Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 29 januari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 29 januari 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 29 januari 2022

Leestijd: 2 minuten

Covid-19 dagcijfers 29 januari 2022

De chaos bij de GGD en het RIVM over de cijfers en de testen wordt steeds groter:

  • De capaciteit van de GGD  om te testen is rond de 150.000.
  • De teststraten worden overspoeld met mensen die een positieve sneltest hebben en die louter voor een herstelbewijs voor de Coronapas nog naar de GGD willen. (Rond de 70% van alle positieve testen per dag).
  • Doordat de informatie van positieve testen van de GGD handmatig moet worden ingevoerd in het systeem van het RIVM, kost dat zoveel tijd dat er inmiddels een achterstand is van 125.000 positieve testen. Dat betekent dat de officiële cijfers van het RIVM steeds minder betekenen.

Dit zijn de dagcijfers van de GGD met een maximumcapaciteit van ongeveer 150.000.

Covid Dagcijfers 29 januari 2022 - 33579

We weten dat de sneltesters in ongeveer 90% van de gevallen een positieve uitkomst hebben. 

Op basis van 150.000 uitgevoerde testen en 86.000 positieve testen met een percentage van 57,3% en uitgaande van 30% positief bij de anderen dan sneltesters kunnen we berekenen dat onder die 150.000 bezoekers van de GGD 65.000 sneltesters zijn die een bevestiging wilden. De positief getesten zijn voor 70% die sneltesters.

De verdeling naar leeftijd heeft dus te kampen met die achterstand van 125.000 positieve testen bij het RIVM. Er valt in te schatten dat de kleine krulletjes op het eind door die computerstoring komen.

Covid Dagcijfers 29 januari 2022 - 33580

 

Maar eigenlijk is dit alles inmiddels volledig onbelangrijk geworden. De druk op de zorg is toch de reden van onze maatregelen:

Covid Dagcijfers 29 januari 2022 - 33582

De stijging in  vrijwel alle leeftijdsklassen lijkt op die in andere landen. Maar die blijken in een steeds groter mate te komen door mensen die opgenomen zijn, maar niet voor Covid-19. Inmiddels staan de ziekenhuisopnames gemiddeld op 135 en dat is 20 hoger dan vorige week. Maar er is een duidelijke verschuiving van ernst, want we zien bij de IC’s nog een stabilisatie van de opnames (rond de 11 per dag), maar wel met een forse daling in de tijd. Vandaag zijn het er 213, terwijl het er een week geleden 287 waren (-26%).  

Covid Dagcijfers 29 januari 2022 - 33583

Te verwachten valt dat de komende tijd de IC-bezetting stabiel blijft of wat gaat stijgen. Maar een grote stijging lijkt onwaarschijnlijk.

De ziekenhuisopnames zullen nog een tijd toenemen, maar die toename zal voor een fors deel veroorzaakt worden door patïënten die vanwege andere redenen in het ziekenhuis waren opgenomen. Omdat hun ligduur minder lang is, zal het wat minder effect geven op de ziekenhuisbezetting. 

Tenslotte hebben we de grafiek geüpdatet met aan de ene kant het aantal positieve testen van de groep 50-59 jaar en aan de andere kant het aantal IC-opnames van de groep 50-59 jaar.  Tussen de twee grafieken is er een tijdsverschil van 8 dagen, zodat een en ander min of meer gelijk loopt.

Covid Dagcijfers 29 januari 2022 - 33586

Bij deze leeftijdsgroep zien we dat inmiddels voor de Omikrongroep een factor 8,5 maal zo weinig IC-opnames volgt op de geconstateerde positieve testen. Dat is zelfs meer dan de factor 5, die nu gemeengoed is geworden.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 29 januari 2022.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126