Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Geen Kerst na “dramatische” Thanksgiving in Canada

Geen Kerst na “dramatische” Thanksgiving in Canada - 12901
Samenvatting van het artikel

Bij de vraag van het kabinet wat te doen met Kerst, werd door Van Dissel gesteld dat in Canada na het vergelijkbare feest Thanksgiving op 12 oktober een sterke toename is geweest van het aantal besmettingen. Het angstaanjagende verhaal daarover stond in het AD. Maar als je naar de echte data kijkt, dan zien we hoe weinig daarvan waar is.

Lees volledig artikel: Geen Kerst na “dramatische” Thanksgiving in Canada

Leestijd: 3 minuten

Via de standaard manier worden we al weer gemasseerd in wenselijk gedrag t.a.v. Kerst. Met name Canada wordt nu aan het kabinet als voorbeeld gesteld, want daar vierden ze op 12 oktober hun Thanksgiving Day. En daarna zou er een explosie van besmettingen in Canada hebben plaatsgevonden. Hier kunt u het artikel van het AD van maandag jl. hierover lezen. 

Dit was de kop van dat artikel:

Geen Kerst na “dramatische” Thanksgiving in Canada - 12932

En in dat artikel in het AD staat o.a. dit:

Geen Kerst na “dramatische” Thanksgiving in Canada - 12887

Een “explosie” van het aantal besmettingen staat hier en er wordt in Nederland gevreesd voor een Canadese terugslag bij Kerst. Ook van Dissel wijst op de ontwikkelingen in Canada bij de voorlichting van de Tweede Kamer. Dit staat bij het verslag van de NOS. Dit is in lijn met wat door het RIVM met het kabinet is gecommuniceerd volgens het artikel van het AD.

Geen Kerst na “dramatische” Thanksgiving in Canada - 12899

Wat ik in dat soort gevallen doe, is naar de data kijken en zien wat er dan vanaf 17 oktober in Canada gebeurd is. (5 dagen na Thanksgiving Day). Hoe groot die explosie van gevallen dan echt is geweest. En waar die forse nieuwe piek van Van Dissel vandaan komt. Bij OurWorldinData zijn die data goed te zien. Dit is het overzicht van de geconstateerde positieve testen in Canada per dag per miljoen inwoners vanaf half oktober. En ik vergelijk dat met die van de VS in dezelfde periode. Daar is Thanksgiving pas op 26 november.

Geen Kerst na “dramatische” Thanksgiving in Canada - 12889

Het aantal testen in Canada is in die periode nagenoeg hetzelfde gebleven. En bevindt zich per capita ongeveer op het niveau van Nederland.  In de VS is het ook redelijk stabiel gebleven, maar twee keer het niveau van Nederland en Canada,

Net zoals bij de landen in Europa zien we in de herfst in Canada een geleidelijke stijging van het percentage positieve testen. De piekjes in de dagcijfers daar zijn steeds op dinsdag of woensdag. Wat ongetwijfeld samenhangt met het patroon van testen en rapporteren over de afzonderlijke weekdagen.

Geen stijging

Kortom: er is geen explosieve stijging te zien ten gevolge van Thanksgiving Day. Ook als naar de sterftecijfers worden gekeken, zie je bij Canada na 20 oktober niet iets bijzonders. Een geleidelijke stijging zoals in veel landen.

Dus die explosie die het AD noemt of die forse nieuwe piek na Thanksgiving in Canada zoals Van Dissel meldde, is er niet geweest.

In Time staat een artikel waar de cijfers van Thanksgiving in Canada ook worden beschreven en wel wat meer worden genuanceerd.

Natuurlijk zijn er wat meer risico’s als mensen bij elkaar komen voor Thanksgiving en Kerst. Zeker als er dan (zoals in Nederland) niet bij gezegd wordt wat dan het echte gevaar is. Namelijk door slechte ventilatie teveel lucht inademen, die anderen uitademen. Maar het is voor Premier Rutte blijkbaar nog steeds gemakkelijker om te zeggen dat we onze handen moeten stuk wassen dan om op te letten niet te lang in een slecht geventileerde ruimte te verkeren.

Misschien is het een goed idee dat als het kabinet overlegt over wat we met Kerst al dan niet mogen doen, dat ze zich dan op feiten en kennis  baseren in plaats van op sensatieverhalen. En misschien kan het kabinet en Tweede Kamer in de tijd die zij normaliter reserveren om zich door Prof. van Dissel te laten informeren dit interview met Prof. Jimenez te bekijken.  Dat zou hen en Nederland verder helpen dan (wederom) zo slecht met data om te gaan.

U heeft zojuist gelezen: Geen Kerst na “dramatische” Canadese Thanksgiving.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237