Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Oude data ziekenhuisopnames in nieuwe zakken

Oude data ziekenhuisopnames in nieuwe zakken - 24699
Samenvatting van het artikel

De gisteren door het RIVM verstrekte informatie is sterk verouderd. Door niet de juiste data te geven wordt de kern van de problematiek versluierd. De toename in de ziekenhuizen zit vooral in de groep boven de 65 jaar, waarvan een ruime meerderheid wel gevaccineerd is.

Lees volledig artikel: Oude data ziekenhuisopnames in nieuwe zakken

Leestijd: 4 minuten

Hoeveel ziekenhuisopnames zijn mensen die gevaccineerd zijn?

RIVM toelichting van 26 oktober 2021

Juist in situaties waar belangrijke beslissingen worden genomen, is het van belang je hoofd koel te houden en met de beste en meest actuele data te werken. Dus op dit moment is het van groot belang te weten hoe de situatie in de ziekenhuizen is en waardoor die druk weer toeneemt. En een cruciale brok informatie is daarbij hoeveel van de ziekenhuisopnames door gevaccineerden en door ongevaccineerden wordt veroorzaakt.

Nu hebben we blijkbaar een volksvertegenwoordiger, die enkele dagen geleden bereid was het onderstaande te tweeten. Terwijl hij toch moet weten dat het cijfer van het laatst bekende onderzoek van eind september geen 13% was:

Oude data ziekenhuisopnames in nieuwe zakken - 24690

Maar data misbruiken, is blijkbaar toegestaan als het voor het goede doel is, niet waar?

Ongevaccineerd en ziekenhuisopnames

Want op dat punt blijft het RIVM ook het “goede” voorbeeld geven. Zo ook weer gisteren. In één minuut bij de NOS (ook uitgezonden via het journaal) liet Susan van den Hof van het RIVM dat weer zien. Het ging eerst over de 52% van de positieve gevallen die ongevaccineerd zijn en vervolgens over de ziekenhuisopnames. Ze zei:

“Het overgrote deel van de mensen die in de ziekenhuizen belanden met Covid-19 is ongevaccineerd. Dus ongeveer drie kwart van de mensen die in het ziekenhuis ligt en 80% van de mensen die op de IC belandt. De mensen die ondanks vaccinatie toch in het ziekenhuis belanden, zijn vaak mensen met onderliggend lijden. Die dus een zwak immuunsysteem hebben.”

Wat zijn de cijfers dan wel?

Het is interessant om te kijken waar die cijfers die zij meldt, “drie kwart” en “80%” vandaan komen. Dat blijkt dit onderzoek te zijn van het RIVM en dat heeft betrekking op 1 september tot 3 oktober. Dat is dus de gemiddelde situatie van 17 september, bijna zes weken geleden. Dat was net de fase waarin het aantal ziekenhuisopnames duidelijk lager was dan het nu is. Dit is de situatie met de ziekenhuisopnames als we de ontwikkeling naar leeftijd kijken.

Oude data ziekenhuisopnames in nieuwe zakken - 24725

Boven de 60

Goed valt te zien hoe de laatste twee weken de stijging met name in de groep zat boven de 60 met een accent bij de groep boven de 70. De groep boven de 70 maakt nu 53% uit van de ziekenhuisopnames. Dat was een maand geleden nog minder dan 30%.

Op meerdere manieren is het duidelijk dat juist in de oudste groepen die in het ziekenhuis belanden, het aandeel gevaccineerden een stuk hoger is dan bij de jongere groepen. Dat is o.a. op te maken uit de cijfers uit België, die afgelopen vrijdag voor het eerst die cijfers heeft gepubliceerd. Dit staat er in het nieuwsbericht.

Oude data ziekenhuisopnames in nieuwe zakken - 24727

Hoge leeftijd

En dit vertelde de directeur van het Maastrichtse UMC aan Limburg Centraal: “8 van de 10 patiënten zijn gevaccineerd” en “het gaat daarbij vooral om mensen van hoge leeftijd”.

Juist omdat in Nederland de stijging van de ziekenhuisopnames juist in die oudste categorieën zit zullen de Nederlandse cijfers van dit moment weinig verschillen van die in België bekend zijn gemaakt over de afgelopen week. Ook dan is het zeker nog zo dat oudere gevaccineerden beter beschermd zijn tegen ziekenhuisopnames dan oudere ongevaccineerden. Maar ook dat effect neemt af.

Maar het geeft natuurlijk in de richting van het publiek een ander beeld als het RIVM meldt dat inmiddels meer dan de helft van de opnames in de ziekenhuizen gevaccineerden betreft dan als er gezegd wordt, zoals Susan van den Hof deed, dat het een kwart betrof. Ook als je op een bierviltje zou willen gaan berekenen wat het verschil zou zijn qua druk op de zorg als de ongevaccineerden zich allemaal zouden laten vaccineren kom je op heel andere cijfers uit (besef dat uit de cijfers in België al zelfs blijkt dat in Vlaanderen 70% van de opgenomen patiënten in de ziekenhuizen gevaccineerd zijn).

Onderliggend lijden

Ook de toevoeging dat de mensen die ondanks gevaccineerd te zijn toch in het ziekenhuis belanden vaak mensen zijn met onderliggend lijden/dus een zwak immuunsysteem hebben, is een dooddoener. Want dat is ook het geval bij mensen die niet gevaccineerd zijn en in het ziekenhuis belanden. Wellicht in mindere mate dan bij de gevaccineerden. Maar als je zulke statements maakt, zoals Susan van den Hof namens het RIVM doet, dan dien je die cijfermatig onderbouwd te hebben op basis van actuele en accurate (en ook open) data.

Maar er moet alles op alles worden gezet om het meest sombere beeld te schetsen en vooral de schuld te geven aan die ongevaccineerden. Terwijl ik denk dat van degenen boven de 65 jaar die niet gevaccineerd zijn, het overgrote deel daar vooral gezondheidsredenen als argument heeft.

“Zo druk is het niet in de ziekenhuizen”

Besef daarbij dat de groep ongevaccineerden/nooit geïnfecteerden boven de 65 jaar minder dan 200.000 personen betreft, terwijl 3,3 miljoen van de personen boven de 65 jaar wel is gevaccineerd!

Een relativerend geluid hoor je amper. De enige die ik ergens in een hoekje bij de Nederlandse “massamedia” tegenkwam, was Marcel Levi. Die op een video van De Telegraaf zei “zo druk is het niet in de ziekenhuizen”.  Maar dat bericht ben ik amper verder tegengekomen. Want wie je blijkbaar ook bent, als je wat stelt dat niet in lijn is met het dominante narratief, dan krijg je weinig aandacht.

(In dat kader beveel ik u zeer aan om de ervaring te lezen van Rene Broeders in Berlijn. Zijn grote vrees is dat zoals het nu daar gaat, dit het nieuwe normaal zal worden, ook in Nederland).

De versluiering van de kern van het probleem

Ten slotte een update van de grafiek van de ontwikkeling van het aandeel ongevaccineerden onder de positief getesten. Dat geeft het RIVM alleen maar in een grafiek per zes weken, zonder de ontwikkeling in de tijd in kaart te brengen. Vorige week heb ik beschreven hoe deze grafiek is gemaakt:

Oude data ziekenhuisopnames in nieuwe zakken - 24693

Inmiddels ligt het percentage (13%) bij de groep boven de 70 jaar zeer dicht bij het aandeel dat van deze leeftijdsgroep niet gevaccineerd is. Gecombineerd met de ziekenhuiscijfers van de groep boven de 70 jaar is het duidelijk dat daar het grote probleem ligt op dit moment. Een probleem dat niet wordt opgelost door dat kleine aantal van die personen dat nog niet is gevaccineerd, te gaan vaccineren.

Maar ja, als je zoals het RIVM doet, niet met de actuele data komt en vooral wilt overbrengen dat de problemen liggen bij de ongevaccineerden in Nederland, dan versluier je de kern van het probleem, zoals ik gisteren ook al beschreef.

U heeft zojuist gelezen: Oude data in nieuwe zakken: Hoeveel ziekenhuisopnames zijn mensen die gevaccineerd zijn?

Steun onze site bij het geven van de juiste data en een breed perspectief. Klik hier voor een (kleine) donatie.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205