Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 23 april

Dagcijfers 22 april - 19165
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 23 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 23 april

Leestijd: 2 minuten

Geen stijging meer!

Meer hoge aantallen opnames sinds het hoge aantal maandag en dinsdag zijn uitgebleven. Gisteren vermoedden we al een stabilisatie en dat beeld lijkt vandaag bevestigd. Vandaag voor de derde dag op rij een daling van het aantal opnames, het 7-daagse gemiddelde blijft nog wel even staan op 241, ook voor de derde dag op rij.

Heel bijzonder is dat het aantal positieve PCR uitslagen stevig door blijft stijgen met gemiddeld ongeveer 100/dag, oftewel 10% per week. We gaan ervan uit dat het RIVM hier wel een verklaring voor heeft, maar dit is niet te merken aan het aantal opnames dat de GGD’s melden. Ook het aantal overlijdens per dag daalt nog steeds met gemiddeld 10% per week sinds 1 januari. Het aantal positieve PCR uitslagen lijkt inmiddels omgekeerd evenredig met het aantal ziekenhuisopnames!

Niets is meer wat het lijkt…

Dit is dan weer het plaatje voor vandaag:

Dagcijfers 23 april - 19167

En de R-waarde staat nu voor de derde dag op rij op 1,04:

Dagcijfers 23 april - 19166

We kunnen ook in dit plaatje goed zien dat de luchtvochtigheid al sinds december voortdurend rond de 4 g/kg blijft hangen. En ook dat tot november de R onder de druk van de ontwikkelde immuniteit bleef dalen tot het aanbreken van het herfstweer in november. Het wachten is nog steeds op dat weer. In de voorspellingen van het KNMI lijkt dat eindelijk rond 5 mei te gaan gebeuren met temperaturen die dan zelfs boven de 20 graden uitkomen.

De Belgische cijfers houden we zoals welbekend ook in de gaten. De R-waarde is daar ook wel iets gestegen, maar geen explosieve stijging zoals bij ons: de R is daar op 1 blijven steken.

Bij de cijfers van de GGD-teststraten zien we afgelopen woensdag het bekende patroon van de laatste week. Amper stijging van het aantal mensen dat zich laat testen, maar wel een stijging van het aantal positief getesten. Het percentage positief getesten was met 10,1% 1% hoger dan de week ervoor.

Het zou best eens een direct of indirect effect kunnen zijn van de sterke toename van de sneltesten, buiten de GGD om, die uiteindelijk wel direct of indirect in de cijfers terugkomen. Morgen wordt heel interessant, omdat vorige week donderdag en vrijdag het percentage positief getesten ineens steeg naar rond de 11%.

Het totaalplaatje ziet er nu als volgt uit. Goed is te zien dat de gele lijn van positief getesten en de blauwe lijn aan ziekenhuisopnames nu al een tijdje niet meer echt parallel loopt:

Dagcijfers 23 april - 19174

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 224 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 237 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,04 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205