Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Groot nieuws uit IJsland (en weer herroepen)

Groot nieuws uit IJsland (en weer herroepen) - 22409
Samenvatting van het artikel

In IJsland is de vaccinatiegraad hoger dan in Nederland. De laatste weken zijn de cijfers daar weer duidelijk opgelopen. De IJslandse Van Dissel heeft gisteren een interview gegeven over een cruciale beleidswijziging en heeft het later weer genuanceerd/herroepen.

Lees volledig artikel: Groot nieuws uit IJsland (en weer herroepen)

Leestijd: 6 minuten
Gisteren hebben we dit artikel geplaatst. Maar ’s avonds kwam er een nieuw interview met de betrokken epidemioloog, waarin hij deze uitspraken herriep of ontkende. (Zie onderin)

 Volledig gevaccineerd IJsland past beleid ingrijpend aan

Enkele dagen geleden hebben we de situatie in IJsland beschreven. Het land kent een heel hoge vaccinatiegraad en beëindigde eind juni vrijwel alle maatregelen. Maar sinds ruim twee weken lopen de cijfers weer duidelijk op en maakt men zich zorgen over de groeiende druk op de zorginfrastructuur. Op deze pagina treft u de kerncijfers aan van IJsland. Het land heeft 1/50e van de bevolking van Nederland. In vergelijking met Nederland is dit de ontwikkeling van het aantal positieve testen per miljoen inwoners. De vaccinatiegraad is hoger dan in Nederland. De mix aan type vaccins lijkt enigszins op die van Nederland.

Groot nieuws uit IJsland (en weer herroepen) - 22406

Gisteren kondigde de IJslandse Van Dissel (Þórólfur Guðnason) in een interview met een lokaal medium Visir een belangrijke strategiewijziging aan. En dat na vorige week eerst weer nieuwe maatregelen te hebben overwogen. Dit is de vertaling van dat interview.

Groepsimmuniteit moet worden bereikt door het virus te laten rondgaan

Hoofd-epidemioloog Guðnason van IJsland vindt het nodig om groepsimmuniteit tegen het Coronavirus te bereiken door het te laten rondgaan.  En tegelijkertijd te proberen ernstige zieken te voorkomen door kwetsbare groepen te beschermen. Hij zegt dat het doel nu niet kan zijn om het virus uit de samenleving te bannen.

Anderhalve maand na de afschaffing van alle maatregelen is de afgelopen weken een recordaantal mensen positief getest. Ondanks het feit dat het grootste deel van de bevolking is ingeënt. Guðnason zei vanmorgen dat het teleurstellend is dat er geen groepsimmuniteit is bereikt met vaccinatie. Hij zegt dat er maar één andere manier is groepsimmuniteit te bereiken. Namelijk door het virus door de gemeenschap te laten verspreiden.

Guðnason zegt dat hij al sinds het begin van de Corona-epidemie aangeeft dat het virus muteert. Dat is nu gebeurd met de komst van de Delta-variant. Hij zegt echter dat de vaccinatie niet voor niets was. “De vaccinatie heeft ernstige ziektes voorkomen, daar bestaat geen twijfel over”, zegt hij.

Guðnason zegt dat het nodig is om in te spelen op hoeveel mensen besmet raken na vaccinatie. “We moeten gewoon de kaarten schudden en nieuwe plannen bedenken”, zei hij. “We kunnen echt niet anders”, zegt hij op de vraag of 70 tot 80% van de bevolking besmet moet worden om kudde-immuniteit te bereiken.

Sommigen moeten opnieuw worden ingeënt

Guðnason zegt dat de prioriteit nu is om boosterdosis te geven aan degenen die slecht hebben gereageerd op vaccinatie. “We moeten proberen de kwetsbaren te vaccineren en beter te beschermen, maar laten we de infectie tolereren”, zei hij. “Ik denk dat het vrij duidelijk is dat de verdediging van Janssen zwakker is dan die van andere vaccins”, zegt hij.

Hij zegt dat het een prioriteit is om degenen die het Jansen-vaccin hebben gekregen een boosterdosis te geven. Dan moeten bijvoorbeeld leraren en ouderen zo snel mogelijk een boosterdosis krijgen. “Het is nu geen prioriteit om iedereen te vaccineren met de derde dosis. Dit omdat we ook moeten denken: misschien krijgen we weer een nieuwe variant?  Moeten we dan gevaccineerd worden met een ander vaccin?”, zegt hij. Guðnason zegt dat de strijd tegen het virus zal worden gekenmerkt door een dergelijke onzekerheid.

Zal geen harde actie voorstellen

“We moeten op de een of andere manier die kant op navigeren. En we zitten hier nu in, om niet te veel ernstige ziekten te krijgen zodat het ziekenhuissysteem niet instort. Maar toch proberen deze groepsimmuniteit te bereiken door het virus op de een of andere manier te laten rondgaan.”

Guðnason is van mening dat de belangrijkste actie nu is om het ziekenhuissysteem te versterken. En daarbij het centrale ziekenhuis in staat te stellen meer mensen op te nemen die ziekenhuisopname nodig hebben. Hij zegt dat de situatie in dat ziekenhuis  niet goed is, ook al is daarvan geen noodoproep ontvangen. “Ik denk niet dat we het punt hebben bereikt waarop we harde maatregelen moeten nemen”, zei hij. Hij zegt echter dat we klaar moeten zijn om actie te ondernemen als we wel te veel ernstig  besmette mensen zien.

Guðnason zegt dat er gesprekken zullen plaatsvinden met specialisten en degenen die bij dat ziekenhuis werken over verbeteringen in het ziekenhuis. Hij is niet van plan om in detail te gaan op wat er moet gebeuren om het ziekenhuis aan de toegenomen vraag te laten voldoen.

Bied ouders een vaccin voor hun kinderen

Er is besloten ouders uit te nodigen om kinderen te vaccineren. Dit omdat nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat de bijwerkingen van het vaccineren van kinderen niet ernstig zijn. Kinderen kunnen echter ernstig ziek worden als ze besmet raken met de Delta-variant.

——

Dit was de integrale vertaling van het het artikel uit het IJslandse Visir.

Maar later kwam er een nieuw interview met Guðnason, waarin hij zijn uitspraken herriep/ontkende. 

De kop van dat artikel is:

“Het doel is nog steeds om het virus onder controle te houden”

Guðnason, een epidemioloog, zei vanmorgen in een radio-interview dat groepsimmuniteit wordt bereikt door het corona virus te laten rondgaan zonder dat de ziekenhuiszorg instort. Guðnason, die op zomervakantie is, zei echter net in een nieuw interview, dat het beleid ongewijzigd was om de kwetsbaren te beschermen en het virus onder controle te houden. Hij geeft aan dat zijn opmerkingen in het radioprogramma verkeerd zijn  begrepen.

Het beleid van de epidemiologische autoriteiten blijft ongewijzigd

“Het beleid van de epidemiologische autoriteiten is dat we het hoofdstuk dat we nu ingaan herzien. Ik heb een memorandum aan de minister geschreven over hoe we verder moeten. Hoe we ons de komende maanden moeten gedragen. Nu is het natuurlijk een kwestie van het opvangen van deze golf om te zorgen dat die naar beneden gaat. En dat kunnen we op veel manieren doen. Vooral door de controle aan de grens aan te scherpen en de verspreiding van het virus hier te verminderen en te proberen de golf hier in IJsland weer om te buigen, hoewel waarschijnlijk niet met zwaardere maatregelen dan die we tot nu toe hebben genomen. Hopelijk kunnen we de golg ombuigen zonder zware maatregelen”, zei Guðnason.

Zijn woorden zijn verkeerd geïnterpreteerd

Guðnason zegt dat zijn woorden in het radioprogamma niet correct zijn geïnterpreteerd. Eerst en vooral moeten we de grenzen beter beschermen. Tegelijkertijd moeten er enkele binnenlandse beperkingen zijn, zodat het virus zich niet verder verspreidt.

Hij zegt dat er twee manieren zijn om groepsimmuniteit te bereiken.

“Ofwel krijgen we die door een vaccin of door het virus vrij rond laten gaan. Ik wil u er ook aan herinneren dat veel mensen zijn ingeënt en dat ongeveer de helft van degenen die zijn gevaccineerd niet meer besmet raken. We hoeven het virus dus niet meer wijdverbreid in de samenleving rond te laten gaan om een ​​betere immuniteit te hebben. Ik heb nooit gezegd dat we het virus hier in de samenleving moeten laten rond gaan.”

Het is dus niet langer het doel om deze groepsimmuniteit te bereiken?

“Het doel is om op de één of andere manier groepsimmuniteit te bereiken door middel van vaccinatie, en dat hebben we dus geprobeerd. De helft van de gevaccineerden is immuun, dus we ontwikkelen groepsimmuniteit. Om groepsimmuniteit in de gemeenschap te ontwikkelen, moeten meer mensen immuun zijn voor het virus. Maar dit kan alleen worden gedaan door te vaccineren met deze derde dosis, waarbij de meest kwetsbaren opnieuw worden gevaccineerd. Het kan op de ene of de andere manier worden bereikt, maar om te zeggen dat we het virus nu gewoon de vrije loop te laten binnen de gemeenschap, heeft niemand gezegd. We moeten een soort van beperkingen hebben, zowel aan de grens als in het land.”

In het interview op de radio praat u daarover. Om groepsimmuniteit te bereiken, moeten we het virus laten rondgaan en moeten we toch het ziekenhuis beschermen.

“Ik zei dat er twee manieren waren om groepsimmuniteit te krijgen in de gemeenschap en dat was met vaccinatie, of met het virus laten rondgaan. En dan kunnen we natuurlijk ook andere soorten acties toepassen; met deze hervaccinaties en deze maatregelen die we hebben om de verspreiding te beperken “, zegt Guðnason en voegt eraan toe dat het virus in de gemeenschap moet worden beperkt, zodat het niet belastend en ernstig wordt voor kwetsbare groepen of het gezondheidssysteem.

Dus dat is nog steeds het plan? We gaan het virus niet vrij rond laten gaan?

“Nee nee. Er is geen plan en als iemand mijn woorden zo heeft begrepen, dan ben ik ofwel gewoon niet duidelijk genoeg geweest of heeft de persoon in kwestie het verkeerd begrepen”, zegt hij. Het is aan de regering om te beslissen over de volgende stappen, maar de voorstellen van Guðnason hebben tot doel het risico dat het virus het land binnenkomt te beperken en te minimaliseren en de verspreiding binnen het land zoveel mogelijk te beheersen.

Guðnason houdt de ontwikkeling van de golf en de druk op het ziekenhuis nauwlettend in de gaten. Hij zegt een notitie naar de minister van Volksgezondheid te hebben gestuurd met bepaalde voorstellen voor langetermijnmaatregelen en een langetermijnvisie op de epidemie.

Nooit het beleid geweest om het virus in de gemeenschap te verspreiden

Guðnason zegt dat zijn opmerkingen dat het virus zich moet kunnen verspreiden in de samenleving niet correct zijn geïnterpreteerd, of dat het niet duidelijk genoeg is geweest. Het is nooit het beleid geweest om het virus te verspreiden.

“Dat klopt in ieder geval niet helemaal. Of ik het nu niet duidelijk genoeg zeg of de quote is een beetje vreemd. Het gaat er natuurlijk niet alleen om het virus hier te laten rondgaan, het is nooit het beleid geweest. We moeten kwetsbare groepen beschermen, het gezondheidssysteem beschermen en het enige advies dat we hebben is om de instroom van het virus aan de grens te beperken en bepaalde maatregelen toe te passen hier in IJsland”, besluit Guðnason.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205