Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Prof. Wallinga is volledig de weg kwijt

Prof. Wallinga is volledig de weg kwijt - 20918
Samenvatting van het artikel

De uitspraken van Prof. Wallinga over het "beperkte seizoenseffect" in een interview van de NOS van afgelopen vrijdag, laten zien hoe zeer hij de weg kwijt is. En welk gevaar er schuilt aan het gevangen blijven zitten in zijn RIVM-modellen.

Lees volledig artikel: Prof. Wallinga is volledig de weg kwijt

Leestijd: 2 minuten

Beperkt seizoenseffect!?

Met regelmaat lees en hoor ik uitspraken van de professoren Van Dissel en Wallinga van het RIVM over de verspreiding van Covid-19 en over het RIVM-model, waarvan ik me serieus afvraag of zij echt menen wat ze zeggen.

Of dat er misschien een andere reden is waarom ze in de richting van de media en de bevolking die uitspraken doen. Het lijkt er dan sterk op alsof ze zowel de internationale ontwikkelingen niet volgen als niet meer logisch kunnen redeneren.

Bij het wekelijkse gesprek dat zij voeren met de NOS heb ik vaak dat gevoel. Afgelopen vrijdag las ik iets, waarbij ik echt dacht dat dit een reden zou moeten zijn, om verder niet meer naar het RIVM te luisteren, noch naar de adviezen van het OMT, die nagenoeg gebaseerd zijn op de modellen van Wallinga.

Hier is dit artikel van de NOS-site van vrijdag jl., waarbij Wallinga uitgebreid spreekt over zijn model, de maatregelen en vooral ook over het seizoenseffect, zoals die in zijn modellen wordt meegenomen. Dit zijn de fragmenten die gaan over het seizoenseffect:

Prof. Wallinga is volledig de weg kwijt - 20916
Prof. Wallinga is volledig de weg kwijt - 20917

Verbijsterend

Als je wereldwijd de wetenschappelijke studies en de cijfermatige patronen van de verspreiding van het virus in specifieke regio’s (dus landen of regio’s waar vrijwel identiek klimaat is) volgt, dan is dit laatste antwoord van Prof. Wallinga verbijsterend.

Hij zit blijkbaar zo gevangen in zijn eigen modellen dat hij nu al 15 maanden niet volgt wat er bekend is geworden over de verspreiding van Covid-19 en het effect van maatregelen en het weer (UV-stralen en luchtvochtigheids niveau) op die verspreiding. We hebben het vele malen beschreven op deze site met links naar allerlei wetenschappelijke studies.

Als je het seizoenseffect sterk onderschat, dan is het wel logisch dat je dan uitspraken doet als Van Dissel eind maart, waarin hij zei dat als we op 1 mei alle maatregelen zouden laten vallen we ongeveer nu met bijna 3000 Covid-19 personen op de IC’s zouden zitten (We zitten nu onder de 300). Dat was echt minder dan 3 maanden geleden toen hij dat in de Tweede Kamer zei.

En kijk eens naar onze meest recente grafiek van de ontwikkelingen van de kerncijfers van Covid-19 op dit moment. Besef dat de grote dalingen sinds eind april zijn gebeurd na twee stappen van – beperkte – versoepelingen, waar het OMT toen ook niet echt achter stond!

Prof. Wallinga is volledig de weg kwijt - 20899

Koppig blijven ontkennen

Maar Wallinga geeft in het tweede citaat aan, dat hij niet eens beseft hoe de relatie in onze regio verloopt tussen het weer, de seizoenen en het verspreiden van ziektes zoals Influenza en Corona.

Maar ja, als je het grote effect van verspreiding van het virus door de lucht maar koppig blijft ontkennen, zoals Van Dissel doet en blijkbaar voor de rest van het OMT heeft verordonneerd, en steeds het effect van maatregelen op de verspreiding van het virus op de eerste plaats zet, dan ga je dat soort onzin uitkramen als Wallinga in dit interview deed.

Dan besef je pas goed hoe we gevangen zitten in de modellen van Wallinga/RIVM en OMT. Als regering, media en bevolking zich hier niet snel aan ontworstelen, dan zal ook in de toekomst onze besluitvorming bepaald worden door mensen als modelleur Wallinga.

U heeft zojuist gelezen: Prof. Wallinga is volledig de weg kwijt.

Dat we sinds maart 2020 misstanden als deze aan de kaak hebben kunnen stellen, is ook zeker te danken aan uw steun. Uit bovenstaande blijkt dat die steun nog even nodig is. Help ons met een kleine financiële bijdrage.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019