Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 18 augustus 2021

Covid Dagcijfers 26 mei 2021 - 20420
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd. Vandaag de cijfers voor 16 augustus 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 18 augustus 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 18 augustus 2021

De GGD cijfers van maandag jl. zijn een fractie hoger dan die van vorige week. We zijn qua testen in een stabilisatieperiode gekomen.

Covid Dagcijfers 18 augustus 2021 - 22672

Tijdens de informatie van de Tweede Kamer kwam Jaap van Dissel met een grafiek met informatie waar we al sinds 1 april op zitten te wachten die ons extra informatie geeft over de dagcijfers van de GGD. En dat is deze – ingewikkelde – grafiek.

Dit is de uitleg. Sinds 1 april worden er in Nederland in steeds grotere mate sneltesten of testen bij commerciële aanbieders uitgevoerd. Mensen die dan positief testen melden zich dan vaak vervolgens bij de GGD om daar een bevestiging van te krijgen (confirmatietest). De rode lijn laat dan zien welk percentage van de testen door de GGD test worden bevestigd. Dat niveau ligt nu iets onder de 90%. (Maar lag rond de versoepelingen van eind juni opvallend genoeg op 55%).

Uitleg lijnen

De lichtblauwe lijn in het middels is welk deel van alle positieve testen komen van de groep die al een sneltest hebben gedaan. Dat percentage is geleidelijk gesten naar bijna 50%! Dus als er vandaag wordt gemeld dat er 2500 mensen positief testen dan komen daar ruim 1000. Dit omdat het mensen zijn die via de sneltesten een bevestiging zochten.

De drie lijnen onderin laten vervolgens zien:

  • donkerblauw: het percentage positief getseten van alle uitgevoerde testen.
  • groen: het percentage positief excl. de confirmatietesten.
  • paars: aandeel confirmatietesten van alle testen

Onder de grafiek treft u de (belangrijke) conclusie aan:

Covid Dagcijfers 18 augustus 2021 - 22673

Confirmatietesten

Opvallend was de laatste weken dat het percentage positief getesten bij de GGD aan het oplopen was. Het zit nu gemiddeld rond de 15%. Maar de lichtblauwe lijn geeft de verklaring. Het aandeel confirmatietesten neemt steeds meer toe. En van die mensen kan verwachte worden dat ze positief zullen testen (bijna 90%).

We weten niet hoeveel van de confirmatietesten ook naar de GGD waren gekomen als er geen sneltest vooraf was gedaan. Stel dat dit de helft was dan zou het percentage positief getesten bij de GGD al enkele procenten lager zijn dan die ruim 15%. En hoe meer sneltesten er worden uitgevoerd, hoe meer confirmatietesten erbij zullen komen en neemt het percentage positief bij de GGD verder toe.

Juist omdat er in Nederland nu ieder huishouden 2 gratis sneltesten kan krijgen, zal het aantal sneltesten verder stijgen en neemt het aantal/aandeel positief getesten verder toe. Mede daarom zeggen de dagelijkse cijfers positief getesten eigenlijk steeds minder.

Deze cijfers zouden niet maar één keer moeten geleverd worden na meer dan 4 maanden. Maar zou minimaal iedere week in het weekrapport horen te staan.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019