Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Effect vaccinatie Israël – update 19 maart 2021

Effect vaccinatie Israël – update 19 maart 2021 - 17851
Samenvatting van het artikel

Nieuwe update over het effect van vaccinatie in Israël.

Lees volledig artikel: Effect vaccinatie Israël – update 19 maart 2021

Leestijd: 2 minuten

Het is weer tijd voor een update met betrekking tot de effecten van de vaccinatie in Israël. Sinds 7 maart is de lockdown daar opgeheven en is veel weer toegestaan.

Ik volg de discussie over het vaccinatiepaspoort voor Israëliërs en de eisen om voor bepaalde activiteiten gevaccineerd te zijn. Maar daar ga ik nu (nog) niet dieper op in. Zoals ik sinds januari doe, zoom ik in op de ontwikkelingen in Israël rondom het aantal positieve testen, ziekenhuisopnames en ernstig zieken.

Reproductiefactor

De reproductiefactor in Israël is inmiddels gedaald tot 0,68. Maar ook in andere landen, waar niet veel gevaccineerd is, zien we ook scherpe dalingen, dus dat cijfer alleen zegt weinig.

Twee grafieken geven een beter beeld van het effect van de vaccinatie. Door de ontwikkelingen te bekijken per leeftijdsgroep is er een beter beeld te geven. Het vaccineren is namelijk vooral van oud naar jong geweest vanaf tweede helft december. Deze grafiek laat de kerncijfers zien.

Effect vaccinatie Israël – update 19 maart 2021 - 17843

De patronen zijn duidelijk. Als de verschillende leeftijdgroepen van boven naar beneden worden bekeken dan zien we het faseverschil waaruit het effect van de vaccinatie goed blijkt. Een effect dat we ook in vorige artikelen hebben vastgesteld (dit was de meest recente).

Daarnaast hebben we een update gemaakt van de grafiek over de ontwikkeling van de ernstig zieken/IC’s bezetting. Dit zijn de patiënten die (nog) in de ziekenhuizen liggen. In totaal zijn het er nu rond de 550, terwijl dat op 11 januari 1150 waren.

Dit is het verloop naar leeftijdsgroep. Daarbij zijn de cijfers vergeleken met die van 11 januari 2021.

Effect vaccinatie Israël – update 19 maart 2021 - 17844

Oudste groep

Goed is te zien dat de dalingen door de tijd heen het sterkst verlopen bij de oudste groep. Inmiddels vallen er 51% minder patiënten in deze categorie. Bij de groep onder de 60 jaar is er nu een kleine daling (3%). Bij de groep boven de 80 jaar is het een daling van 74%.

De daling bij de patiënten onder de 60 jaar is bij mannen beduidend sterker dan bij vrouwen. Lagen er op 11 januari 159 mannen in die leeftijdsgroep op deze afdeling en 84 vrouwen, bij de mannen is het nu 126 en bij de vrouwen 110. Wat daar de oorzaak van is, kan nu alleen maar naar geraden worden. Op wat langer termijn zal daar wel uitsluitsel over worden gegeven. In ieder geval zien we dat ook bij de groep onder de 60 jaar de groep mannen nog wat groter is dan de groep vrouwen.

Zodra er weer nieuwe belangrijke informatie beschikbaar komt, zal ik die op onze site vermelden.

U heeft zojuist gelezen: Effect vaccinatie Israël – update 19 maart 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Via een (kleine) donatie kunt u ons werk steunen. Klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963