Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

We are the champions!

We are the champions! - 16500
Samenvatting van het artikel

Nederland staat bovenaan de Europese ranglijst t.a.v. de zwaarte van de genomen maatregelen. Met een score van 93 staan we ruim voor op België met 60, waar de scholen, winkels, zwembaden en musea open zijn. De reproductiefactor is in België de laatste 5 weken niet anders dan in Nederland. Wat is dan het verschil?

Lees volledig artikel: We are the champions!

Leestijd: 2 minuten

Als “compensatie” voor het feit dat Nederland bij het vaccineren in de onderste regionen verkeert, staan we bij een andere lijst bovenaan in Europa, namelijk de Oxford Stringency Index. Dat is een wereldwijde maat van de mate van strengheid van de genomen maatregelen t.a.v. het bestrijden van de Coronacrisis.

Bij het vaststellen van de plek op de lijst wordt gekeken naar 9 verschillende soorten maatregelen in het desbetreffende land. Denk aan de sluitingen van scholen, avondklokken e.d. Nederland staat in Europa bovenaan met een score van 93, zoals in deze grafiek te zien is.

We are the champions! - 16478

Ter voorbereiding van het artikel dat ik morgen zal plaatsen over een grote misstand in Nederland, wil ik me richten op het verschil tussen Nederland en België. Bij deze Index scoort België de waarde van 60. En zo was het verloop.

We are the champions! - 16479

Verschil België en Nederland

Het verschil tussen België en Nederland qua maatregelen vanaf half december is, dat in België de scholen toen open waren, evenals de niet-essentiële winkels, de musea en de zwembaden. Er was in België wel een avondklok (in Vlaanderen van middernacht tot 5 uur en in Wallonië van 22 uur tot 6 uur).  Maar die is er vanaf 23 januari ook in Nederland (vanaf 9 uur tot 4:30).

De interessante vraag is dan: Hoe groot is het verschil tussen België en Nederland t.a.v. de gang van zaken? Simpel gesteld: als blijkbaar die extra maatregelen in Nederland (scholen, niet-essentiële winkels, musea en zwembaden dicht) nodig zijn, hoeveel slechter zal het dan wel niet in België gaan?

Want als het model van het RIVM (Engelse variant = 40% besmettelijker en komt intussen het meest voor) op België toegepast zou worden, dan zou de reproductiefactor daar – met die minder strenge maatregelen – intussen toch duidelijk hoger zijn dan in Nederland moeten zijn?

Als je de ontwikkelingen sinds september bekijkt, dan zie je dat er in België in oktober een veel hogere golf is geweest dan in Nederland. In tegenstelling tot Nederland bleef de situatie vanaf december vrij stabiel. De grafiek die deze ontwikkelingen wellicht het best weergeeft, is die van de reproductiefactor op basis van de ziekenhuisopnames. (In België zijn de ziekenhuisopnames per miljoen inwoners duidelijk hoger dan in Nederland. Hetgeen blijkbaar samenhangt met de manier van organiseren van de gezondheidszorg. Ik heb daar begin januari een apart blog over geschreven). 

We are the champions! - 16480

Waarom?

Vanaf begin januari zien we zowel in België als in Nederland een reproductiefactor die vlak onder 1 ligt. In België kwam die half januari kort boven de 1 uit.

Dus even los van alle andere vragen die je over lockdowns en specifieke maatregelen kunt stellen, is natuurlijk de cruciale vraag “waarom zou in Nederland, met dezelfde set aan maatregelen als België, de reproductiefactor ook niet onder 1 kunnen blijven?”.  En waarom moest er dan op 23 januari in Nederland een avondklok bij ingevoerd worden? En dan ook nog langer dan in Vlaanderen?

Die vraag lijkt in Nederland niet eens gesteld te worden. Alsof het virus een ander gedrag vertoont zodra het de Nederlandse grens is overgestoken.

Of komt dat door de invasie in Nederland van de Britse variant? En is die in België dan anders?

Daar gaat mijn artikel morgen over met als insteek “hier zou onmiddellijk een parlementaire enquête over gehouden moeten worden”.

U heeft zojuist gelezen: We are the champions!

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Help ons de objectieve feiten rondom deze crisis te blijven brengen met een (kleine) donatie.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.