Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De kont en de middelvinger van De Jonge

De kont en de middelvinger van De Jonge - 22739
Samenvatting van het artikel

Uitspraken over de kont van voetbalsupporters en het niet kunnen houden van festivals van minister De Jonge zijn een nieuw bewijs dat het begrip "voortschrijdend inzicht" sinds maart 2020 in Nederland demissionair is geworden. Daarom een artikel over de kont en de middelvinger van De Jonge.

Lees volledig artikel: De kont en de middelvinger van De Jonge

Leestijd: 4 minuten
De kont en de middelvinger van De Jonge - 22740

De meest hardleerse minister blijkt toch steeds Hugo de Jonge te zijn. Hij laat keer op keer laat dat voortschrijdend inzicht een concept is, dat in Nederland sinds maart 2020 demissionair is geworden. Aan zijn Top 10 van kenmerkende uitspraken (met op één “Dansen met Jansen”) voegde hij de afgelopen twee dagen weer twee toe, die met stip zijn binnengekomen. Het betrof de voetbalsupporters, die op hun kont moesten blijven zitten, want anders zwaait er wat.

Maar daarnaast deed hij uitspraken over festivals, die hij met die uitspraak eigenlijk zijn middelvinger liet zien. Festivals blijven onmogelijk volgens hem. Terwijl niet alleen in België, maar ook op andere plekken getoond wordt dat de risico’s niet groot hoeven te zijn.

Als je dieper ingaat op beide onderwerpen, dan kan aangetoond worden hoe kortzichtig ook dit soort uitspraken van De Jonge zijn. En hoezeer hij maar steeds dieper een doodlopende straat inrent.

De kont (voetbalsupporters)

De kont en de middelvinger van De Jonge - 22741

Al vaker heb ik beschreven dat sportevenementen in grote stadions niet tot grote uitbraken hebben geleid, zoals vorig jaar juni bij de bekerfinale in Belgrado of de opening van het honkbalseizoen in Texas. En ook het EK heeft dat laten zien, o.a. bij wedstrijden in Budapest en op Wembley. Gisteren heeft de NOS een belronde gedaan langs GGD’s over de besmettingen die men zou kunnen koppelen aan voetbalwedstrijden in Nederland. Daar kwamen lage cijfers uit.

De wedstrijd Ajax-Leeds met 25.000 bezoekers zou 22 gevallen opgeleverd hebben. En ook bij andere wedstrijden waren de cijfers laag.  Nu was het toevallig zo dat ik uitgenodigd was om naar de wedstrijd Ajax-Leeds te komen. En wat mij daar vooral bij opviel was dat door de toegangscontroles mensen soms wel meer dan een half uur dicht op elkaar gedrukt stonden. (Gelukkig dus wel in de buitenlucht). En in het stadion waren er lege vakken, in plaats van een mindere bezetting per vak.

Zelf denk ik meer dat als er een plek is waar ik in zo’n stadion risico zou lopen, dat veel eerder de toiletten zijn (relatief kleine, vrij afgesloten ruimtes) dan op de tribunes. Maar over de toiletten had De Jonge het blijkbaar niet, toen hij aangaf dat voetbalfans op hun kont moeten blijven zitten.

Nu we opperburgermeester Bruls niet hebben voor dit soort uitdrukkingen van het type “als jullie niet …… doen, dan volgen er maatregelen” hebben we nu bovenmeester De Jonge voor dit repertoire.

De middelvinger (de festivalbezoekers)

Buitenfestivals, mits men oplet dat het niet verkapte binnenfestivals worden (zoals in Nederland gebeurde bij “Verknipt” in de omgeving Utrecht) geven geen overdreven risico’s. Bijna 400.000 mensen bezochten in Chicago twee weken geleden het meerdaagse  buitenfestival Lollapalooza. Dit was de tweet van de hoogste baas van de afdeling gezondheid van Chicago:De kont en de middelvinger van De Jonge - 22742

Het was geen superspread event geworden, terwijl vooraf velen voorspelden dat dit wel het geval zou zijn.

Vanaf 13 augustus zijn festivals in België wel weer toegestaan. En dat ging meteen los, zoals deze krant laat zien. Nu kan het best zo zijn dat ergens in de komende tijd zal blijken dat er toch wel wat is gebeurd bij één of meerdere van die festivals. Maar wat denkt u wat er gebeurd zou zijn als die jongeren niet naar het festival waren gegaan? Dat ze allemaal alleen op hun kamer waren blijven zitten? 

Stel dat een kwart van hen gemiddeld met 6 mensen ergens in een binnenruimte verkeren (bij iemand thuis) in de tijd, die ze anders naar een festival gegaan zouden zijn. Dan zou dat een week later best eens een fors groter aantal positieve testen kunnen opleveren, dan als iedereen naar het festival was gegaan.

Nog los van het feit welke positieve impulsen voor zowel de geestelijke als fysieke gezondheid een festival oplevert voor de aanwezigen.

Maar met dat soort afwegingen houdt De Jonge zich niet bezig. Hij is een voorbeeld van een “one-track-mind”: Wacht maar tot we allemaal gevaccineerd zijn, dan volgt het paradijs en mogen we weer alles! In feite was dat de inhoud van de persconferentie van vorige week. Maar, ook toen had hij al kunnen weten dat dit een toezegging was, die hij niet kon maken, omdat de ontwikkelingen o.a. in Israël al lieten zien dat ook gevaccineerden anderen kunnen besmetten en ook in het ziekenhuis kunnen komen. (Weliswaar met een kleinere kans dan gevaccineerden, maar zelfs die kans neemt toe in de tijd).

Leren leven met het virus

In de afgelopen week kwamen er ook uit Engeland nieuwe onderzoeken, in lijn met die van wat Israël liet zien. Dat leidde zelfs nu al tot een artikel in De Volkskrant van Maarten Keulemans met deze kop:

De kont en de middelvinger van De Jonge - 22743

Met daarin de slotzin:

De kont en de middelvinger van De Jonge - 22744

Hopelijk zal dit soort informatie zorgen dat De Jonge zich zal realiseren dat hij zijn hersens moet gebruiken om uit de doodlopende straat te geraken, waar hij al zo lang in rond doolt.

Want alleen dan hebben we de mogelijkheid om naar normaal terug te keren. Een weg met een aantal duidelijke elementen:

  • Uitbreiding zorgcapaciteit plus noodcapaciteit
  • Bescherming kwetsbaren
  • Accepteren dat mensen geïnfecteerd kunnen raken, maar maximaal inzetten dat ze er niet erg ziek van worden.
  • Maak veilige binnenruimtes
  • Laat alle maatregelen vallen

Volle voetbalstadions, meerdaagse buitenfestivals, allerlei andere culturele evenementen zouden ook nu ruim mogelijk moeten kunnen zijn, wat De Jonge daar ook over zegt. En het lijkt er op dat steeds meer mensen zich dit gaan realiseren.

U heeft zojuist gelezen: De kont en de middelvinger van De Jonge.

De hand is voor maurice.nl een belangrijk lichaamsdeel. Om die naar u uit te strekken als symbool dat we samen de Coronacrisis kunnen verslaan. En om die op te houden voor een kleine bijdrage zodat deze site niet doodloopt. Klik hier voor een (kleine) donatie.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205