Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 6 juli 2021

Covid Dagcijfers 26 mei 2021 - 20420
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd.Vandaag de cijfers voor 6 juli 2021, mede op basis van de weekrapportage van het RIVM, inclusief Testen voor Toegang.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 6 juli 2021

Leestijd: 3 minuten

Covid Dagcijfers 6 juli 2021

Dagrapportage

Nu de weekrapportage van het RIVM gisteren beschikbaar kwam, is een beter beeld te geven van de ontwikkelingen van de afgelopen week in Nederland.

Testen voor Toegang heeft de afgelopen week meer dan 300.000 testen afgenomen, 0,21% met een positieve uitslag (643). Het dubbele aantal testen dan bij de GGD. Op een later moment komen we terug op wat deze cijfers van TvT betekenen (in relatie tot de uitslagen van  de GGD). Het effect op de totaalcijfers van deze week lijkt dus beperkt te zijn.

Het is duidelijk dat er sinds 25-26 juni (de versoepelingen) een belangrijke verandering is ontstaan in het patroon van de positieve testen in Nederland. De stijging die we bij de GGD sinds de 30e hebben zien ontstaan, is vrijwel volledig toe te schrijven aan jongeren tussen 15-30 jaar.

Gestegen

Terwijl eind mei circa een derde van alle positieve testen in de leeftijdsklasse tussen de 15-30 jaar viel, is dat de afgelopen week gestegen naar twee derde. Met een zwaartepunt tussen de 17 en 25 jaar (ruim de helft van alle positieve testen).

Met de volgende grafiek is dat goed te illustreren. Het is op basis van de positieve testen van het RIVM. Een zevendaags voorschrijdend gemiddelde en op basis van de eerste ziektedag (doorgaans 4 a 5 dagen na een besmetting). De cijfers zijn te vinden op het coronadashboard.

Covid Dagcijfers 6 juli 2021 - 21408

Onderschatting

Omdat het een voortschrijdend gemiddelde is en de meest recente cijfers nog kunnen worden aangevuld, is het een onderschatting van de meest actuele ontwikkelingen. Het is evident dat de stijgingen in Nederland zijn toe te schrijven zijn aan de groep tussen de 15-30 jaar. En mede gezien de kennis die we hebben van een aantal forse uitbraken (met als grootste de discotheek Aspen Valley in Enschede) is het ook duidelijk waardoor het gekomen is.

Het opstarten van het uitgaansleven voor jongeren, waarbij men, dankzij het negeren van het gevaar van de aerogene verspreiding van het virus, jongeren in een situatie bracht waar ze langere tijd het virus inademen als er iemand aanwezig is, die het virus uitscheidt. Iets wat door het nemen van de juiste maatregelen vrijwel volledig voorkomen had kunnen worden. (Maar niet is gebeurd omdat de verspreiding door de lucht als dominante manier van besmet te worden nog steeds door RIVM/OMT ontkend/genegeerd wordt).

Nu is het zo dat het overgrote deel van degenen uit deze groep die besmet zijn geraakt, daar weinig tot niets van merken. En daarmee trouwens ook een mate van immuniteit heeft bereikt. De vraag is in welke mate de oudere groepen hierdoor alsnog toch besmet zullen worden door die nieuw besmette groep. En vooral in welke mate dat dan de druk op de zorg (weer) sterk zal verhogen.

Oversterfte

Er is goede reden om aan te nemen dat dat overzichtelijke aantallen blijven. Hoewel we ongetwijfeld wel weer stijgingen zullen meemaken in de komende tijd van opnames in de ziekenhuizen. En het valt niet te verwachten dat we de komende tijd weer oversterfte krijgen. (Behalve als we een hittegolf krijgen, zoals vorig jaar).

Ik ben echter bang dat er dan toch druk gaat komen om maatregelen te (her-)invoeren of verdere versoepelingen uit te stellen. Nog los van het feit dat met deze cijfers ook veel mensen weer de stuipen op het lijf worden gejaagd als niet goed onderkend wordt dat het nu een groep betreft, die er niet erg ziek van wordt en niet voor een grote verhoging van de zorgdruk zal leiden.

Deze grafiek van de ontwikkelingen in het VK laat zien hoe het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdensgevallen van elkaar zijn losgekoppeld. Dit nadat de positieve testen sterk toenamen na de verspreiding van de Delta variant.

Covid Dagcijfers 6 juli 2021 - 21409

Daarbij dient nog aangetekend te worden dat die stijging van gevallen in het Verenigd Koninkrijk minder het geval was door de jongeren, zoals in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk heeft men aangekondigd binnen twee weken alle maatregelen te zullen stoppen en te leren leven met Covid-19.

Hopelijk doet dit voorbeeld goed volgen.

Waarbij het nog steeds belangrijk blijft om ons te richten op veiliger binnenruimtes. Dit om te voorkomen dat ziektes teveel worden overgebracht door het inademen van de uitgeademde lucht (inclusief virus) van anderen. Zoals Van Dissel aangaf: frisse lucht is altijd belangrijk. Maar dan niet met de uitgangspunten van het Bouwbesluit van 2012. Maar juist met zowel zwaardere normen als toen en de gerichte inschakeling van luchtfilteringsapparatuur.

Want zonder dat zullen de huidige ontwikkelingen die we nu onder de jongeren zien, zowel in de vakantieperiode als wanneer de scholen weer beginnen, blijven zien met alle gevolgen van dien. (Onrust, extra aandacht in de media, druk om maatregelen in te voeren, afkeer om maatregelen verder af te bouwen).

Vanaf vandaag komen we weer met de dagcijfers.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 6 juli 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205