Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 20 december 2021

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 20 december 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 20 december 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid-19 Dagcijfers 20 december 2021

De GGD cijfers van zaterdag waren maar 2% lager dan die van vorige week. Maar in dat weekend was er een storing in het GGD afsprakensysteem.

Als we naar de GGD cijfers kijken t.o.v. twee weken geleden dan zien we wel een constant beeld. Een daling van rond de 40% in de laatste drie dagen. (Alleen maandag en dinsdag laten een minder grote daling zien). Kortom Omicron is voor wat betreft positieve testen nog niet in de cijfers terug te vinden.

Covid Dagcijfers 20 december 2021 - 27276

Dit is het overzicht naar leeftijdsklasse.

Covid Dagcijfers 20 december 2021 - 27277

Bij een aantal leeftijdsklasse zien we een stabilisatie (eerst bij 20-29 jaar en daarna bij 50-59)

In Amsterdam zou vorige week maandag al 25% Omicron zijn en dus al behoorlijk meer dan 50%. Dit zijn de Amsterdamse totaalcijfers.

Covid Dagcijfers 20 december 2021 - 27278

Stabilisatie

Als naar de blauwe stippellijn wordt gekeken (die is dezelfde als de lijnen van de grafiek erboven dan zien we dat de daling in Amsterdam de laatste week afgeremd te zijn en zien we nu een stabilisatie t.o.v. vorige week. (Met Omikron dus blijkbaar met een percentage van 50% of meer, als we Menno de Jong van Amsterdam UMC moeten geloven).

De komende week zou in de absolute testcijfers het dan echt teruggevonden moeten kunnen worden.

Kijken we naar de ziekenhuisopnames dan zien we nog steeds duidelijke dalingen.

Covid Dagcijfers 20 december 2021 - 27279

Vandaag werd gemeld dat de ziekenhuisbezetting ongeveer 100 gestegen zou zijn, maar als je gewoon naar de cijfers kijkt, die ze hebben verstrekt dan zie je dat de opname lager is dan het (dalende) weekgemiddelde. De enige reden dat de ziekenhuisbezetting gestegen zou kunnen zijn is als de uitstroom niet administratief goed is doorgegeven.

Dit is het overzicht van LCPS van de instroom.

Covid Dagcijfers 20 december 2021 - 27280

Daling

Goed te zien valt aan de stippellijn dat in een week tijd de gemiddelde opname met 77 per dag is gedaald. Dat zou dan in moeten houden dat de ziekenhuisbezetting per dag ongeveer gemiddeld met dat cijfer zou moeten dalen.  (En bij een gemiddelde ligduur van meer dan 7 dagen is dat nog meer).

Als gisteren dus gemeld wordt dat er 149 patiënten bij zijn gekomen en de bezetting met 101 is toegenomen, dan weet je dus dat er iets is geweest met de registratie van de uitstroom (of men laat consequent vrijwel niemand het ziekenhuis verlaten in het weekend). Dat had dus ook fors afgenomen moeten zijn.

Gecompenseerd

Per saldo moet dat betekenen dat morgen (en wellicht woensdag) de ziekenhuisbezetting niet alleen daalt met ongeveer die dagelijkse 77, maar dat er ook het tekort van vandaag nog voor moet worden gecompenseerd. Dat moet dan leiden tot een daling van circa 200 van de ziekenhuisbezetting morgen.

Wellicht komt dat pas woensdag in de cijfers pas goed terug te vinden, omdat morgen het RIVM met haar weekcijfers komt en vooral wil benadrukken dat Omikron aan een opmars bezig is (en dan is een forse daling van de ziekenhuisopnames tegelijkertijd geen fijne boodschap.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 20 december 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De schaamteloze manipulaties van Marion Koopmans - 86392