefrist met aanvullende en/of herhalingstrainingen, ze moeten praktijkervaring opdoen door stages te lopen en hun ervaring onderhouden door regelmatig praktijksessies te doen. In “gewone” tijden kunnen zorgreservisten bijvoorbeeld gebruikt worden voor de opvang tijdens vakanties en/of andere afwezigheid van de reguliere zorgmedewerkers.

Als er voldoende zorgreservisten zijn, kunnen we de vaste zorgmedewerkers ontlasten en blijven zij vitaal en gezond. Het motto van de zorgreservist is dan ook: Zorgreservisten staan klaar voor als de zorg ons nodig heeft!

(Dit blog is geschreven op basis van de input van Frank Philips).

U heeft zojuist gelezen: Zorgreservisten, de flexibele schil voor de zorg.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205