Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 8 juli 2021

Covid Dagcijfers 26 mei 2021 - 20420
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd.Vandaag de cijfers voor 8 juli 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 8 juli 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 8 juli 2021

Jongeren

De cijfers van de GGD van afgelopen dinsdag laat een verdere versterking van het patroon zien dat rond 30 juni gestart is. Namelijk beduidend meer mensen die zich laten testen (46000, wat 2,3 keer meer is dan de week ervoor). Het percentage positief is gestegen naar 11%, zodat bij de GGD meer dan 5000 positieve testen binnenkwamen.

We beschikken nu over de cijfers per dag per leeftijdsgroep. En dan valt goed te zien dat die stijging voor meer dan 90% komt door jongeren tussen de 15 en 35 jaar. De toename van het aantal positieve getesten boven de 40 jaar is klein en boven de 60 jaar is nihil.

Hierdoor is het heel duidelijk wat er gebeurd is de afgelopen drie weken. Een niet gering aantal jongeren, die hun eindexamen hadden gedaan en naar Spanje of Portugal vertrokken zijn daar besmet geraakt (vrijwel zeker met de Delta variant). 

Toen er weer gefeest mocht worden vanaf 26 juni middernacht is dat vaak gebeurd in slecht geventileerde ruimtes. Testen voor toegang werkte toen nog niet goed en het zou ook kunnen zijn dat daar op andere manier mensen tussendoor zijn geglipt. En zeker degenen die iets mee hadden genomen uit Spanje of Portugal kunnen de bron zijn geweest van superspreadevents.

Spanje en Portugal

Als men zowel in Spanje/Portugal tegen de jongeren had gezegd dat men alleen buiten mocht feesten dan waren de risico’s een stuk minder geweest. In Nederland hetzelfde laken een pak. Binnen slecht als de ruimte optimaal veilig was gemaakt (continu verse lucht, luchtvochtigheid op het juiste niveau en luchtfiltering) dan was dit alles niet in deze mate gebeurd.

Aan de andere kant is uit de leeftijdsverdeling van de positief getesten op dit moment op te maken dat het nog amper doorgedrongen is naar de oudere leeftijdsklassen. Wellicht gaat dat nog wel gebeuren, maar dan toch nog in een mate dat de ziekenhuisopnames niet in de aantallen gaan komen, die we tijdens de verschillende golven hebben meegemaakt.

Het is wederom te triest voor woorden dat ongetwijfeld de regering morgen weer nieuwe maatregelen gaat afkondigen (zoals sluiten club en verbieden evenementen), terwijl het heel anders had gekund, als men wel had beseft wat de reëele gevaren in binnenruimtes zijn en wat de mogelijkheden buiten zijn.

We kunnen de komende dagen nog een verdere forse stijging verwachten van de positief getesten. Wellicht zelfs naar een niveau van boven de 10.000 volgende week woensdag. Maar wat er echt gevolgd moet gaan worden hoe de cijfers zich ontwikkelen bij de groep 40+. Want daar kunnen stijgingen van ziekenhuisopnames vooral vandaan komen. Maar, zoals gezegd, verwachten we daar geen aantallen zoals we die gekend hebben in september/oktober, december, en maart.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 8 juli 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.