Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Koppigheid, incompetentie of kwaadwillendheid?

Koppigheid, incompetentie of kwaadwillendheid? - 21446
Samenvatting van het artikel

De uitspraken van Van Dissel gisteren in de Tweede Kamer over Ventilatie doen je afvragen of dat nu komt door koppigheid, incompetentie of kwaadwilligheid. Want kijk maar eens goed wat men op dat vlak in Duitsland en België doet.

Lees volledig artikel: Koppigheid, incompetentie of kwaadwillendheid?

Leestijd: 3 minuten

Koppigheid, incompetentie of kwaadwillendheid?

Gisteren bij de briefing in de Tweede Kamer zei Prof. Van Dissel iets, dat je alleen maar in totale verbijstering kan achterlaten. Iets dat ook symptomatisch is voor de wijze waarop hij en al degenen bij het RIVM en het OMT, die hem daarop niet corrigeren, mede verantwoordelijk zijn voor veel slachtoffers tijdens de Covid-19 crisis.

Zo stond het in een tweet van Yorick Bleienberg (@YorickB), die een verslag maakte van zijn toelichting in de Tweede Kamer:

Koppigheid, incompetentie of kwaadwillendheid? - 21436

Incompetentie

Bedenk dat vorig jaar bij de discussies over aerosolen en ventilatie de stelling van Van Dissel was dat ventilatie verankerd in het Bouwbesluit van 2012 voldoende bescherming biedt voor o.a. scholen.

Via twee andere screenshots is goed te zien hoe de koppigheid (en wellicht incompetentie) van Van Dissel hem het zicht op de wetenschappelijke ontwikkelingen in de wereld ontneemt. En daarbij dat hij noch goed naar Duitsland, noch goed naar België kijkt.

Een dag voor de kamersessie was Van Dissel samen met het Koninklijk Paar op bezoek bij het Robert Koch instituut in Duitsland, zeg maar het RIVM van onze Oosterburen.

Namens het RIVM hebben Hans Brug en Jaap van Dissel, samen met het koninklijk paar en @hugodejonge, gisteren een bezoek gebracht aan het @rki_de in Berlijn. Er is onder andere gesproken over de samenwerking tussen Duitsland en Nederland op het gebied van ‘pandemic preparedness’. https://t.co/2LDf9Ee6H3

— RIVM (@rivm) July 6, 2021

Duitsland heeft Lüftung toegevoegd

Blijkbaar is het hem ontgaan dat in Duitsland al sinds het najaar ventilatie toegevoegd is aan de drie basismaatregelen. Aan de letters AHA, die staan voor afstand houden, aan hygiëneregels houden en voor mondmaskers dragen, is toen de letter L toegevoegd, die staat voor Lüftung, oftewel Ventilatie.

Dit is een filmpje van het Duitse Ministerie van gezondheid van 30 september 2020, waar ze dat melden. 

Dat is o.a. te lezen op de website van het Robert Koch Instituut in dit artikel van oktober 2020.

Sinds 8 oktober 2020 is er in Duitsland door de regering zelfs een officiële functionaris aangesteld “Regierungslüfter”.  En dit item gaat over het belang van ventilatie op scholen.

Koppigheid, incompetentie of kwaadwillendheid? - 21450

In België heeft men onlangs ook een duidelijke ommezwaai gemaakt.  Daar dienen gelegenheden zoals de Discotheek Aspen Valley een voor iedereen zichtbare CO2-meter te plaatsen. En moet men de activiteiten beëindigen als er te weinig frisse lucht is. Dit staat op de website van de Belgische overheid inzake het bestrijden van Covid-19.

Koppigheid, incompetentie of kwaadwillendheid? - 21438

Op 17 mei 2021 stond op de website van het RIVM echter nog steeds dit:

Koppigheid, incompetentie of kwaadwillendheid? - 21439

Eind mei 2021 was deze alinea echter veranderd in:

Koppigheid, incompetentie of kwaadwillendheid? - 21440

Drie zielige bordjes

Maar zoals het gebruikelijk is bij het RIVM en Van Dissel: aanpassingen worden niet expliciet gecommuniceerd. Dit omdat men krampachtig wil blijven doen of datgene wat men vanaf dag één heeft gezegd nog steeds geldig is.

Dus in plaats dat in Nederland, zoals in Duitsland en België de overheid expliciet op het belang van frisse lucht bij de bestrijding van Covid-19 wijst, zien we in Nederland nog steeds Rutte en De Jonge bij hun persconferentie achter die drie zielige bordjes met basismaatregelen staan, met als eerste “handen wassen”.

En lees dan nog even terug wat Van Dissel gisteren in de Tweede Kamer over het onderwerp “Ventilatie”  zei

Koppigheid, incompetentie of kwaadwillendheid? - 21441

Is dat koppigheid, incompetentie of kwaadwilligheid? Zo langzamerhand ben ik bang dat het alledrie is.

Maar besef wel dat ons beleid opgehangen wordt aan het OMT, waar Van Dissel de voorzitter van is en waarbij hij – zoals ik van insiders heb gehoord – ook een dominante rol speelt.

U heeft zojuist gelezen: Koppigheid, incompetentie of kwaadwillendheid?

Zoals uit het bovenstaande blijkt, is er nog steeds veel tegengas nodig. Houd daarom onze site draaiende en overweeg een kleine, financiële bijdrage.  

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205