Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

We’re f@cked deel 1: Geen uitbreiding ziekenhuiscapaciteit

We’re f@cked deel 1: Geen uitbreiding ziekenhuiscapaciteit - 22253
Samenvatting van het artikel

In deze artikelenserie laat ik zien hoe weinig er geleerd is van de laatste 18 maanden, waardoor we een grote kans lopen nog lange tijd niet meer terug te keren naar een wereld die we daarvoor kenden. Als eerste aflevering het onderwerp "ziekenhuiscapaciteit".

Lees volledig artikel: We’re f@cked deel 1: Geen uitbreiding ziekenhuiscapaciteit

Leestijd: 3 minuten

Hoe zou ik deze artikelenserie noemen? “Als ratten in de val” of “We’re f@cked”? Beide geven het gevoel aan dat ik heb nu we een tweede zomer meemaken met Covid-19. En het erop lijkt dat RIVM, OMT en de regering sinds 2020 er weinig bij hebben geleerd en er onverlet zeer selectief gebruik wordt gemaakt van wetenschappelijke studies. Met oogkleppen op negeert men de nevenschade van de maatregelen. En last but not least: men zet zo zwaar in op vaccinatie als de enige echte oplossing, dat men geen enkel alternatief scenario heeft. Zodat de kans groot is dat we nog heel lang met maatregelen te maken zullen hebben. Met soms wat meer, soms wat minder, maar – als er niets verandert – nooit meer zonder.

Ik zal onder de titel “We’re f@cked” verschillende onderwerpen in aparte artikelen behandelen. Deel 1 gaat over de ziekenhuiscapaciteit.

Knelpunt

Misschien is dit wel meteen het belangrijkste punt: Het grote knelpunt van het beleid was/is immers de capaciteit in onze ziekenhuizen. Daarop werd met name gestuurd, hoewel gedurende de tijd  de doelen met regelmaat zijn gewisseld. Of het nu Covid-19 zal zijn of nieuwe uitbraken van een opvolger of van influenza, de kans is groot dat er in de herfst/winter weer een grote druk op de zorgcapaciteit zal ontstaan. En onze virologen/epidemiologen hebben geleerd dat via het onderhouden van de angst onder de bevolking er een grote acceptatie is van maatregelen, die we voor maart 2020 nog ondenkbaar achtten. Dus dat arsenaal kan weer aangesproken worden. Er wordt zelfs al gepreludeerd op vergelijkbare maatregelen als voor Covid-19 bij een nieuwe influenza-epidemie.

Zoals gezegd: of we toch nog duidelijke ziekenhuisopnames krijgen
door nieuwe varianten van Covid-19,
door afname van bescherming van de vaccinatie,
of door een flinke griepepidemie, er zal in de herfst/winter forse druk op de ziekenhuizen ontstaan. En op basis daarvan ook weer de druk op de regering om maatregelen te nemen zoals die in de afgelopen 17 maanden zijn genomen.

Wat is er inmiddels gedaan?

Dus dan is de sleutelvraag aan onze regering en de volksvertegenwoordigers:
“Wat is er inmiddels gedaan om te zorgen dat we in het najaar fors extra capaciteit hebben in de ziekenhuizen?”.

  • Welk plan is er om de capaciteit per ziekenhuis -tijdelijk- uit te breiden?
  • Welk plan is er om ergens een specifieke noodcapaciteit in te richten om daar de patienten met Covid-19 (of andere virusinfectie) naartoe te halen en zo de normale zorg te ontlasten?
  • Welke procedures zijn er om buitenlandse hulp (verplegend personeel en dokteren) tijdelijk toe te laten, ook als ze geen BIG-registratie hebben (wat volgens Minister Van Ark een forse hinderpaal was voor het gebruik van Cubaanse artsen en verplegers)?

Ik heb de Tweede Kamer over veel horen spreken in het kader van deze Covid-19 crisis. En ook een keer rond de jaarwisseling over het niet gebruiken van o.a. het aanbod van een hospitaalschip. Ook had ik al in oktober vorig jaar voorgesteld om de RAI en het ongebruikte hotel ernaast als noodvoorziening in te richten. Maar ik hoorde alleen bureaucratische tegenwerpingen en geen aanpak, die past bij een crisissituatie.

Geen pogingen gedaan

En zo gingen we vanaf half oktober een lange periode in met maatregelen t/m zelfs de invoering van een avondklok in januari, waarbij de grote druk op de ziekenhuizen voortdurend het motief was. Zonder dat er pogingen werden gedaan om die druk te verlichten op andere manieren dan die maatregelen.

Het is niet moeilijk aan te geven, dat de kans groot is dat die druk in het najaar/winter weer erg hoog gaat worden. Verschillende factoren kunnen daar een rol bij spelen (en elkaar onderling versterken).

  • Nieuwe varianten van Covid-19 kunnen opduiken, waardoor de vaccinatiebescherming minder goed is.
  • De werking van het vaccin neemt in de tijd af.
  • Er komt een -heftige- influenza epidemie.
  • De veerkracht van de zorg is afgenomen door de druk die er heel lang is geweest.

En je hebt weinig fantasie nodig om te beseffen dat, als die druk echt fors toeneemt, het OMT en de regering het zo ‘succesvolle’ maatregelen arsenaal weer uit de kast zullen halen.

Wat wij als maurice.nl uit de kast zullen blijven halen, zijn onderzoeken en overdenkingen om het reilen en zeilen van de overheid inzake Covid-19 kritisch te blijven volgen. Daarvoor vragen wij van u een kleine, vrijwillige bijdrage.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205