Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Weer een WOB-document waar mijn bloed van gaat koken, deel 1

Weer een WOB-document waar mijn bloed van gaat koken, deel 1 - 37472
Samenvatting van het artikel

Door een nieuw WOB-document van 26 mei 2020 dat over mij gaat, ben ik terug gaan kijken hoe mooi het weer toen was, hoe weinig ziekenhuisopnames er waren en hoe streng de maatregelen bleven. Toen ik de uitspraken van Burgemeester Bruls terug zag op de avond van die prachtige Hemelvaartsdag had ik weer de neiging om mijn schoen naar de tv te gooien.

Lees volledig artikel: Weer een WOB-document waar mijn bloed van gaat koken, deel 1

Leestijd: 5 minuten

Weer een WOB-document waar mijn bloed van gaat koken, deel 1

WOB document 26 mei 2020

Via de nijvere onderzoekers van de WOB-documenten (Cees, Mark, Wouter en Daniel), die vooralsnog alleen nog maar de eerste maanden betreffen, krijg ik met regelmaat documenten, waarin mijn naam wordt genoemd (doorgaans doorgestreept, maar uit de tekst blijkt dat het om mij gaat).

Je krijgt een goed beeld van hoe men niet alleen aan de kant van VWS en RIVM mensen zoals ik in de gaten hield, maar ook wat men daarmee van plan was te doen/deed. Om de teksten zelf beter te begrijpen, lees ik dan mijn artikelen uit die periode terug en de tweets. En als ik dat doe, dan gaat mijn bloed met regelmaat koken. Omdat je dan kan zien hoezeer men bij RIVM en VWS bleef hangen in het eigen verhaal. En hoe weinig men open stond voor andere standpunten, die gebaseerd waren op de nieuwste wereldwijde studies en een goede data-analyse.

Dan besef ik nog veel beter hoe groot de onnodige schade is, die men heeft aangericht met de maatregelen en hoe slecht men toen daadwerkelijk voor de kwetsbaren zorgde.

Boos en verdrietig

Ik zal jullie meenemen in een melding op een dergelijk WOB-document. Daarbij maak ik gebruik van de informatie op deze site, zodat je beter begrijpt waarom ik dan zo boos en verdrietig tegelijk ben.

Eerst even een stukje van het WOB-document. In zwart stond een serie adviezen van een team aan de top van het RIVM. In het rood de reactie van de afdeling voorlichting en communicatie van het RIVM. De zwartgemaakte naam binnen het groene vakje is die van mij.

Weer een WOB-document waar mijn bloed van gaat koken, deel 1 - 37457

Zo stonden we er toen voor

Het is goed even te beseffen hoe de situatie was eind mei 2020. Het testen vond veel minder plaats dan nu, maar de ziekenhuisopnames geven wel een indicatie van de situatie.

  • Op 26 mei 2020 was het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames per dag 22. Op dit moment is het boven de 200. Het gemiddelde aantal was al half april 2020 gedaald naar minder dan 150.
  • Op 26 mei 2020 was het gemiddeld aantal IC-opnames per dag 4. Op dit moment ligt dat gemiddelde op 12. Al op 1 mei 2020 lag het aantal IC-opnames onder dat aantal.

Op 26 mei 2020 lagen de ziekenhuis- en IC-opnames dus al een maand onder de cijfers, die we nu hebben.

Na de instelling van de maatregelen half maart is men op de volgende manier gaan afschalen:

  • Op 11 mei 2020 mochten de kinderopvang en de basisscholen weer open. Contactberoepen ook. Plus dat buitensporten mochten, maar wel met inachtneming van 1,5 meter. Dit is het overzicht voor 11 mei 2020.
  • Alle evenementen werden in ieder geval tot 1 september 2020 afgelast. Inclusief het betaald voetbal en de zomerfestivals.
  • Op 1 juni mochten horecagelegenheden weer open (vanaf 12 uur), maar dan met een maximum van 30 personen. Ook musea, theaters en bioscopen mochten weer open, maar dan ook met duidelijke beperkingen. Dit is het totale overzicht van de maatregelen op 1 juni.
  • Op 1 juli werd het maximum van de horeca uitgebreid naar 100 personen. Sportscholen mochten weer open. Buitensporten toegestaan, maar dan zonder publiek. Dit is de totale set aan maatregelen die vanaf 1 juli golden. 
  • De beperkingen in de buitenlucht (1,5 meter afstand houden en met max. een klein aantal samenkomen.)

Nogmaals: de ziekenhuis- en IC-opnamecijfers waren rond 1 mei 2020 al duidelijk lager dan ze nu zijn.

Waardoor kwam dat?

Er was een groot verschil in opvatting over de reden van die lage cijfers tussen het RIVM/OMT en mij.

Het RIVM schreef die lage cijfers van mei-juni 2020 toe aan het succes van de maatregelen. Ik schreef ze toe aan het seizoenspatroon van het virus, dat versterkt werd door een zeer mooie lente.

Deze grafiek laat het patroon van de ziekenhuisopnames zien in Nederland en landen in onze omgeving in het voorjaar van 2020.

Weer een WOB-document waar mijn bloed van gaat koken, deel 1 - 37464

Zweden en UK

Het patroon van Zweden, met beduidend minder maatregelen dan de andere landen, lijkt sterk op dat van de United Kingdom. Na een steile stijging een wat langzamere daling. Dus de claim dat de daling met name dankzij de maatregelen kwam, was/is ongefundeerd.

Vanaf 5 april 2020 waren de maximum temperaturen in Nederland naar ruim boven de 15 graden gegaan met veel dagen in april en mei met een temperatuur boven de 20 graden. Dat die hogere temperatuur voor een sterke daling zorgde van de verspreiding van het virus, hing samen met mijn constatering dat het virus zich vooral door de lucht verspreidde (via aerosolen) en dat bij hogere temperaturen door UV-licht en een hogere absolute luchtvochtigheid het actieve virus maar kort in de lucht bleef zweven. Waarbij de mensen veel minder lang het virus inademden.

Daarbij werd ook steeds duidelijker dat verspreiding in de buitenlucht (heel) weinig voorkwam, evenmin als verspreiding via voorwerpen. Dit zijn een aantal artikelen van deze site uit die periode, die u daarover kunt teruglezen. (1), (2), (3), (4).

Maar noch van de verspreiding door de lucht (via aerosolen/microdruppels), noch van een seizoenspatroon, en noch van een veilige situatie buiten wilden RIVM/OMT iets weten. De verspreiding zou vrijwel alleen via grote druppels gaan en er moest gezorgd worden dat er zo min mogelijk contact zou zijn tussen mensen binnen een afstand van 1,5 meter, ongeacht of men zich buitenshuis bevond of binnen.

Die prachtige hemelvaartsdag 2020

Hemelvaartsdag 2020, 21 mei, was de maximum temperatuur boven de 25 graden. En vrijwel heel Nederland ging opgelucht naar buiten om van het mooie weer te genieten. Maar ze kwamen nogal wat maatregelen tegen om te zorgen dat de drukte beperkt zou worden. Wegen werden afgesloten, aantal bezoekers aan het Vondelpark werd beperkt, mensen die buiten te dicht bij elkaar zaten werden aangesproken door BOA’s.

Die avond was ik bij OP1 en ik herinner me nog goed hoe die avond in het journaal Burgemeester Bruls als reactie op alle mensen die buiten waren en zich weinig aan die 1,5 meter gelegen lieten liggen, meldde dat dit tot zwaarder ingrijpen zou moeten leiden van de handhavende instanties in de zomer.  Tijdens de uitzending meldde ik dat dit nu bij uitstek een voorbeeld was waarbij ik een schoen naar de tv gooide. En nogmaals: besef dat op dat moment er per dag ongeveer 25 ziekenhuisopnames waren en 5 IC-opnames!

Verslappen

Regelmatig werd er ook op tv door mensen als Osterhaus en Koopmans in mei 2020 gewaarschuwd, dat zodra we zouden verslappen, er een tweede golf in Nederland zou ontstaan. Dus we moesten de maatregelen handhaven.

Overal waar ongeveer hetzelfde klimaat was als bij ons zagen we vergelijkbare patronen in de daling van ziekenhuisopnames, zoals uit de grafiek hierboven blijkt. Stijgingen waren er slechts in sub-tropische en tropische gebieden waar niet normaliter in de winter de griep heerst, maar vooral in regenperiodes (zoals in Brazilië van Noord naar Zuid in het voorjaar en in India tijdens de moesson).

Maar RIVM en OMT weigerden dit alles te onderkennen: louter de maatregelen hadden voor de daling gezorgd en versoepelingen zouden weer voor snelle stijgingen zorgen. Het virus ging niet door de lucht en alleen het houden van 1,5 meter afstand  en intensief handen wassen konden voorkomen dat je besmet raakte. En daarom werd er heel langzaam afgeschaald en alle evenementen voor de zomer van 2020 afgelast, inclusief festivals.

Ik bleef er toen op hameren dat de maatregelen in de zomerperiode niet meer nodig waren, behoudens ventilatie in besloten ruimtes. Dat deed ik zowel via deze site, via optreden bij OP1 als door diverse interviews te geven via alternatieve kanalen (zoals dit interview met Pim van Galen van half mei, dat meer dan 550.000 keer is bekeken)

Dus in die setting moet u deze email van het RIVM van 26 mei 2020 lezen:

Weer een WOB-document waar mijn bloed van gaat koken, deel 1 - 37458

Eind mei werd het aangekondigde tegenoffensief door het RIVM/OMT ingezet. En als je het anno nu terugleest, dan begrijp je waarom mijn bloed ging koken. Want dat was dus de basis waardoor we o.a.  in de zomer van 2020 nog met allerlei beperkingen moesten leven, zowel binnen als buiten, waardoor er geen festivals waren voor de jeugd, en niet serieus aan de gang werd gegaan met het door mij op 24 juni 2020 voorgestelde Deltaplan Ventilatie, waardoor de grote tweede golf van najaar 2020 en winter 2021 een stuk lager had kunnen zijn en allerlei maatregelen die toen genomen zijn (inclusief avondklok) hadden kunnen worden voorkomen.

Morgen maak ik u daar deelgenoot van.

U heeft zojuist gelezen: Weer een WOB-document waar mijn bloed van gaat koken, deel 1.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Op dit moment zijn er -gelukkig- geen maatregelen meer. Maar als je bijvoorbeeld naar Duitsland kijkt en de Duitse Minister van Gezondheidszorg hoort dan weet je hoe waakzaam je moet blijven. Dus blijf onze site steunen, met af en toe een (kleine) donatie. Klik hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.