Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Wie is de baas van Nederland? Van Dissel of de Tweede Kamer?

Wie is de baas van Nederland? Van Dissel of de Tweede Kamer? - 22047
Samenvatting van het artikel

Het OMT advies over ventilatie laat zien dat men er meer aan hecht om te doen alsof het beleid dat gevoerd is de juiste was. In plaats van datgene te doen wat nodig is en in België al wel gebeurt. Het staat ook haaks op de aangenomen motie in de Tweede Kamer over ventilatie als speerpunt. De komende weken zullen we merken wie de baas is van Nederland: Van Dissel of de Tweede Kamer.

Lees volledig artikel: Wie is de baas van Nederland? Van Dissel of de Tweede Kamer?

Leestijd: 2 minuten

Ventilatie als speerpunt, maar niet heus

Volgens Premier Rutte zou Nederland een aantal stappen gaan zetten t.a.v. de aanpak van de ventilatie, zoals op 19 juli is aangekondigd. Het OMT, onder voorzitterschap van Van Dissel, is dit weekend met haar advies gekomen over ventilatie en als je dat leest is het echt om te huilen.

In dat OMT advies is terug te lezen op pagina 8 en verder hoezeer het OMT, met Van Dissel als voorzitter, geen stappen voorwaarts wil doen op het vlak ven ventilatie, maar louter wil vasthouden aan datgene wat men al eerder heeft gezegd in september vorig jaar “Als ruimtes voldoen aan het Bouwbesluit van 2012 dan is dat voldoende”. Hooguit geeft men aan dat er nog meer onderzoek gedaan moet worden. (Net alsof er in het buitenland niet al veel bekend is op dat vlak).

Hieronder een paar fragmenten uit het advies:

Wie is de baas van Nederland? Van Dissel of de Tweede Kamer? - 22039
Wie is de baas van Nederland? Van Dissel of de Tweede Kamer? - 22038
Wie is de baas van Nederland? Van Dissel of de Tweede Kamer? - 22037
Wie is de baas van Nederland? Van Dissel of de Tweede Kamer? - 22036

Voor de volledigheid: dit zijn de twee links die onderin worden vermeld. Deze betreft ventilatie en luchtreiniging van het RIVM en deze gaat over basisscholen. Het eerste advies is recent geupdate, maar er staat op verschillende plaatsen nog steeds expliciet dat het onduidelijk is in welke mate ventilatie en luchtfiltering helpt bij het bestrijden van Covid-19. Het rapport over scholen stamt uit 2016 (sic)!

Zowel dit advies van het OMT als de verwijzingen naar die twee handreikingen laten zien dat Van Dissel, het RIVM en het OMT geen enkele urgentie geven aan het onderwerp ventilatie. Het is in lijn met datgene wat Van Dissel vanaf het begin van deze crisis doet. Vasthouden aan eerdere standpunten en als een koppige ezel zich verzetten tegen aanpassingen. En als men toch nog een kleine stap doet, wordt dat niet eens als een stap vermeld. Dan stelt men dat het iets was wat men toch allang deed.

Zo doen ze het wel in België

Hoe triest dit allemaal is en hoezeer we in Nederland beperkt worden door de koppigheid van Van Dissel, was het beste te zien in deze reportage gisteravond van EenVandaag over het ventilatiebeleid in België.

Additionele informatie over die aanpak van België en de eisen die België aan de openbare ruimtes treft u hier aan. Met eisen aan de openbare ruimtes en een beleid t.a.v. luchtfiltering, waar een Taskforce Ventilatie een belangrijke rol bij speelt.

De motie van de Tweede Kamer

Besef dat er twee weken geleden met grote meerderheid (136 stemmen voor) een motie is aangenomen door de Tweede Kamer die als volgt luidde:

Wie is de baas van Nederland? Van Dissel of de Tweede Kamer? - 22041

Het is evident dat het advies van het OMT totaal niet inspeelt op inhoud en strekking van deze motie. Het is dus nu aan de regering om een besluit te nemen en het voorbeeld van België te volgen in lijn met de wensen van de Tweede Kamer. We kunnen dus de komende weken zien wie echt de baas is van Nederland. Onze volksvertegenwoordiging, de regering of Van Dissel/OMT.  Ik ben bang dat ik het antwoord wel weet.

Zolang we dit soort adviezen krijgen van het OMT is ons werk nog niet gedaan. Steun ons met af en toe een kleine donatie.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205