Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De eerste cijfers uit Lansingerland

De eerste cijfers uit Lansingerland - 15399
Samenvatting van het artikel

De eerste cijfers van het grootschalige onderzoek in Lansingerland zijn bekend geworden. Dit is een overzicht van de bekend gemaakte cijfers.

Lees volledig artikel: De eerste cijfers uit Lansingerland

Leestijd: 4 minuten

(in samenwerking met ons Green Team)

Demissionair premier Rutte werd door de NOS bij de wekelijkse toelichting na de ministerraad afgelopen vrijdag flink ondervraagd over het heropenen van de lagere scholen en het onderzoek van Lansingerland.

Het kabinet heeft kort geleden op aandringen van het OMT besloten om basisscholen niet vervroegd te openen. Maar juist te wachten tot 8 februari. Rutte geeft aan te wachten op de analyses van het OMT van Lansingerland die pas op 2 februari zullen worden aangeboden.

Kunnen basisscholen niet eerder open, was de vraag van de NOS.

“de reden dat de scholen nog niet open zijn zit hem niet zo zeer in de verspreiding van het virus maar zit hem in de vraag dat de Engelse variant die besmettelijker lijkt te zijn. Of dat ook geldt voor kleine kinderen, dat wordt nu uitgezocht. En ik denk eerder dan acht februari dat zou een klein wondertje zijn maar ik hoop zeker op 8 februari”. Dit was de reactie van Rutte.

Een overzicht uit meerdere publicaties

Wat zeggen de cijfers van Lansingerland precies, waardoor de NOS-correspondent zo gebrand was op actie bij Rutte? We maken hieronder een overzicht op basis van meerdere persberichten, die elkaar helaas soms tegenspreken.

Er is eigenlijk sprake van drie onderzoeken in Lansingerland we noemen ze voor het gemak A, B en C

De eerste persoon met B117 was per toeval op 23 december 2021 ontdekt door een routinecontrole van het landelijke Kiemsurveilance onderzoek van het RIVM, een onderzoek naar virusvarianten. Dit vestigde de aandacht op de Willibrord basisschool, waar al sinds november een uitbraak gaande was. Uitbraken op basisscholen zijn zeldzaam. En de aanwezigheid van de Britse variant die per toeval werd ontdekt, leidde tot wereldwijde wetenschappelijke aandacht.

Onderzoek A

Vanaf 26 december werden door de GGD testen gedaan en gecontroleerd op de Britse variant. In totaal 684 kinderen, leraren, ouders en huisgenoten lieten zich testen. 46 personen ( kinderen en/of leraren) waren volgens de GGD besmet met de Britse variant. En daarnaast vond volgens de GGD Rotterdam “vooral verspreiding binnen gezinnen plaats. Dat waren nog eens 24 gevallen, elders te herleiden uit het bericht van de GGD.

De eerste cijfers uit Lansingerland - 15398

Een brief op 21 jan 2021 van de school aan de ouders meldt echter het volgende:

“De GGD heeft 818 mensen getest: teamleden en leerlingen van RKBS Willibrord (beide locaties) en hun huisgenoten. 123 personen zijn positief getest op het coronavirus, waarvan 46 met de Britse variant. Van de positief geteste personen ondervond 95% klachten die horen bij het coronavirus. Uit de ingevulde enquêtes bleek dat kinderen mildere en minder klachten hadden dan de volwassenen.”

Vooralsnog is onduidelijk wat deze cijfers betekenen en hoe ze zich verhouden met de publicaties van de GGD.

Onderzoek B

Begin januari werden nog eens 1200 mensen rondom andere scholen en dagopvang getest op de aanwezigheid van de Britse variant. Daaruit bleken 24 mensen positief te testen op Covid en slechts één bleek die Britse variant te zijn.

Onderzoek C

Woensdag 13 januari werd de brief verstuurd voor een grootschalig onderzoek van de gehele gemeente Lansingerland. In diezelfde week werd al getest en ook daarna. Uit dat onderzoek zijn de resultaten van de eerste 26.000 testen nu bekend. 242 waren positief,conform het landelijke beeld en 29 daarvan, 12% bleken van de Britse variant. In totaal zijn 45.000 mensen getest, die resultaten moeten nog binnenkomen. Als die cijfers ongeveer hetzelfde zijn dan komen er nog circa 200 positieven bij.

In feite kan onderzoek A dat al begin januari was afgerond al een heel goed beeld geven over de besmettelijkheid van de Britse variant. 46 personen (kinderen en leraren) waren namelijk op de school besmet en die hadden c.a. 24 personen in de gezinnen besmet.

Deze cijfers geven het beeld van een superspread event met daarna besmettingen met een lagere besmettingsgraad binnen gezinnen en mogelijk elders. Dit is conform internationale onderzoeks-resultaten van andere uitbraken. Definitieve conclusies zijn nog niet te geven. Dat komt  omdat de ruwe onderzoeks-resultaten nog niet zijn vrijgegeven. En we het daarbij moeten doen met een verzameling van diverse berichten uit de media op basis van mondelinge overdracht door enkele onderzoekers.

De vraag van Rutte of kinderen bij B117 besmettelijker zijn is volgens de brief van de school op basis van contacten met de GGD niet vast te stellen “Welke rol kinderen hebben gespeeld in de verspreiding, is niet vast te stellen”.

Met dit beeld van de resultaten dat conform andere Covid uitbraken is, zou het verrassend zijn dat kinderen bij B117 een grotere rol spelen.

Interpretaties van de resultaten

Er zijn momenteel verschillende speculatieve interpretaties die ingaan op de rol van kinderen:

De GGD meldt in de update van 6 januari het volgende:

“Op basis van de informatie die nu bekend is, wordt men niet vaker ernstig ziek van de Britse variant van het coronavirus. Mogelijk ontwikkelen kinderen wel vaker griepachtige klachten. En “Deze variant is waarschijnlijk besmettelijker dan de ‘normale’ variant.” Volgens de brief van 22 januari van de school zegt de GGD echter: “Van de positief geteste personen ondervond 95% klachten die horen bij het coronavirus. Uit de ingevulde enquêtes bleek dat kinderen mildere en minder klachten hadden dan de volwassenen. “. En “De GGD kan niet vaststellen welke rol kinderen hebben gespeeld in de verspreiding. Waarschijnlijk probeert Erasmus MC nu verder meer duidelijkheid te krijgen met een aanvullende analyse van de resultaten.

In haar publicatie van 22 januari zegt Directeur GGD Rotterdam-Rijnmond Saskia Baas::

“De resultaten die we tot nu toe hebben, laten zien dat de Britse variant, met name op de Willibrordschool, flink is verspreid onder leerkrachten en leerlingen en onder de gezinnen/huishoudens van deze mensen. Dit maakt de aanname dat deze variant besmettelijker is dan de ’gewone’ variant waarschijnlijker.”

In de brief van 22 januari van de school citeert men de GGD:

“Uit gesprekken met de school bleek dat de geldende coronamaatregelen goed nageleefd werden. Dit suggereert dat de Britse variant besmettelijker is waardoor de verspreiding sneller gaat.”

Het onderzoek B dat gedaan is vanwege ongerustheid over de epedimologische situatie op andere  scholen en dagverblijven, dat ontstond naar aanleiding van de uitbraak, geeft ook weinig reden voor ongerustheid. 1200 testen waarvan 24 positief met slechts 1 geval van de Britse variant. Die resultaten waren  bekend halverwege januari.

De resultaten van onderzoek C geven de GGD weinig aanleiding om ongerust te zijn. 242 zijn positief op Covid19 waarvan slechts 29 mensen de Britse variant hebben, een citaat van de GGD op  Schiedam24.nl verwoordt het zo: “Dat is net zo veel als het landelijk gemiddelde, zegt de GGD. In twaalf procent van de besmette gevallen werd de Britse variant van het virus aangetroffen. “

Geheel conform het landelijke beeld is 0,8% procent PCR positief wat ook is af te leiden uit de gegevens van het corona dashboard.

In latere blogs bespreken we de resultaten van de onderzoeken en de speculatieve interpretaties in de media.

U heeft zojuist gelezen: De eerste cijfers uit Lansingerland.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Steun deze site met een (kleine) donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.