Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 15 juli 2021

Covid Dagcijfers 26 mei 2021 - 20420
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd. Vandaag de cijfers voor15 juli 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 15 juli 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 15 juli 2021

Ook eerdere dagen van de GGD zijn nu aangevuld, zodat dit de totaalcijfers zijn tot en met afgelopen dinsdag.

Covid Dagcijfers 15 juli 2021 - 21684

Een belangrijke vraag, die moeilijk te beantwoorden is: welk deel van de Nederlanders, die in de afgelopen tijd echt geïnfecteerd zijn, zich hebben laten testen. En in hoeverre de sneltesten zorgen voor een extra verhoging van de percentages positief.

De rioolwatermeting laat ook een forse stijging zien in de afgelopen waarde. Maar de score van 4 t/m 11 juli is ongeveer hetzelfde als half mei. En toen werden er bij de GGD circa 5000 positieve testen per dag gedaan.

Dus de kans is groot dat zich relatief gezien nu meer mensen van allen die echt recent geïnfecteerd zijn, zich nu laten testen dan 2 maanden geleden. (Toen bij de dalende cijfers ook nog het aantal “false positives” hoger zullen zijn geweest dan nu).

Ziekenhuisopnames

Cruciaal is natuurlijk wat er met de ziekenhuisopnames gaat gebeuren. En dat zal dan vooral ontstaan als de positieve testen in grotere mate de groep boven de 40 jaar gaat bereiken.

De cijfers die wij tot nu toe gaven waren cijfers die nog in de dagen erna konden worden aangevuld. Hierdoor was er geen goed actueel peil op te trekken. We hebben nu een andere berekeningsmethoden toegepast, waardoor we een zo goed mogelijke schatting kunnen maken per dag van het aantal positief getesten naar leeftijd. En dan is dit het meest recente overzicht (dus de best mogelijke schatting op basis van de beschikbare informatie.

Covid Dagcijfers 15 juli 2021 - 21686

We zien dat het aantal positief getesten sinds begin juli voor het overgrote deel zit in de leeftijdsklasse tussen de 10 en de 30. (Uit uitsplitsingen van het RIVM blijkt dat grotendeels de jongeren tussen 18 en 24 jaar te zijn).

Leeftijdsklasse

Maar de belangrijkste vraag is in welke mate de groep boven de 40 jaar stijgt, omdat daar de meeste ziekenhuisopnames uit kan voorkomen.   Goed valt te zien dat er bij de groep boven de 40 jaar ook stijgingen zijn sinds begin juli, maar dat het aantal positief getesten nu gemiddeld ongeveer op de helft ligt van het aantal in die leeftijdsklasse van 2 mei. Bij de groep boven de 60 is dat een derde.  En die laatste groep levert doorgaans relatief gezien de meeste ziekenhuisopnames op.

De ziekenhuisopnames ten gevolge van de besmettingen rond 2 mei lagen toen op ruim 100 per dag.

Als cijfermatig alle omstandigheden hetzelfde zouden zijn als toen zou je dus denken dat met dit soort cijfers over een week de ziekenhuisopnames naar ongeveer 30 tot 40 per dag kunnen oplopen.
Maar er zijn nogal wat factoren anders dan toen, zoals de vaccinatiegraad en het aandeel mensen dat zich laat testen en de impact van de Delta-variant.

Rond 22 juli moet duidelijk worden welke cijfers aan ziekenhuisopnames echt tot gevolg hebben en in welke mate de cijfers bij de oudere groepen nog verdere oplopen, stabiliseren of dalen. Dan ook kan beter ingeschat worden wat de werkelijke belasting van de zorg in de komende tijd zal gaan worden.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 15 juli 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205