Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

18 lange maanden. Deel 1: maart – augustus 2020

18 lange maanden. Deel 1: maart – augustus 2020 - 24146
Samenvatting van het artikel

18 lange maanden in knipsels, links en citaten. Deel 1: het eerste half jaar

Lees volledig artikel: 18 lange maanden. Deel 1: maart – augustus 2020

Leestijd: 4 minuten

Zaterdag bracht RTL-nieuws in haar opening dit item. Toen ik ernaar keek, riep mijn dochter of ik het geluid wilde uitzetten, want ze hoorde het verhaal dat ze al zoveel keren van mij had gehoord in de afgelopen anderhalf jaar.

18 lange maanden. Deel 1: maart – augustus 2020 - 24147

Gisteren plaatste Hugo de Jonge deze tweet: 

Als de link wordt gevolgd dan komt er een pagina met o.a. deze “handreikingen:

18 lange maanden. Deel 1: maart – augustus 2020 - 24148

Toen ik dit las, op 11 oktober 2021, gingen mijn gedachten terug naar de strijd om aerosolen/ventilatie hoog op de agenda in Nederland te krijgen. Hoe verbijsterd ik was hoe de verschillende acteurs, tijdens de grootste crisis in Nederland van na de Tweede Wereldoorlog, daarbij optraden: de regering, de Tweede Kamer, wetenschappers en de media.

Ratio was verdwenen. Allerlei verheven principes, die men tot begin 2020 hoog in het vaandel hadden staan, werden zonder enige aarzeling overboord gegooid.  Abrupt waren we op 15 maart 2020 in een totaal andere wereld beland. (Of zag ik de kanten van een bestaande wereld, die mij volledig waren ontgaan?).

Via knipsels, citaten en links, zal ik langs een tijdsas een aantal opvallende zaken de revu laten passeren. Zonder de pretentie te hebben compleet te zijn, want dan bent u 24 uur met alleen dit artikel bezig. Ik plaats het in drie afleveringen. Dit is deel 1: maart-augustus 2020.

Maart/april 2020

Mijn twee belangrijkste artikelen van eind maart/begin april, weergevend mijn zoektocht naar de verspreidingsmethodiek van het virus en hoe ik gekomen ben op de cruciale rol van aerosolen (en het belang van ventilatie).

Op 18 april zat ik bij OP1 en sprak ik over mijn bevindingen en wees ik o.a. op het grote belang van ventilatie. Liet een Japans filmpje zien, waar goed getoond werd hoe aerosolen zich verspreiden. Uitdrukkelijk benoemde ik het grote gevaar in de zorginstellingen als men niet inspeelde op de aerosolen.

De dag erop in De Volkskrant:

18 lange maanden. Deel 1: maart – augustus 2020 - 24150

En Angela de Jong in het AD:

18 lange maanden. Deel 1: maart – augustus 2020 - 24151

Met als slotzin:

18 lange maanden. Deel 1: maart – augustus 2020 - 24152

Mei/juni 2020

Interview bij NOS met Van Dissel en Wallinga op 30 mei 2020

18 lange maanden. Deel 1: maart – augustus 2020 - 24153

Artikel op maurice.nl op 31 mei 2020: Factchecking het OMT. 

Eerst de tekst van het OMT, waarin het standpunt over aerosolen:

18 lange maanden. Deel 1: maart – augustus 2020 - 24155

Factchecken

De cijfers verwijzen naar het factchecken van die drie beweringen. Het oordeel was 1: “is slechts een aanname”, 2: “verkeerd toepassen van logica”, 3: “Dit is een drogreden van de categorie Non Sequitur (het volgt er niet uit)”. In het bewuste artikel leest u de argumentatie. 

Op 24 juni plaatste ik een artikel met de oproep om te komen met een Deltaplan Ventilatie.

18 lange maanden. Deel 1: maart – augustus 2020 - 24159

Op 30 juni was er een debat tussen Prof. Voss en mij bij Op1. Aerosolen en ventilatie kwamen daarbij ook aan de orde. Uitermate interessant om terug te kijken.

Maar het OMT en Van Dissel hielden zich bij hun standpunt zoals verwoord in een advies eind mei 2020 en zoals beschreven in het artikel “Factchecking het OMT”. 

Eerst de tekst van het OMT, waarin het standpunt over aerosolen:

18 lange maanden. Deel 1: maart – augustus 2020 - 24155

De cijfers verwijzen naar het factchecken van die drie beweringen. Het oordeel was 1: “is slechts een aanname”, 2: “verkeerd toepassen van logica”, 3: “Dit is een drogreden van de categorie Non Sequitur (het volgt er niet uit)”. In het bewuste artikel leest u de argumentatie. 

Juli/augustus 2020

Begin juli werd een open brief gepubliceerd van 239 wetenschappers aan de WHO waar aandacht werd gevraagd voor de verspreiding via aerosolen. In dit artikel met de titel “Bewaarexemplaar” ga ik daar diep op in. Daarin wordt ook beschreven hoe de WHO in april 2020 deze wetenschappers behandelde toen ze een vergadering met ze hadden.

In Nederland veranderde er nog helemaal niets en wat zich afspeelde rondom een uitbraak in een zorginstelling in Maassluis is karakteristiek voor hoe RIVM/GGD en OMT-leden zoals Marion Koopmans, het gevaar van aerosolen en de rol van slechte ventilatie bij de verspreiding in zorginstellingen, niet wilden erkennen. Hoe sterk de aanwijzingen ook waren. Want er was door deskundigen een onderzoek gedaan naar het virus en het ventilatiesysteem en de uitkomsten waren heel duidelijk.

17 van de 22 bewoners van een afdeling waren besmet geraakt en 18 medewerkers (In zes andere afdelingen met een ander ventilatiesysteem was geen uitbraak geweest).

Op 28 augustus schreef ik een artikel naar aanleiding van het uiteindelijke GGD rapport, waaruit een goed overzicht te halen is van de gebeurtenissen en de reactie van RIVM en GGD. Dit stond in het GGD-rapport.

18 lange maanden. Deel 1: maart – augustus 2020 - 24161

En de slotconclusie was (dus):

18 lange maanden. Deel 1: maart – augustus 2020 - 24163

In een aflevering van Medialogica van Argos op 19 november “wetenschap in de frontlinie” kwam dit onderwerp ook ruim aan de orde. Maar dan vooral vanuit de invalshoek van het RIVM en GGD.

Het beste beeld om dit eerste halve jaar mee af te sluiten is het antwoord van Van Dissel in augustus 2020 op vragen van kamerlid Agema over het onderwerp aerosolen en ventilatie.

Aerosolen spelen geen rol

De drogreden, die Van Dissel toen gebruikte, gebruikt hij trouwens nog steeds. “Wij hebben bij onze maatregelen in maart 2020 geen rekening gehouden met aerosolen en de cijfers zijn naar vrijwel nul gedaald. Dus de aerosolen spelen geen grote rol bij de verspreiding”.  Daarbij gaat hij voorbij aan het feit dat de maatregelen inhielden dat alle bijeenkomsten verboden waren en dat daarmede de kans op aerosole verspreiding onder grotere groepen sterk werd verlaagd. Nog los van het seizoenseffect, dat ook zijn gevolgen heeft.

Overmorgen volgt deel 2. September 2020 tot en met februari 2021.

U heeft zojuist gelezen: 18 lange maanden. Deel 1: maart – augustus 2020.

Dit is de link naar onze donatiepagina. Dankzij de giften van onze bezoekers konden en kunnen we deze site blijven draaien. Klik hier voor een (kleine donatie).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205