Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 5 juli 2021

Covid Dagcijfers 26 mei 2021 - 20420
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 4 juli 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 5 juli 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 5 juli 2021

Bij de GGD werden zaterdag 1201 positieve testen vastgesteld. Dat is bijna 2,5 maal zoveel als de zaterdag ervoor. Het aantal mensen dat zich liet testen was ook bijna twee keer zoveel. Dus het is zeker zo dat er een echte stijging is van het aantal nieuwe infecties. Maar het effect van Testen voor Toegang op de totaalcijfers is nog onbekend. Hopelijk geeft het weekrapport van het RIVM van morgen daarover meer uitsluitsel.

Ook als je ziet waar de stijgingen vooral vandaan komen dan lijkt het met name gebeurd te zijn in het uitgaansleven in grotere steden. In Groningen zien we duidelijke stijging en het meest bijzonder is natuurlijk wat er in Enschede is gebeurd. Er wordt nu gemeld dat in de club Aspen Valley 180 jongeren van de 600 aanwezigen positief zijn getest. (De club ging dus open om middernacht tussen 25 en 26 juni).

Antistoffen

Het cijfer is helemaal hoog als je eens aanneemt dat circa 25% van de aanwezigen als antistoffen hadden opgebouwd. Dan zouden 450 mensen nog besmet kunnen raken en we weten nu al dat de zogenaamde attack-rate dan 40% is geweest.

Ik denk dat dit maar door slechts één of een paar personen is gebeurd die wel het virus hebben verspreid in de club (en vermoedelijk was dat ook de meer besmettelijke Delta-variant).

En omdat we nog steeds als basismaatregelen niet expliciet wijzen op het zorgen voor veilige lucht in besloten ruimtes (want Van Dissel vindt het zich houden aan het bouwbesluit van 2012 t.a.v. ventilatie voldoende bescherming tegen de grote druppels die op de grond vallen) krijgen we dit soort uitbraken. En je hebt weinig fantasie nodig om je te realiseren dat dit de komende tijd ook door zal gaan.

Wat is het risico?

Het enige voordeel t.o.v. de situatie in de winter is dat de ratio “nieuwe besmettingen” – “nieuwe ziekenhuisopnames” een heel andere is geworden. Maar verwacht kan worden dat rond 10 a 15 dagen na nu de ziekenhuisopnames toch weer wat zullen gaan stijgen.

Ik ben wel benieuwd hoe groot de druk gaat worden om weer maatregelen te gaan nemen. En wanneer nu eindelijk het OMT en de regering omschrijft wat het grote risico is in dit soort clubs, al is er maar één persoon aanwezig, die het virus de lucht in brengt en er geen voorzieningen zijn om dat virus snel weer te verwijderen (via ventilatie, luchtvochtigheid en filtering). Want met de basismaatregelen “handen wassen”  en “1,5 meter houden”  worden dit soort uitbraken echt niet voorkomen.

Morgen hopen we een uitgebreidere analyse te plaatsen en hopelijk het normale dagritme weer op te pakken.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 5 juli 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205